kuchnia włoska

wtorek, 24 kwietnia 2012

Wczoraj zobaczyłam u kogoś na blogu focaccię i od razu nabrałam ochoty  na właśnie taki wypiek. Zrobiłam ją swoim sposobem, w małej foremce, tak na próbę, ale wyszła piękna i pachnąca ! Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/focaccia.JPG

 

Focaccia

na formę 30x15 cm

  • 200 g mąki pszennej

  • 2/3 szklanki ciepłego mleka

  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1,5 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy z rozmarynem)

  • dodatki: sól morska, listki bazylii, oregano, rozmarynu, oliwa

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i oliwę, wlewamy mleko. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od miski. Dłonie smarujemy odrobiną oliwy, nacieramy ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ścierką lub folią i odstawiamy na godzinę. Formę smarujemy oliwą, wykładamy ciasto i rozciągamy tak, aby wypełniło formę. Wierzch smarujemy oliwą, posypujemy ziołami. Palcami tworzymy dołki na powierzchni ciasta. Odstawiamy na około 15 minut. Pieczemy w 190 stopniach aż wierzch będzie rumiany.

 

Smacznego !

 

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów