po chińsku

piątek, 18 listopada 2011


Bardzo lubię chiński makaron jajeczny, właściwie można dowolnie dobierać do niego dodatki, według własnych upodobań. Ja najbardziej lubię taką wersję, która jest dość prosta, ale można ją dowolnie modyfikować. Używam klasycznych chińskich dodatków, takich jak sos sojowy czy ocet ryżowy i mojego ukochanego imbiru, który nadaje mięsu i całemu daniu charakterystyczny ostry smak.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chow_mein.JPG

 

Makaron chow mein

  • mała cukinia

  • 2  marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru

  • ok. 300g mięsa ze schabu (można również użyć wołowiny)

  • puszka kiełków fasoli mung

  • opakowanie makaronu chow mein

  • sos sojowy

  • ocet ryżowy

  • pieprz cayenne

  • ewentualnie: kawałek chili

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chow_mein_2.JPG

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy na cienkie paski. W większej misce mieszamy 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego i łyżeczkę startego imbiru. Wkładamy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przygotowujemy warzywa: obieramy i myjemy marchew, seler i cukinię (cukinii nie musimy obierać, chociaż ja czasem to robię). Kroimy w słupki, staramy się, żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkość. Resztę imbiru kroimy w cienkie paseczki. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną marchew, seler (jeżeli chcemy dodać chili,  wrzucamy je drobno pokrojone przed warzywami). Smażymy przez około 3 - 4 minuty, dodajemy imbir. Smażymy jeszcze 2 minut i wrzucamy mięso wyjęte z marynaty. Mieszamy, po 4 – 5  minutach dodajemy cukinię, smażymy jeszcze chwilkę i dodajemy odsączone kiełki. Dolewamy około 4 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę przyprawy, szczyptę pieprzu cayenne. Makaron gotujemy przez około 5 minut w wodzie, odcedzamy, mieszamy z mięsem i warzywami.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chow_mein_3.JPG

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów