cupcakes

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Bardzo lubię robić babeczki, bo to wystarczy minimum wysiłku, chwila mieszania i gotowe ! Poza tym można stworzyć tyle wariacji smakowych, nadziać je owocami lub czekoladą, ozdobić kremem lub cukrem pudrem...Możliwości jest wiele, a babeczki zawsze prezentują się uroczo :-) Do moich babeczek wykorzystałam masło kokosowe. Zrobiłam je sama, właściwie przez przypadek, bo chciałam sprawdzić czy wiórki kokosowe zmielą się na taką gładką masę jak orzeszki ziemne przy robieniu masła orzechowego. No i powstało masło kokosowe :-) Ja wiórki mieliłam w elektrycznym młynku do kawy (bardzo starym ,w którym już nie mielę kawy) i zajęło mi to kilka minut. Myślę, że dobry robot kuchenny też da radę ;-) Aaaa...czekoladowa niespodzianka w babeczkach to małe czekoladowe jajka, które pozostały po Wielkanocy ;-) Krem do babeczek taki sam jak tu z dodatkiem barwnika.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/maslo_kokosowe.JPG

 

Babeczki z mąki ryżowej

przepis na 6 dużych babeczek

 

  • 1 1/3 szklanki mąki ryżowej

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 6 łyżeczek masło kokosowego

  • 6 małych jajek czekoladowych (może też być zwykła czekolada, nutella...)

 

Przygotowanie:

 

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wlewamy mokre do suchych, dokładnie mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, na to łyżeczkę masła kokosowego, w które wciskamy czekoladowe jajeczko. Pozostałe ciasto rozkładamy równo do wszystkich papilotek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego !

wtorek, 17 kwietnia 2012

Babeczki z jagodami - ja użyłam jagód z syropu, dlatego ciasto po upieczeniu było niebieskie, bo jagody dokładnie wszystko zabarwiły. Dodatek białego wina lekko wyostrza smak i dobrze komponuje się ze smakiem jagód. Ozdobiłam moje babeczki najprostszym kremem waniliowym z serka, ale równie dobrze będzie tu pasować krem czekoladowy lub zwykły lukier :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/biale.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/biale_2.JPG

 

Jagodowe babeczki z białym winem

przepis na około 8 sztuk

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/3 szklanki jagód

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/4 szklanki białego wina (u mnie wytrawne)

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

  • 150 g kremowego serka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżka jogurtu greckiego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • Przygotowanie:

 

Mąkę, sól, cukier i sodę przesiewamy do miski. Jajko, mleko, olej,wanilię i wino łączymy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy. Dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach.Studzimy. Wszystkie składniki na krem ucieramy, ozdabiamy nim wierzch babeczek.

 

Smacznego !

 

sobota, 10 marca 2012


Muffinki, które upiekłam na Dzień Kobiet – chciałam, żeby wyglądały bardziej odświętnie i przystroiłam je kremem z twarożku i cukru pudru. Muffinek miało być dokładnie 6 i tyle właśnie zrobiłam – aromatycznych i pysznych !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/muffin.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/muffin3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/muffin2.JPG

 

Muffinki z herbatą waniliowo – karmelową
przepis na 6 sztuk

  • ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej

  • ¼ szklanki cukru trzcinowego

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ¾ łyżki herbaty karmelowo – waniliowej, zmielonej na pył

  • 1 jako

  • ¼ szklanki oleju

  • ¼ szklanki kefiru/maślanki


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki (oprócz cukru) przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Mokre składniki łączymy w mniejszej misce, dodajemy do suchych i mieszamy widelcem, aż składniki się połączą. Pieczemy około 15 minut w 180°C.

Smacznego !

poniedziałek, 13 lutego 2012


Moja propozycja na walentynkowe słodkości jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu – pyszne babeczki z mielonymi migdałami, wilgotne w środku, z jagodowym wnętrzem. Jagody można zastąpić innymi owocami, np. malinami. Żeby było jeszcze prościej, udekorowałam moje babeczki różową watą cukrową (można ją kupić w takich plastikowych kubkach, różowa jest o smaku truskawkowym, mniam !) i powtykałam w nie całuśne lizaki, kupione w sklepie. Według mnie całość prezentuje się wyjątkowo uroczo ;-) Babeczki można upiec w pół godziny, a dekorowanie zajmuje 5 minut. Ja upiekłam tylko 6 babeczek, bo tyle potrzebowałam, jeżeli chcecie upiec więcej zróbcie 1,5 lub 2 porcje ciasta.

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jagoda.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jagoda_5.JPG

 

Cupcakes z jagodami w walentynkowej odsłonie
przepis na 6 sztuk

  • 55 g miękkiego masła

  • 45 g mielonych migdałów

  • 60 g mąki pszennej

  • 60 g cukru trzcinowego

  • 1/3 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)

  • 1 jajko (temperatura pokojowa)

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

  • 1/3 szklanki jagód

  • cukier do smaku

  • do dekoracji: ok 30 g różowej waty cukrowej, 6 walentynkowych lizaków

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jagoda_4.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jagoda_6.JPG

Przygotowanie:

Mąkę, migdały, proszek i sól wsypujemy do miski, mieszamy. Masło ubijamy mikserem z cukrem przez około 4 minuty. Dodajemy jajko i ekstrakt, ubijamy, aż składniki się połączą. Ciągle miksując dodajemy naprzemiennie mleko i suche składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Foremkę wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem, mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy 12 – 15 minut, aż wierzch babeczek będzie miał złoty kolor. Jagody gotujemy z cukrem, aż całość będzie dość gęsta. Studzimy. Kiedy babeczki ostygną, ostrym nożem wycinamy pośrodku każdej z nich kawałek ciasta w kształcie stożka. Wierzch stożka odkrawamy. Powstały otwór napełniamy około 1 łyżeczką jagód i przykrywamy wierzchem stożka. Przed podaniem dekorujemy watą cukrową, w każdą babeczkę wbijamy lizak.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jagoda_2.JPG

 

Smacznego !

 


niedziela, 01 stycznia 2012


Nawet jeżeli ktoś ma okropnego kaca to może zjeść te babeczki ;-) Co prawda smak wina jest w nich wyczuwalny, ale nie dominuje smaku czekolady, tylko go podkreśla. Babeczki są naprawdę przepyszne, mocno czekoladowe, niezwykle aromatyczne i wilgotne w środku. Przepis pochodzi ze Sprinkle Bakes. Autorka ostrzega, że babeczki po upieczeniu będą płaskie i tak jest w istocie. Muszę jednak przyznać, że nie smakował mi krem, którym powinno się udekorować babeczki. Od początku byłam do niego sceptycznie nastawiona, bo nie przepadam za takimi maślanymi kremami i nie pomyliłam się – nie przypadł mi do gustu. Dobrze, że zrobiłam go mniej...Ponadto, trochę mi się "spocił" i nie wyglądał tak jak powinien.Wydaje mi się, że znacznie lepiej by tu pasował krem z mascarpone i kremówki. Ale możecie spróbować również tego kremu z chianti, podaję na niego przepis.Naprawdę polecam Wam te babeczki, bo są absolutnie boskie ! Zniknęły w okamgnieniu ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chianti.JPG

 

Chianti chocolate cupcakes
przepis na 12 babeczek

  • ok. 30 g niesłodzonego kakao

  • 56 g ciemnej czekolady dobrej jakości (co najmniej 70 %), drobno połamanej

  • 60 ml wrzącej wody

  • 113 g miękkiego masła

  • 2 duże jajka

  • ok. 160 g białego cukru

  • ok. 80 g mąki pszennej + 20 g

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki sody

  • pół łyżeczki soli

  • 60 ml czerwonego wina Chianti



Krem Chianti

  • 240 ml Chianti + 4 łyżki

  • ok. 53 g białego cukru

  • 225 g miękkiego masła (ale nie w temperaturze pokojowej)

  • 490 g cukru pudru

  • ¼ łyżeczki soli

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chianti_2.JPG

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. W średniej żaroodpornej misce mieszamy czekoladę i kakao, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. W dużej misce ubijamy masło z cukrem, aż będzie puszyste. Wbijamy jajka i ubijamy aż wszystko się połączy. Do mieszaniny przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Następnie wlewamy na przemian wino i czekoladę. Ubijamy aż masa będzie gładka. Masę wlewamy do foremek do około ½ wysokości. Pieczemy około 20 minut.
Aby przygotować krem: wlewamy wino do średniego rondla, dodajemy cukier, stawiamy na średnim ogniu. Mieszamy aż cukier się rozpuści i podgrzewamy aż wino zredukuje się do 1/3 pierwotnej objętości. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy z cukrem pudrem. Na początku na najniższym biegu miksera, później na wyższym. Ubijamy aż masa będzie puszysta. Ciągle ubijając. Wlewamy zredukowane, zimne wino. Dodajemy sól i ubijamy aż wszystko się połączy. Jeśli trzeba – zeskrobujemy masę ze ścianek miski. Ciągle ubijając – wlewamy pojedynczo 4 łyżki wina. Ubijamy aż wszystko się połączy. Gotową masą dekorujemy babeczki.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chianti_3.JPG

sobota, 03 grudnia 2011


Kiedy przychodzi grudzień staram się powoli wprowadzać siebie i swoją rodzinę w świąteczną atmosferę. Jedną z rzeczy, która najbardziej kojarzy mi się ze świętami jest zapach korzennych przypraw. Chciałam upiec piernik, ale po krótkim namyśle zdecydowałam się na piernikowe babeczki. Są niesamowicie aromatyczne, delikatne i łatwe do zrobienia. W przepisie jest dość duża ilość melasy, jednak ja zastąpiłam ją niewielka ilością miodu lipowego. Jeżeli zrobicie babeczki z melasą, dajcie znać jak wyszły! Przepis na babeczki pochodzi z tej strony. Ja swoje babeczki pokryłam cynamonowym kremem ze śmietanki i mascarpone, jednak możecie wykorzystać inne warianty.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cupcake_3.JPG

 

Przepis dołączam do akcji „Korzenny tydzień”.




Gingerbread cupcakes
przepis na 10 babeczek

  • 2 ½ cups zwykłej mąki (ok. 325 g)

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu

  • ½ łyżeczki mielonych goździków

  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • ½ łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 8 łyżek niesolonego masła

  • 2/3 cup ciemnobrązowego cukru, ubitego (ok. 150 g)

  • 1 cup odsiarczonej melasy (240 ml), ja dałam 4 łyżki miodu lipowego

  • 2 duże, lekko ubite jajka, w temperaturze pokojowej

  • 240 ml wody



Krem cynamonowy

  • 250 ml śmietanki (30 lub 36%)

  • 250 g mascarpone

  • 3 łyżki mielonego cynamonu

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cupcake_4.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cupcake_6.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cupcake.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cupcake_2.JPG

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Przygotowujemy foremki i papilotki do babeczek. W mały garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę. W misce mieszamy sodę i zagotowaną wodę, odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia, sól, cukier, odstawić. Masło ubijamy mikserem, aż stanie się puszyste i będzie miało jaśniejszy kolor. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy około 2 minut, aż masa będzie puszysta. Ciągle miksując dodajemy melasę (miód), sodę z wodą i mieszankę mąki i przypraw. Na koniec wbijamy jajka, jeszcze chwilę ubijamy. Gotową masą napełniamy foremki na babeczki do ¾ wysokości. Piec około 30 minut, aż będą suche w środku (sprawdzić patyczkiem).

Aby zrobić krem miksujemy śmietanę z cukrem pudrem, aż zgęstnieje, dodajemy mascarpone i ubijamy krótko na najniższym biegu.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cupcake_5.JPG

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów