ciasta, torty

niedziela, 27 stycznia 2013
Hummingbird cake pojawiło się już kiedyś na blogu, jednak to jest jego zdrowsza wersja, bo bez użycia tłuszczu. Ja zdecydowanie wolę takie ciasto bez żadnego kremu, jedynie posypane cukrem pudrem, jednak możecie je posmarować lub przełożyć dowolną masą. Ciasto, jak dla mnie, jest idealne - wilgotne i aromatyczne, doskonale nadaje się do kubka ciepłej herbaty w zimowy wieczór. Przepis pochodzi stąd.
 
 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/humcake2.JPG
 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/humcake.JPG
 
Skinny hummingbird cake
 
przepis na formę o średnicy 22 cm

 

  • 2 szklanki samowyrastającej mąki (ja dałam 2 szklanki mąki pszenne i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia)

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1 szklanka brązowego cukru (ja dałam nieco więcej niż pół szklanki cukru trzcinowego)

  • 2 jajka

  • 1 szklanka rozgniecionych, dojrzałych bananów

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 225 g rozgniecionych, nieodsączonych ananasów z puszki

  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny (u mnie suszone wiśnie)

 
Przygotowanie:
 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem, cynamon, sodę, gałkę i i imbir. Dodajemy cukier. Wbijamy jajka i dorzucamy banany, ananasa,żurawinę (lu wiśnie) i mieszamy (najlepiej widelcem), aż nie będzie grudek. jeśli jest zbyt gęste można dolać soku z ananasów. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy 40 - 45 minut, albo do suchego patyczka.

 
 
Smacznego!
czwartek, 20 września 2012

Nawet nie zauważyłam kiedy minęło aż tyle czasu od mojego ostatniego wpisu. Musicie mi wybaczyć, byłam bardzo zajęta i po prostu nie starczało mi czasu i sił na pisanie postów i dodawanie zdjęć. Mam kilka fajnych przepisów, które już niedługo pojawią się na blogu - wypieki z moim ulubionym, przynajmniej ostatnio, alkoholem - amaretto, trochę jesiennych już słodkości, a także kilka obiadowych przepisów. Całkiem niedawno moja przyjaciółka brała ślub i dwa tygodnie wcześniej przygotowałyśmy jej wieczór panieński z motywem afrykańskim. Ja, z pomocą mojej siostry, przygotowałam jedzenie na ten wieczór i upiekłam tort. Bardzo żałuję, że nie zdążyłam zrobić zdjęć i przepisy nie pojawią się na blogu, bo wszystko wyszło naprawdę fantastycznie, łącznie z tortem z motywem zebry, który ozdobiłam masą z pianek marshmallows. Może niedługo powtórzę niektóre przepisy :-) A na razie torcik kajmakowy - pyszny i prosty w przygotowaniu ! A już w weekend pojawi się przepis na galette ze śliwkami i amaretto! Obiecuję :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kajmak.JPG

 

Torcik kajmakowy z borówkami

na formę o średnicy 18 cm

 

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 50 g masła

  • 300 g masy kajmakowej

  • 3 jajka

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

krem:

  • 300 g ricotty

  • 150 g serka mascarpone

  • 4 - 5 łyżek cukru pudru

  • około 8 - 10 sztuk ciasteczek amaretti

  • 200 g borówek + owoce do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy dodając powoli masę, a następnie pojedynczo jajka. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy do "suchego patyczka". Ricottę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół. Kilka łyżek masy odkładamy do posmarowanie wierzchu ciasta. Pozostały krem mieszamy z borówkami i przekładamy nim ciasto. Wierzch tortu smarujemy kremem, dekorujemy owocami i ciasteczkami.

 

Smacznego !

wtorek, 05 czerwca 2012

Czerń i biel zawsze dobrze razem wyglądają albo, jak w przypadku tego ciasta - dobrze razem smakują :-) Ciemny spód jest dość ciężki i przypomina brownie, natomiast biały krem jest lekki i stanowi idealną równowagę dla ciasta. Do tego świeże, soczyste borówki... Pycha !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czarnobiale_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czarnobiale.JPG

 

Czarno - białe ciasto z borówkami

przepis na formę o średnicy 20 cm

 

ciasto:

wszystkie mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki kakao

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki + 2 łyżki maślanki

  • 4 łyżki mleka

  • szczypta soli

 

krem:

  • 250 g mascarpone, w temperaturze pokojowej

  • 100 g białej czekolady

  • 6 łyżek mleka (3,2%)

  • 250 g borówek

 

Przygotowanie:

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, kakao, sól i proszek mieszamy w dużej misce. W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy. Ciasto będzie dość gęste, wylewamy je do formy. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch powinien być suchy, a środek powinien zostać lekko wilgotny. Ciasto powinno przypominać brownie. Przygotowujemy krem: posiekaną czekoladę rozpuszczamy w garnku z grubym dnem wraz z mlekiem. Studzimy, mieszamy od czasu do czasu. Mascarpone ubijamy na najniższych obrotach miksera, wlewając powoli czekoladę. Gdy tylko składniki się połączą, wyłączamy mikser. Krem wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta (wystudzone ciasto wkładamy z powrotem do formy, krem może być na początku trochę rzadki). Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Po wyjęciu udekorować borówkami.

 

Smacznego !

środa, 23 maja 2012

Ufff...Przerwa, którą jakiś czas temu ogłosiłam, okazała się być dłuższa niż tego chciałam. Ale musicie mi wybaczyć - ostatnio tyle się działo, że nie miałam czasu i możliwości, żeby cokolwiek napisać na blogu. Ale teraz wszystko powoli się normuje - znów mieszam w moim ulubionym Poznaniu, mam nową pracę, no i zostałam ciocią najsłodszego Maluszka na świecie :-) A propos słodkości, kiedyś obiecywałam drugą część kwietniowego wyzwania Daring Bakers - i proszę bardzo, oto jest! Armeńskie ciasto z gałką muszkatołową - niezwykle aromatyczne, wilgotne i pyszne. Podstawą do zrobienia ciasta jest kruszonka. Nie widać tego na zdjęciach, ale spód, zrobiony w całości z kruszonki ma nieco inna fakturę niż reszta ciasta - lekko chrupie podczas jedzenia, a pozostała część ciasta jest miękka i równie pyszna. Ciasto jest banalnie łatwe w przygotowaniu, a efekt jest niesamowity. Przepis pochodzi stąd. I jeszcze jedno - ciasto można również przygotować przy użyciu robota kuchennego - zajrzyjcie do oryginalnego przepisu po instrukcje :-)

Ale fajnie! Tęskniłam za blogowaniem !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie_2.JPG

 

Armeńskie ciasto z gałką muszkatołową

na formę o średnicy około 20 cm

składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżeczka sody

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę)

  • 170 g masła

  • 2 szklanki orzechów włoskich

  • 1 - 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (jeżeli jest świeżo strata, dajemy mniej)

  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę smarujemy masłem. Mleko mieszamy z sodą, odstawiamy. Mąkę i proszek przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i masło. Za pomocą palców lub widelca robimy kruszonkę. Połowę wrzucamy do formy, dociskamy do dna. jajko ubijamy mikserem razem z gałką przez około 1 minutę, dodajemy mleko z sodą, krótko ubijamy. Wsypujemy resztę kruszonki, mieszamy, wylewamy na spód. Na wierzch wysypujemy orzechy. Pieczemy 30 - 40 minut, do "suchego patyczka".

 

Smacznego !

czwartek, 22 marca 2012

Szybkie ciasto, bez pieczenia o lekkim, orzeźwiającym smaku. W sam raz na pierwsze wiosenne dni ! Ja dodałam do niego suszoną miętę, można również użyć świeżej ,drobno posiekanej - tylko należy jej dodać mniej, bo jest bardziej intensywna w smaku niż suszona.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orzezwiajace.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orzezwiajace_3.JPG

 

Orzeźwiające ciasto z jabłkami

przepis na formę o średnicy 18 - 20 cm

 

spód:

  • 200 g ciasteczek (ja użyłam owsianych z pełnoziarnistej mąki), zmielonych na pył

  • 4 - 5 łyżek stopionego masła

 

I warstwa jabłkowa

 

  • 5 średnich jabłek, startych na dużych oczkach tarki

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka miodu akacjowego

  • 2 łyżki cukru trzcinowego (ilość cukru może być większa, zależy jakich jabłek użyjemy)

  • 1 łyżeczka suszonej mięty, zmielonej

  • 3 łyżki płatków migdałów

 

II warstwa jabłkowa

 

  • 2 jabłka, starte na mus

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

  • 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Przygotowanie:

 

Formę wykładamy folią spożywczą. Zmielone ciastka mieszamy ze stopionym masłem i wykładamy na dno i boki formy, przyciskając łyżką. Odstawiamy na jakieś 40 minut do lodówki. Masło rozpuszczamy w większym garnku z miodem i cukrem. Dodajemy jabłka, mieszamy i podgrzewamy przez około 2 minuty. Dodajemy miętę i migdały. Zostawiamy na ogniu, mieszając jeszcze kolejne 2 minuty. Zestawiamy, studzimy. Wykładamy na schłodzony spód. Robimy drugą warstwę jabłkową: Jabłka łączymy w garnku z cukrem i skórką, podgrzewamy mieszając przez około 3 - 4 minuty. Zestawiamy, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Energicznie mieszając wlewamy żelatynę do jabłek, a następnie dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Ciasto wytrzymuje w lodówce przez około 4 dni.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orzezwiajace_2.JPG

 

Smacznego !

 

czwartek, 15 marca 2012

Pogoda jest coraz bardziej wiosenna, więc pomyślałam o cieście z truskawkami... Ostatnio bardzo przypadł mi do gustu curd z owoców leśnych, a teraz zamarzył mi się truskawkowy. Smakuje wspaniale, zwłaszcza w połączeniu z ciastem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawkowy_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawkowy.JPG

 

Ciasto z truskawkowym curdem

ciasto:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej

  • 0,5 szklanki mąki pszennej

  • 60 g miękkiego masła

  • 50 g cukru trzcinowego

  • 1 jajko

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem

  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (18%)

  • 6 łyżek mleka


curd truskawkowy:

  • 250 g truskawek

  • 1 jajko

  • 1 żółtka

  • 20 g masła

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawkowy_4.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawkowy_3.JPG

 

Przygotowanie:

Truskawki miksujemy blenderem na papkę, przekładamy ją do garnka, mieszamy z cukrem, jajkiem i masłem. Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, mieszając trzepaczkę. Gotujemy 5- 7 minut ciągle mieszając. Odstawiamy. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, gałkę, mieszamy. Masło ubijamy z cukrem przez 3 minuty, dodajemy jajko, miksujemy do połączenia składników. Ciągle ubijając dodajemy na przemian suche składniki i śmietanę. Wlewamy mleki i krótko miksujemy. Ciasto jest gęste, przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy dno, boki smarujemy masłem). Pieczemy w 185°C przez około 25 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

 

Smacznego !

środa, 14 marca 2012


Tort nie wyszedł tak jak sobie planowałam, miałam za mało czasu i nie zdążyłam go udekorować tak , jak chciałam. Ale w smaku był fantastyczny, cudem ocalał niewielki kawałek, do zdjęć. Wygląda nieco smętnie, całość prezentowała się o wiele lepiej, ale cóż... Ciasto zrobiłam z przepisu Donny Hay, który znalazłam tutaj. Oryginalny przepis jest na 2 blaty, ja podaję przepis z połowy składników. Ponadto jedną warstwę przełożyłam curdem z owoców leśnych, a drugą i wierzch tortu musem czekoladowym, który również kiedyś już robiłam.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/uro.JPG

 

Tort czekoladowy z musem czekoladowym i curdem z owoców leśnych

ciasto:
na formę o średnicy 18 – 20 cm

  • 38 g ciemnego kakao

  • 90 ml gorącej wody

  • 90 g kwaśnej śmietany

  • 175 g masła

  • 190 g bardzo drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru

  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2 jajka

  • 225 g przesianej mąki pszennej

  • ½ łyżeczki sody


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Kakao i wodę umieszczamy w jednej misce i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Masło, cukier i wanilię ucieramy przez 4 minuty. Dodajemy po kolei jajka. Przestawiamy mikser na najniższy biegi i dodajemy mieszaninę z kakao, mąkę i sodę. Miksujemy do połączenia składników. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto, pieczemy 50 – 55 minut, do „suchego patyczka”. Studzimy 10 minut w foremce, a następnie na kratce.

mus czekoladowy:

  • 200 g czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)

  • 200 g śmietanki 36%

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)

  • szczypta soli

  • 3 łyżki  cukru trzcinowego)


Przygotowanie:

Czekoladę pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietankę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem.  Do utartych żółtek wlać czekoladę, ciągle mieszając. Uwaga!Trzeba uważać na temperaturę czekolady Powinna być przestudzona, kiedy będziemy ja dodawać do żółtek! Białka ubić ze szczyptą soli. Do czekolady z żółtkami ostrożnie wmieszać śmietankę i ubite białka. Przełożyć do foremek lub miski, odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

+ 5 łyżek curdu z owoców leśnych


Złożenie ciasta:

Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Dolny układamy na talerzu, smarujemy curdem, przykrywamy kolejnym blatem. Na nim kładziemy około 5- 6 łyżek musu, rozprowadzamy, przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch ciasta smarujemy resztą musu, odstawimy na godzinę do lodówki.

 

Smacznego !

wtorek, 13 marca 2012

Szybka i prosta szarlotka z mąki orkiszowej, której, od niedawna, jestem wielką fanką. Rzadko robię szarlotkę z budyniem, ale tym razem miałam ochotę właśnie na taką wersję. Ciasto wyszło pyszne, do zdjęć został mi tylko jeden mały kawałek...;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orkisz_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orkisz.JPG

 

Orkiszowa szarlotka z budyniem

na foremkę o średnicy 18 cm

 

ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej (przesianej)

  • 70 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę

  • 1 jajko

  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego

  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

  • szczypta soli

 

farsz:

  • 5 dużych jabłek

  • 1 łyżka miodu

  • 2 -3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku)

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków

  • 1 łyżka masła

  • 2 budynie (na 0,5 l mleka) + 500 ml mleka

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na około 40 minut. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. W garnku mieszamy masło, cukier i miód, rozpuszczamy. Dorzucamy pokrojone jabłka i trzymamy na średnim ogniu przez 3 - 5 minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Dodajemy cynamon i goździki, mieszamy, odstawiamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 1/3 odkładamy do zamrażalnika, resztą wykładamy dno i boki foremki. Przygotowujemy budyń używając połowy ilości mleka podanej w przepisie na opakowaniu. Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie ciepły budyń. Resztę ciasta ścieramy na tarce i posypujemy ciasto. Pieczemy przez około 30 minut w 175 stopniach, aż wierzch ciasta będzie miał złoty kolor.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orkisz_3.JPG

 

Smacznego !

 

 

niedziela, 11 marca 2012

Ciasto trochę kryzysowe - zabrakło mi jajek, a poza tym chciałam jakoś zużyć wielką paczkę gorącej czekolady... No i zrobiłam to ciasto, wyszło wilgotne i pachnące ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hot.JPG

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hot_3.JPG

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hot_2.JPG

Hot chocolate cake

przepis na małą keksówkę

  • 1 szklanka mąki pszennej

    1/4 szklanki ciemnego kakao + do foremki

  • 3 łyżki gorącej czekolady ( w proszku)

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1/2  łyżeczka sody

  •  szczypta  łyżeczki proszku do pieczenia

  •  szczypta soli

  • 3/4 szklanki ciepłej czekolady (z 2 łyżek)

  •  1/4 szklanki oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy w większej misce, mokre w mniejszej. Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremki posmarowanej masłem i obsypanej kakao. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego !

 

niedziela, 04 marca 2012


Pyszny tort, który łączy smak mojego ukochanego sernika z równie uwielbianą szarlotką. Muszę przyznać, że to połączenie bardzo mi smakuje i z pewnością jeszcze nie raz przygotuję taki torcik ! Upiekłam go, żeby mieć coś słodkiego do kawy, ale z odpowiednim przybraniem będzie idealny również na różne uroczystości. Wbrew pozorom nie jest on bardzo pracochłonny, trzeba tylko czekać, aż poszczególne warstwy ostygną i uważać przy przekładaniu warstwy sernikowej, bo jest bardzo delikatna. Ale warto ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/szarlotser.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/szarlotser_4.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/szarlotser_3.JPG

 

Tort szarlotka & sernik
przepis na tortownicę o średnicy 18 cm

biszkopt

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)

  • 60 g mąki pszennej

  • 20 g mąki ziemniaczanej

  • 80 g cukru

  • szczypta soli

  • szczypta proszku do pieczenia


warstwa sernikowa:

  • 250 g serka twarogowego

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • 3 łyżki kremówki

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 jajko


masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek (obranych i startych na tarce – na dużych oczkach)

  • 2 łyżki cukru trzcinowego (albo więcej, zależy jakich jabłek użyjemy)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • ¾ opakowania galaretki cytrynowej


Przygotowanie:

Robimy biszkopt: mąki i proszek  przesiewamy do miski , białka ubijamy ze szczyptą soli, żółtka ucieramy z cukrem przez około 3 - 4 minuty. Następnie dodajemy mieszaninę mąki, mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 – 20 minut w 175°C. Studzimy Warstwa sernikowa: ser miksujemy przez 2 - 3 minuty z cukrem, dodajemy jajko. Chwilę miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę i dalej ubijamy, wlewamy kremówkę i miksujemy jeszcze około 2 minut. Dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę 23x23 cm, wypełniamy ją do połowy gorącą wodą. Foremkę stawiamy na środkowej półce i pieczemy około 20 minut w 160°C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na jakieś 15 minut. Wyjmujemy, studzimy. Masa jabłkowa: starte jabłka, przyprawy i cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy przez kilka minut, wsypujemy galaretkę, mieszamy odstawiamy.
Łączymy warstwy ciasta: schłodzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Na jeden z nich wykładamy połowę chłodnej masy jabłkowej, przykrywamy warstwą sernika. Należy tu być bardzo ostrożnym, bo jest ona delikatna – najlepiej wyjąć ją z tortownicy wraz z papierem do pieczenia, złapać od spodu i szybko przełożyć na masę jabłkową. Dopiero wtedy zdejmujemy papier. Na sernik wykładamy resztę masy, przykrywamy blatem biszkoptowym. Lekko dociskamy. Wstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/szarlotser_2.JPG

 

Smacznego !

 
1 , 2
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów