inne

środa, 07 marca 2012

Do przygotowania tego curdu skłonił mnie ten przepis na jagodowy curd, a w szczególności cudowny fioletowy kolor tego cuda ;-) Ja jednak chciałam zrobić curd, który będzie miał lekko kwaskowy smak, dlatego zdecydowałam się na owoce leśne – maliny, jeżyny i porzeczki – czarne i czerwone oraz odrobinę jagód. Curd jest naprawdę pyszny i ma już dla niego kilka zastosowań...o ile nie wyjem go łyżeczką prosto ze słoika ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/forest_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/forest_2.JPG

 

Curd z owoców leśnych

  • 1,5 szklanki owoców leśnych

  • 4 łyżki cukru trzcinowego

  • 3 jajka, rozmącone

  • 3 łyżki niesolonego masła

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/forest_4.JPG

 

Przygotowanie:

Owoce umieszczamy w garnku,wlewamy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Przecieramy przez gęste sitko, umieszczamy z powrotem w garnku. Dodajemy cukier, masło i jajka, mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy kilka minut, ciągle mieszając (jakieś 6 – 7 minut). Odstawiamy do ostygnięcia, przekładamy do słoika.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/forest.JPG

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów