karnawał

sobota, 14 stycznia 2012


Doskonałą propozycja zarówno na obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi lub karnawałową imprezę. Mięso można zamarynować wcześniej, np. rano, później wystarczy je nadziać na patyczki od szaszłyków i upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Polecam!

http://canihaveabite.blox.pl/resource/szaszlyki.JPG

 

Słodko – pikantne szaszłyki
przepis na około 6 sztuk

  • podwójna pierś z kurczaka

  • łyżka miodu (ja użyłam lipowego)

  • 2 łyżki czosnkowego sosu chili (lub zwykłego sosu chili + ząbek czosnku)

  • 2 spore łyżki przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 szalotka

  • sól

  • pieprz cayenne

  • patyczki do szaszłyków



Przygotowanie:

Mięso kroimy w paski, szalotkę bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy w średniej wielkości misce, doprawiamy solą i pieprzem cayenne do smaku, dorzucamy szalotkę. Do marynaty wkładamy pokrojone mięso, dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy lub pieczemy około 20 minut w 180°C. Podajemy z ryżem, sałatką, dipem...

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/szaszlyki_2.JPG

piątek, 13 stycznia 2012


To banalnie prosty koktajl z wina musującego i zmiksowanych ananasów, który uwielbiam ! Robi się go błyskawicznie i ma cudowny żółty kolor ;-) Ja osobiście uwielbiam wytrawne lub półwytrawne wino musujące, dlatego do koktajlu dodaję nieco cukru. Jeżeli używacie wina słodkiego , z cukru można zrezygnować.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/szampan.JPG

 

Szampananas
przepis na około 5 – 6 koktajli

  • około 10 plasterków ananasa z puszki

  • pół szklanki soku z puszki z ananasem (lub nieco mniej)

  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny

  • cukier do smaku

  • wysokie kieliszki do szampana



Przygotowanie:

Krążki ananasa kroimy na mniejsze części i miksujemy blenderem na papkę. Dolewamy sok z ananasów i cytryny, ewentualnie słodzimy do smaku. Mieszanką napełniamy kieliszki do połowy, dopełniamy winem musujący, mieszamy. Podajemy natychmiast !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/szampan_2.JPG

 

wtorek, 10 stycznia 2012


To znakomity pomysł na karnawałową przekąskę ! Ale również jako dodatek do zupy lub do podjadania w czasie czytania książki ;-) Można użyć różnych dodatków, ja zdecydowałam się na zioła prowansalskie i sól morską, ale można użyć tymianku, rozmarynu, sezamu czy startego parmezanu. Ponadto robi się je błyskawicznie... Pod warunkiem, że użyjemy gotowego ciasta francuskiego ;-) Naprawdę polecam, to pyszna aromatyczna przekąska !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/paluchy_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/paluchy.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/paluchy_2.JPG

 

Słomki z ziołami prowansalskimi i solą morską
przepis na około 25 sztuk

  • ciasto francuskie (250 g)

  • 1 rozmącone jajko

  • dodatki: zioła prowansalskie, sól morska, tymianek, rozmaryn...

  • kawałek folii aluminiowej


Przygotowanie:

Arkusz ciasta wykładamy na powierzchnię delikatnie wysypaną mąką. Smarujemy jajkiem, posypujemy wybranymi dodatkami. Na ciasto wykładamy folię aluminiową i lekko dociskamy dłonią lub deseczką. Kroimy na paski o grubości około 2 cm. Każdy pasek skręcamy tworząc spiralki. Pieczemy 10 – 15 minut w 180°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/paluchy_4.JPG

poniedziałek, 02 stycznia 2012


To znakomity pomysł zarówno na obiad, jak i na przekąskę na karnawałową imprezę – wystarczy mniejsze klopsiki, taki na jeden kęs. Ja swoje chevapchichi zrobiłam w wersji trochę mniej pikantnej niż w oryginale, ale to kwestia smaku... Co mięsa na patyczkach podałam dwa sosy – z estragonem i pastą tahini. Obydwa są bardzo proste, na bazie jogurtu – do zrobienia w minutę. Przepis na chevapchichi pochodzi stąd. Polecam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chevapchichi.JPG

 

Chevapchichi

  • 300g mięsa wołowego

  • 300 g mięsa wieprzowego

  • 1 jajko

  • curry

  • słodka papryka

  • ostra papryka

  • sól

  • posiekane papryczki chili

  • pieprz

  • sezam

  • opcjonalnie: posiekane grzyby

  • patyczki do szaszłyków



Przygotowanie:

Mięso wrzucamy do dużej miski, wsypujemy przyprawy i posiekaną papryczkę chili, jajko. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Formujemy podłużne klopsy, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Mięso można obtoczyć w sezamie lub nim obsypać. Pieczemy 30 – 40 minut w 180°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chevapchichi_2.JPG

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów