wspólne pieczenie

poniedziałek, 27 lutego 2012


Babka jest naprawdę fantastyczna – aromatyczna i pyszna ! Serdecznie polecam ! Od razu powiem, że wprowadziłam pewne zmiany, podaję je w nawiasach obok oryginalnego przepisu, który pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Polskie Przepisy". Nie mam czasu nic więcej napisać, bo wyjeżdżam, walizka już stoi w progu, więc szybko do przepisu !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/baba2.JPG

 


Jeszcze tylko lista „wspólnopiecznieniowego" towarzystwa:

 Karto_flana
mojetworyprzetwory
abcmojejkuchni
Koper
Midnighht Spoon
przecinkowa
paulina_w
karolkazaczarowana
bozena-1968
Kulinarne pasje Ani , inicjatorka wspólnego pieczenia :-)
Kuchnia Pees
Prezydentowa
Milena

 

Babka pomarańczowa

  •     1 szklanka mąki pszennej

  •     1 szklanka mąki ziemniaczanej

  •     1 kostka margaryny (ja dałam 200g masła)

  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia

  •     1 szklanka cukru pudru

  •     4 jajka

  •     2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

  •     2 łyżki soku z pomarańczy (dałam jeszcze łyżkę soku z cytyny)

  •     dodałam 1 łyżeczkę mielonego cynamonu



lukier (u mnie go nie było, po prostu nie lubię lukru na cieście, posypałam babkę cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem)

  •     0,5 szklanki cukru pudru

  •     1 łyżeczka wrzącej wody

  •     2 łyżki otartej, przesmażonej skórki z pomarańczy



Przygotowanie:


Utrzeć margarynę z cukrem, dodać po jednym żółtku oraz sok. Następnie przesiane mąki i proszek. Ucierać ok 4 min. Po tym czasie dodać skórkę i ubitą pianę, mieszać delikatnie łyżką. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 55min (ja piekłam swoją babkę 35 minut w 185°C). Aby zrobić lukier mieszamy dokładnie składniki i polewamy jeszcze ciepłą babkę.
 

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów