makaroniki

sobota, 21 stycznia 2012


Od jakiegoś czasu chciałam zrobić makaroniki, ale jakoś nie mogłam się za to zabrać... Zawsze było coś innego do upieczenia i jakoś brakowało okazji. Aż, przez przypadek, natknęłam się na ten artykuł. Przeczytałam go z wielkim zainteresowaniem, a na końcu znalazłam przepis. Na makaroniki. I stwierdziłam, że nie ma siły, skoro nawet Financial Times pisze o makaronikach, to ja muszę je w końcu zrobić. Przepis był na makaroniki Mogador, ale ja postanowiłam, że moje będą różowe, przełożone biała masą z nutką karmelu. Miałam pewne wątpliwości co do temperatur w tym przepisie, dlatego przyjęłam temperatury syropu stąd. Wyszły pyszne, oczywiście nie idealne, ale może nabiorę wprawy, bo mam zamiar robić je często !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaronik.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaronik_2.JPG

 

Makaroniki
przepis na ok. 72 sztuki (144 pojedyncze)

  • 300 g mąki migdałowej

  • 300 g cukru pudru

  • 110 g białek „liquefied”*



  • ok. 5 g barwnika spożywczego (ja użyłam mniej, bo czerwonym barwnikiem chciałam zabarwić na różowo)

  • 300 g drobnego cukru

  • 75 g wody mineralnej

  • 110 g białek „liquefied”




Biała masa karmelowa

  • 5 łyżek sosu karmelowego (5 łyżek cukru łączymy z 2 łyżkami wody, podgrzewamy aż cukier się rozpuście, zdejmujemy z ognia, wrzucamy płaską łyżkę masła i 5 – 6 łyżek kremówki. Stawiamy z powrotem na ogniu i ciągle mieszając czekamy aż zgęstnieje. Chłodzimy, najlepiej w lodówce)

  • 120 g kremowego serka

  • 200 ml kremówki


*białka oddzielamy od żółtek, umieszczamy je w miseczce i przykrywamy folią. Ostrym nożem przekłuwamy kilkakrotnie folię i wstawiamy miskę do lodówki na kilka dni (najlepiej na tydzień)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaronik_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaronik_4.JPG

 

 

Przygotowanie:


Cukier puder i mąkę migdałową przesiewamy do jednej miski. Barwnik łączymy z jedną porcją białek i wylewamy na cukier puder i migdały, ale nie mieszamy. Drobny cukier łączymy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż osiągnie temperaturę 120°C. Drugą porcję białek ubijamy na sztywną pianę. Przestudzamy syrop do 115°C i wlewamy cienkim strumieniem do ubijanych białek. Gdy masa bezowa osiągnie temperaturę 50°C, wlewamy ją do mieszaniny cukru pudru, migdałów i białka z barwnikiem. Mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Na blachach wyłożonych pergaminem wyciskamy makaroniki zostawiając 2 cm przerwy. Pozwalamy makaronikom przeschnąć przez około 30 minut. W tym czasie ubijamy serek z sosem karmelowym. Osobno ubijamy kremówkę, a następnie łączymy ją z masą serową. Wstawiamy do lodówki. Makaroniki pieczemy 12 minut w 180°C. Przestudzone przekładamy masą i wkładamy do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Wyjmujemy 2 godziny przed podaniem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaronik_5.JPG

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów