placki

sobota, 28 kwietnia 2012

Uwielbiam naleśniki i bardzo lubię wymyślać różne wariacje na temat podstawowego przepisu. Tym razem część mąki zastąpiłam mielonymi migdałami i wyszło naprawdę fajnie. Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest również fakt, że nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta, potrzebujemy jedynie odrobinę oleju, żeby posmarować patelnię. Jeżeli macie specjalną patelnię do naleśników to jej użyjcie, ja smażę na zwyczajnej i zawsze się udaje :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mango.JPG

 

Naleśniki migdałowe

na 6 sztuk

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej, do smaku)

  • szczypta soli

  • 0,5 szklanki mleka

  • 0,5 szklanki wody gazowanej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, solą i wanilią. Stopniowo dodajemy mleko i wodę na przemian z mąką. Ubijamy aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Najlepiej włożyć ciasto do lodówki na godzinę przed smażeniem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju.

 

Smacznego !

środa, 16 listopada 2011


Takie racuszki jadałam w dzieciństwie, moja mama często robiła je na podwieczorek. Są puszyste i aromatyczne i świetnie smakują w zimowe popołudnie wraz z kubkiem kakao...Pycha! Teraz sama robię takie racuchy, trochę zmieniłam przepis mamy i połączyłam mąkę pszenną z pełnoziarnistą. Fantastycznym dodatkiem jest tutaj sos toffi – gęsty i słodki, a przyrządza się go błyskawicznie ;-) Dołączam ten przepis do akcji „Gotujemy po polsku”, której patronem jest portal zPierwszegoTloczenia.pl

 http://canihaveabite.blox.pl/resource/racuszki.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/racuszki_4.JPG

 

Drożdżowe racuchy z jabłkami i sosem toffi
porcja na około 30 racuchów, mleko i jajka powinny być w temperaturze pokojowej

ciasto:

  • 200g mąki pszennej + łyżka na zaczyn

  • 50 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam żytniej razowej)

  • 30 g drożdży

  • 2 jajka

  • szklanka mleka

  • 1,5 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki zwykłego cukru

  • 2 starte jabłka


sos toffi:

  • 50 g masła

  • 6 łyżek cukru trzcinowego

  • 180 ml śmietany (30%)

 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/racuszki_2.JPG
 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/racuszki_3.JPG

 
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka, mieszamy z 2 łyżeczkami zwykłego cukru i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy sos toffi: masło i cukier trzcinowy wkładamy do garnka, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści, dodajemy śmietankę i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, mieszamy z mąką pełnoziarnistą i cukrem pudrem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Wbijamy jajka i wlewamy resztę mleka. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dolać więcej mleka. Starte jabłka mieszamy z ciastem. Można odstawić na 15 minut, żeby trochę wyrosło, ale nie jest to konieczne. Racuszki smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem toffi.
 

 http://canihaveabite.blox.pl/resource/racuszki_5.JPG


 
Gotujemy po polsku!

Tagi: sos toffi
19:18, albahaca , placki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 listopada 2011


Placki z mąki kukurydzianej mają piękny kolor i smakują nieco inaczej niż te tradycyjne. Chciałam, żeby były bardziej delikatne i miały gładszą konsystencję, dlatego połączyłam zwykły twaróg z serkiem mascarpone. Jednak równie dobre są takie zrobione z samego twarogu, jednak wtedy należy go użyć ok. 150 g. Do placuszków idealnie pasuje gęsty i aromatyczny sos malinowy. W sezonie można go zrobić ze świeżych owoców, a teraz musimy zadowolić się mrożonymi, choć moim zdaniem różnica w smaku sosu nie jest wyczuwalna. Ja mam dość spore zapasy mrożonych  malin i staram się je sukcesywnie zużywać, między innymi przy okazji robienia tych placuszków. Sos zawsze słodzę „na oko” i próbuję cały czas, żeby wiedzieć czy już jest wystarczająco słodki. Moim zdaniem to najlepsza metoda, bo niektóre maliny są kwaskowate, a inne bardzo słodkie, dlatego trzeba smakować podczas gotowania i dosypywać cukru w razie potrzeby! W przepisie podaję proporcje cukru, które stosuję, ale najlepiej dostosować je do własnych potrzeb ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/malinowe.JPG

 

Placuszki z mąki kukurydzianej, twarogu i mascarpone z sosem malinowym
na około 20 placuszków

ciasto na placki:

  • 100g półtłustego twarogu

  • 100g serka mascarpone

  • 200 g mąki kukurydzianej

  • 60 g mąki pszennej

  • 50 g cukru pudru*

  • około ½ szklanki mleka (2% lub 3,2%)

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)

  • szczypta soli


*dla mnie taka ilość cukru jest idealna, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie placki, może dosłodzić

sos:

  • 400g malin (mrożonych, w sezonie, gdy używamy świeżych będzie nam potrzebna również odrobina wody)

  • 5 – 6 łyżek cukru trzcinowego

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/malinowe_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/malinowe_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/malinowe_4.JPG

 

Przygotowanie:

Zamrożone maliny wrzucamy do garnka o grubszym dnie i gotujemy około 10 minut. Przecieramy przez sitko i ponownie stawiamy na ogień, dodajemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Przygotowujemy ciasto na placuszki: twaróg miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Wsypujemy oba rodzaje mąki, wlewamy mleko, miksujemy chwilę, żeby wszystko się połączyło. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy i delikatnie łączymy ze sobą. Patelnię smarujemy olejem, stawiamy na średnim ogniu, smażymy placki – na jeden placuszek wystarczy około łyżka ciasta. Podajemy z sosem malinowym ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/malinowe_5.JPG

piątek, 04 listopada 2011


Placuszki są doskonałe na słodkie śniadanie, ale nie tylko! Równie dobrze można je podać na deser czy na podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i szybko, a smakują wyśmienicie ;-)Ja robię je z mąki pełnoziarnistej, ale można również użyć zwykłej. Najlepsze w tych plackach jest to, że prawie nie trzeba dodawać do nich cukru. Jeżeli użyjemy dojrzałych bananów i rodzynek, to placuszki będą naturalnie słodkie. Jeżeli ktoś nie lubi rodzynek, można użyć pokrojonych suszonych moreli. Naprawdę polecam, smak i aromat tych placuszków jest niesamowity!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/placki_1.JPG

 

Puszyste placuszki z mąki pełnoziarnistej

Przepis na około 10 placuszków

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)

  • 2 małe, dojrzałe banany

  • łyżka cukru (albo mniej)

  • ok. 100 g gładkiego twarożku

  • 2 łyżki rodzynek uprzednio namoczonych w gorącej wodzie

  • szczypta soli

  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej

http://canihaveabite.blox.pl/resource/placki_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/placki_3.JPG


Przygotowanie:

Żółtka ucieramy przez około 3 minuty z cukrem. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Banany rozgniatamy widelcem. Do żółtek dodajemy twarożek, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę rodzynki i banany, ponownie mieszamy . Na końcu do mieszaniny dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, na złoty kolor.


Smacznego!

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów