Wielkanoc

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

Jeszcze odrobinę świątecznych wypieków ! W tym roku upiekłam struclę makową, ale zrezygnowałam z mielenia maku - rozdrobniłam go blenderem i wyszło fantastycznie. ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku ! Polecam, nie tylko jako świąteczny wypiek :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/strucla_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/strucla.JPG

 

Strucla makowa

ciasto:

 

  • 50 g masła

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki mleka

  • 8 g suchych drożdży

  • 3/4 szklanki cukru

  • szczypta soli

 

masa:

  • 200 g niebieskiego maku

  • mleko

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki cukru trzcinowego (może być mniej, do smaku)

  • 2 łyżki białego rumu

  • 1/3 szklanki rodzynek

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych, posiekanych orzechów, itp.

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

lukier:

  • 1 łyżka białego rumu

  • 1łyżka kremówki

  • cukier puder

  • + jajko do posmarowanie ciasta

 

Przygotowanie:

 

Masło rozpuszczamy wraz z mlekiem w małym garnku, odstawiamy do ostygnięcia (powinno być letnie). W dużej misce umieszczamy 1 1/2 szklanki mąki, drożdże, sól, cukier. Dodajemy jajko i letnie masło z mlekiem. Mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy resztę mąki, wyrabiając ciasto. Gdy składniki będą dobrze połączone, wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Mak płuczemy, umieszczamy w garnku i zalewamy mlekiem, tak aby przykryło mak. Mieszając, gotujemy na wolnym ogniu, aż mleko wyparuje. Następnie rozdrabniamy mak blenderem przez około 5 minut. Do maku dodajemy resztę składników masy i podgrzewamy mieszając na średnim ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na powierzchnię delikatnie posypaną mąką i wałkujemy w prostokąt. Na cieście rozkładamy masę makową, zostawiamy około 2 cm marginesu przy brzegach ciasta. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku, umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut.

 

Smacznego !

sobota, 07 kwietnia 2012

W tym roku wszystkie jajka mają u mnie jeden kolor... Zostały ugotowane w skorupkach cebuli: 6 jajek w około 1 litrze wody ze skorupkami 8 cebul, gotowane około 10 minut, później przykryte i zostawione na noc. Kolor wyszedł naprawdę piękny, dlatego chciałam się pochwalić ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jajka.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jajka_2.JPG

Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem herbaty (u mnie była to herbata spicy berries, ale można użyć innej owocowej). Do wycinania użyłam foremek w świątecznym klimacie - w kształcie zajączków (a może jednak to króliki? nigdy nie potrafiłam odróżnić ;-)). Dodatek herbaty nadaje im niesamowity aromat i lekko owocowy smak !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/krolik_2.JPG

 

Ciasteczka z herbatą

na około 30 sztuk

 

  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego

  • 1 jajko

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów, bez skórki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka herbaty owocowej, zmielonej na pył

 

Przygotowanie:

 

Mąkę mieszamy z proszkiem i herbatą. Cukier ucieramy z jajkiem przez około 2 minuty,stopniowo wlewamy masło. Wsypujemy migdały, miksujemy do połączenia składników. Dosypujemy mieszaninę mąki, mieszamy łyżką, następnie wykładamy ciasto na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie gładkie, wałkujemy je na grubość kilku milimetrów i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 minut w 175 stopniach, aż się zarumienią.

 

Smacznego !

wtorek, 03 kwietnia 2012


Proste ciasto, które można również upiec w formie do babki – będzie wyglądało bardziej świątecznie ;-) Jeżeli chcielibyście je zrobić w dużej formie, radzę podwoić ilość składników. Ciasto jest wilgotne w środku, aromatyczne i pyszne !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jaja.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jaja_4.JPG

 

Ciasto truskawka i kokos
na formę o średnicy 18 – 20 cm

  • 150 g truskawek

  • 120 ml oleju o neutralnym smaku

  • 60 g cukru trzcinowego

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  •  1łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • ½ szklanki wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, miksujemy blenderem i przecieramy przez gęste sitko. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Mikserem ucieramy olej z cukrem przez około 2 minuty, dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy przetarte truskawki i kokos. Miksujemy do połączenia składników. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Pieczemy w 175° przez około 25 – 30 minut (do „suchego patyczka”).

 

Smacznego !

piątek, 30 marca 2012

 
Na zrobienie tego ciasta zdecydowałam się w ciągu 2 minut, a składniki komponowałam na poczekaniu. Moim głównym celem było uratowanie reszty kremówki i wykorzystanie niechcianych ciasteczek, które zalegały w szafie. No i udało się :-) Pewnie to bliskość Wielkanocy sprawiła, że pomyślałam sobie, że właściwie to udało mi się przygotować mazurek ;-) No, ale przecież niewiele mu brakuje, prawda? Gdyby zamiast ciasteczek był kruchy spód...

 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/kokos.JPG


http://canihaveabite.blox.pl/resource/kokos_2.JPG 

Kokosowy...z czekoladą

na foremkę o średnicy 18 centymetrów

 

na spód:

  • 130 g herbatników z czekoladą

  • 30 rozpuszczonego masła


 

kokos:

  • 120 ml kremówki

  • 120 ml mleka

  • 40 wiórków kokosowych

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


 

polewa:

  • 100 g czekolady

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka białego rumu



Przygotowanie:

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka mielimy na pył, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy do formy, wyrównujemy mocno przyciskając do spodu. Wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Wiórki mieszamy w garnuszku z mlekiem, kremówką, wanilią i cukrem. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje (około 10 minut), często mieszając, żeby się nie przypaliło. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę wykładamy na spód, wkładamy z powrotem do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Zestawiamy z ognia, dodajemy rum, mieszamy, wylewamy na kokos. Wstawiamy do lodówki, żeby zastygło.

 

Smacznego !

czwartek, 29 marca 2012


Mój ulubiony: kruchy spód, masa z mnóstwem orzechów przykryta pierzynką z chrupiącej bezy... W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić kruchy spód z mąki orkiszowej. No i zamiast masy kajmakowej przygotowałam masę z masła orzechowego ! Mi bardzo smakowało ;-) Nie bójcie się ,całość wcale nie jest zabójczo słodka ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek_2.JPG

 

Mazurek orzechowo – bezowy
na formę o średnicy 18 centymetrów

na spód:

  • 140 g mąki orkiszowej

  • 70 g mocno zimnego masła (pokrojonego w cienkie plasterki)

  • ½ łyżki cukru trzcinowego

  • 2 łyżki zimnej śmietany (12 lub 18%)


masa:

  • 200 g gładkiego masła orzechowego

  • 60 g cukru trzcinowego + 1 łyżka wody

  • 50 g kremówki + 1 łyżka

  • 25 g masła

  • 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych, migdałów...)


beza:

  • 3 białka

  • 70 g drobnego cukru

  • 1 łyżeczka białego octu winnego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, wylepiamy ciastem spód. Pieczemy około 15 minut w 185°C. Studzimy. Masło podgrzewamy z kremówką, aż lekko ściemnieje i masa będzie gładka. Odstawiamy. Cukier mieszamy w garnuszku z wodą, stawiamy na ogniu. Nie mieszamy, czekamy, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Gdy nabierze koloru ciemnego bursztynu, zestawiamy z ognia. Wrzucamy masło, energicznie mieszamy, wlewamy łyżkę kremówki, mieszamy. Stawiamy z powrotem na ogniu, mieszając zostawiamy jeszcze minutę. Wlewamy do masy z masłem orzechowym, energicznie mieszając. Wsypujemy orzechy, mieszamy. Masę wykładamy na spód, wstawiamy do lodówki, żeby zastygła. Białka ubijamy osypując stopniowo cukier (po 1 łyżce), na koniec wlewamy ocet. Ubite białka wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy około 30 minut w 120°C (beza powinna być krucha na wierzchu).

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek_3.JPG

 

Smacznego !

środa, 28 marca 2012

Czekoladowe babeczki, które robi się wyjątkowo szybko, głównie z uwagi na to, że do przygotowanie kremu użyłam Pomysłu na... creme caramel. Efekt był bardzo satysfakcjonujący i zastanawiam się czy nie powtórzyć tego wypieku na Wielkanoc...wystarczy położyć czekoladowe jajeczko na kremie i będą wyglądały bardziej świątecznie. Zrobiłam tylko 4 sztuki, bo zazwyczaj piekę małą ilość, gdy eksperymentuję ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia_4.JPG

 

Nadziane babeczki czekoladowe
przepis na 4 duże babeczki

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 30 g ciemnej czekolady (65 – 80 %)

  • 30 g masła

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • 3 łyżki maślanki

  • 1 Pomysł na … Creme caramel



Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w małym garnku, studzimy. Mąkę, sól i proszek przesiewamy do miski. Jajko ubijamy przez 2 minuty z cukrem, ciągle ubijając wlewamy masło z czekoladą. Wsypujemy mąkę, na końcu dodajemy maślankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto nakładamy do 4 papilotek. Pieczemy w 185°C około 15 minut (do „suchego patyczka”) Studzimy. Przygotowujemy krem z większej torebki Pomysłu na...z ¾ podanych składników. Studzimy bardzo często mieszając. W środku każdej babeczki wycinamy otwory. Nakładamy masę, resztą dekorujemy wierzch . Wkładamy na 1,5 – 2 godziny do lodówki. Przed podanie przygotowujemy sos z drugiej torebki, polewamy babeczki.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia_3.JPG

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów