lody

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Sorbet ze świeżych truskawek, odrobiny soku z cytryny i vermutu, w najwygodniejszej formie - czyli na patyku ! Nie mam specjalnych foremek do lodów, dlatego zamroziłam sorbet w plastikowych kubeczkach. Też wyszło całkiem fajnie, ale planuję kupić specjalną foremkę, żeby było bardziej profesjonalnie następnym razem :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/popsciles_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/popsicles_3.JPG

 

Truskawkowe popsicles

na 4 sztuki

  • 500 g truskawek

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki vermutu (może też być białe wino lub wino musujące)

  • cukier trzcinowy do smaku (około 4 łyżek)

 

Przygotowanie:

 

Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem na papkę. Jeżeli nie chcemy pestek w sorbecie, to przecieramy zmiksowane truskawki przez gęste sitko. Dodajemy resztę składników, miksujemy. Próbujemy czy jest dość słodkie. Wlewamy do pojemników, mrozimy kilka godzin. Jeżeli nie mamy specjalnych pojemników, wlewamy mieszaninę do plastikowych kubków, wkładamy do zamrażalnika i gdy będzie na wpół zmrożone, wkładamy patyczki i mrozimy dalej.

 

Smacznego !

piątek, 09 marca 2012


Cudowny, orzeźwiający, mooocno cytrynowy w pięknym wiosennym kolorze ! Dodatek vermutu sprawia, że ma bardziej delikatną konsystencję i nie zamarza do końca. Oczywiście, żeby sorbet był gładki i rozpływał się w ustach trzeba go kilka razy potraktować blenderem w trakcie zamrażania...ale efekt jest wart zachodu ;-) Jeżeli chcecie możecie użyć również innego alkoholu np. białego wina lub szampana. Ilość cukru też zależy od gustu, możecie dać więcej niż ja. Mój sorbet miał być lekko kwaskowy, bo taki lubię ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sorbet_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sorbet.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sorbet_3.JPG

 

Cytrynowy sorbet z vermutem

  • ¾ szklanki soku z cytryny (z około 0,5 kg cytryn)

  • ½ szklanki cukru trzcinowego

  • ¾ szklanki wody

  • 2 łyżki vermutu



Przygotowanie:

Cukier mieszamy w garnuszku z wodą i podgrzewamy, aż się zagotuje. Gotujemy, ciągle mieszając około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z sokiem z cytryny i vermutem.Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażalnika. Miksujemy 4 razy blenderem – co pół godziny, a później 2 razy – co godzinę. Zostawiamy jeszcze na jakieś 2 godziny w zamrażalniku.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sorbet_4.JPG

 

Smacznego !

środa, 01 lutego 2012


Bardzo spodobał mi się ostatnio przepis na lody na bazie jogurtu, znalazłam go na blogu dietetyczne fanaberie. Ucieszył mnie nie tylko fakt, że lody są niskokaloryczne, ale również to, że można je zrobić bez maszyny, której nie posiadam ;-) Ja postanowiłam zrobić lody ananasowe, kilka rzeczy zmieniłam, ale lody wyszły pyszne. Miały naprawdę kremową konsystencję, wbrew temu co widać na zdjęciach ;-)

P.S. Wiem, że na zewnątrz jest obecnie wyjątkowo "gorąco", ale takie lody do ciepłej szarlotki smakują obłędnie ;-) Wypróbowałam !

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lody_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lody_2.JPG

 

Lody ananasowe

  • 360 g gęstego jogurtu 0%

  • 30 g kremówki

  • 70 g mleka

  • 25 g cukru pudru

  • puszka ananasów

  • 1/3 szklanki soku z ananasów

  • łyżka soku z cytryny

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lody_4.JPG

 

Przygotowanie:

Plastry ananasa wyjmujemy z puszki, odsączamy. Kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy blenderem na puree. W dużej misce mieszamy (mikserem lub trzepaczką) jogurt, mleka, kremówkę i cukier. Dodajemy puree z ananasa, sok i łyżkę soku z cytryny. Miksujemy. Przelewamy do plastikowego pojemnika z wieczkiem, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika. Co ok. 1,5 godziny miksujemy blenderem – trzeba to powtórzyć 3 razy. Ja po tej serii miksowania dwa razy przemieszałam całość widelcem ( w 30 minutowych odstępach).

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lody.JPG

 

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów