do picia

poniedziałek, 14 listopada 2011


Kiedy zaczyna robić się zimno i czytając wieczorem książkę okrywamy się pledem, potrzebujemy czegoś na rozgrzanie. Ja uwielbiam grzane wino, a przepis wypracowałam metodą prób i błędów. Zawsze używam wina półwytrawnego, najlepiej wybrać takie, które nam smakuje, ale nie jest zbyt drogie. Dla mnie to wino jest idealne, ale przepis można modyfikować i zamiast rumu dodać wiśniówki, dorzucić inne przyprawy np. goździki. Ale spróbujcie też mojej wersjo, może wam zasmakuje!

http://canihaveabite.blox.pl/resource/wino.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/wino_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/wino_3.JPG

 

Idealne grzane wino
przepis na 2 porcje

  • 500 ml wina półwytrawnego

  • 100 ml rumu

  • 1 pomarańcza

  • 1 mandarynka

  • 2 laski cynamonu

  • mała garść orzechów laskowych

  • mała garść rodzynek

  • około 2 łyżki cukry trzcinowego


Przygotowanie:

wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając. Wino nie może się zagotować! Powinno być gotowe, kiedy czujemy zapach alkoholu, wtedy przelewamy do kubków i podajemy.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/wino_4.JPG

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów