przetwory

piątek, 04 maja 2012

Dżem rabarbarowy, który składa się tylko z 3 składników: oczywiście rabarbaru, soku z cytryny i cukru. Ten fantastyczny przepis znalazłam tutaj. To super pomysł dla wszystkich wielbicieli rabarbaru, w dodatku nie jest pracochłonny, trzeba po prostu wszystko przygotować odpowiednio wcześniej i wstawić do lodówki. Doszłam również do wniosku, że do tego dżemu świetnie by pasowały kwiaty hibiskusa lu dzikiej róży - niestety nie miałam ich pod ręką, może spróbuję następnym razem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rabarbar.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rabarbar_2.JPG

 

Dżem rabarbarowy

na około 1 litr dżemu

  • 1 kg rabarbaru, łodygi przecięte na pół i pokrojone na kawałki o długości około 1- 1,5 cm

  • 600 g cukru

  • sok z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

 

Rabarbar, cukier i sok z cytryny mieszamy w dużym garnku (garnek powinien być wykonany z niereaktywnego materiału). Przykrywamy i wstawiamy do lodówki,na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę i stawiamy garnek na dużym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszamy, aż dżem będzie odpowiednio gęsty. Powinno to zająć około 15 minut. Można sprawdzić czy dżem ma odpowiednią gęstość: na zimny talerz nakładamy odrobinę dżemu, wkładamy na 5 minut do lodówki, jeżeli po tym czasie dżem pod naciskiem palca marszczy się, to znaczy, że ma odpowiednią gęstość i można skończyć gotowanie. Dżem przelewamy do czystych, ciepłych słoików. Wycieramy brzegi czystą ścierką, zakręcamy. Słoiki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą tak, aby woda przykrywała słoiki co najmniej 2,5 cm warstwą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze na 5 minut. Studzimy na kratce zostawiając około 2,5 cm odstępu pomiędzy słoikami. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na 12 - 24 godziny. Na koniec sprawdzamy jeszcze czy słoiki sa dobrze zakręcone.

 

Smacznego !


 

poniedziałek, 14 listopada 2011


Nigdy nie mogłam zrozumieć jak to jest możliwe, że ktoś nie lubi cebuli? Tak samo niepojęty jest dla mnie, wcale nie taki rzadki, wstręt do czosnku. I to wcale nie dlatego, że nie nie znam osób, które nie lubią tych warzyw...Wręcz przeciwnie! Nie wiem tylko, jak można za okropny uznać cudowny aromat smażonej cebuli? Dla mnie to niepojęte, ale podobno o gustach się nie dyskutuje ;-)  Jednak niestrudzenie prowadzę kampanię, która ma na celu przekonać kilka osób zarówno do cebuli, jak i do czosnku! Ostatnio postanowiłam zrobić konfiturę z czerwonej cebuli, która ma nieco łagodniejszy smak niż żółta. Poza tym konfitura jest słodko – ostra (ja dodaję dużo pieprzu czarnego i szczyptę pieprzu cayenne, wtedy ma ona odpowiednią „moc”) i można jej używać na wiele sposobów, chociaż chyba najlepiej smakuje z chlebem. Mniam... Przepis pochodzi z tego bloga. Konfitura jest pyszna i każdy ją pokocha! Mam nadzieję...
A już wkrótce zapraszam na przepis na danie z konfiturą z czerwonej cebuli, bo coś mi chodzi po głowie...

  
http://canihaveabite.blox.pl/resource/cebula.JPG


http://canihaveabite.blox.pl/resource/cebula_2.JPG

    

Konfitura z czerwonej cebuli
przepis podaję za burczymiwbrzuchu z moimi małymi zmianami

  •   0,5 kg czerwonej cebuli

  •   2 ząbki czosnku

  •   4 łyżki miodu (ja użyłam cukru trzcinowego)

  •   6 łyżek octu balsamicznego

  •   oliwa z oliwek

  •   sól, pieprz

  •   ewentualnie: tymianek/rozmaryn, ja użyłam pieprzu cayenne


  Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę (tyle, żeby przykryła dno), wrzucamy cebulę, dodajemy pieprzu i soli. Czosnek drobno siekamy. Cebulę mieszamy co chwilę, pilnując, aby nie przywarła do dna. Gdy nieco zmięknie (po około 6 – 7 minutach), dodajemy czosnek. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i dodajemy miód (cukier) i ocet balsamiczny. Po kilku minutach (gdy całość będzie miała gęstą konsystencję), zdejmujemy z ognia. Jeśli chcemy doprawiamy solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Możemy konfiturę wykorzystać od razu lub przełożyć do słoików.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cebula_3.JPG  

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów