makarony

niedziela, 26 lutego 2012


Danie wygląda jak risotto, ale na pewno nim nie jest, bo nie ma w nim ryżu. Wykorzystałam pyszny makaron, który swoim wyglądem imituje ryż . Makaron jest bardzo smaczny i pasuje do wielu potraw, szczególnie dobrze sprawdza się w zupie  i właśnie w takich potrawach jak ta ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pomidor.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pomidor_2.JPG

 

Oszukane pomidorowe risotto, bez ryżu
przepis na około 3 porcje

  • 150 – 200 g makaronu w kształcie ryżu

  • puszka krojonych pomidorów (400 g)

  • pół pęczka natki pietruszki

  • łyżka posiekanego szczypiorku

  • 1 marchewka

  • ząbek czosnku

  • małą biała cebula

  • 2 łyżki słodkiego sosu chili

  • pieprz cayenne

  • ¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki

  • sól

  • oliwa


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę kroimy w drobną kostkę. W średnim garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek i cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dokładamy marchewkę. Podsmażamy przez około minutę. Wlewamy pomidorki, dolewamy około1/3 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Można zmiksować blenderem, żeby sos był gładki. Dodajemy sos chili, paprykę, pieprz i sól. Wrzucamy makaron i gotujemy aż zmięknie, mieszając. Pod koniec dorzucamy posiekaną natkę i szczypiorek. Podajemy natychmiast.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pomidor_3.JPG

 

Smacznego !

piątek, 27 stycznia 2012


Jako, że jestem wielbicielką makaronów to mam swoje ulubione przepisy i ten zdecydowanie do nich należy. Raczej rzadko robię sos do makaronu z klopsikami, bo kiedy jestem bardzo głodna, nie zawsze mam tyle cierpliwości, żeby formować klopsiki. Choć, tak naprawdę nie zajmuje to aż tyle czasu. Te klopsiki to zdecydowanie moi faworyci – dodatek mielonych migdałów i mąki kukurydzianej sprawia, że są one delikatne i pyszne !


http://canihaveabite.blox.pl/resource/spaghetti_2.JPG

 

Spaghetti z klopsikami z mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą
przepis na około 3 porcje

około 250 – 300 g makaronu spaghetti

sos:

  • puszka krojonych pomidorów

  • czubata łyżka przecieru pomidorowego

  • 2 łyżeczki oregano

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szalotka

  • 1 marchewka

  • mały kawałek selera (o grubości około 2 cm), można też z niego zrezygnować

  • oliwa

  • pieprz

  • sól

  • cukier


klopsiki:

  • ok. 300g mielonego mięsa wieprzowego

  • łyżka mielonych migdałów

  • 2 łyżki maki kukurydzianej

  • małe jajko

  • sól

  • pieprz

  • oregano (do smaku)



Przygotowanie:

Marchew i seler obieramy i kroimy na drobną kostkę. Czosnek i szalotkę drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem, migdałami, mąką. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki (najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy będzie nam łatwiej). Gotowe klopsiki podsmażamy w większym garnku na odrobinie oliwy. Potrząsamy garnkiem, żeby klopsiki nie przywarły. Podsmażone klopsiki wykładamy na talerz i w tym samym garnku obsmażamy marchew i seler na łyżce oliwy, dodajemy czosnek i szalotkę. Gdy szalotka się zeszkli, wlewamy pomidory i przecier, dolewamy około ¾ szklanki wody. Doprawiamy oregano, solą, pieprzem i odrobiną cukru (jeśli sos jest zbyt kwaśny). Gotujemy pod przykryciem około 10 – 15 minut na wolnym ogniu, aż sos będzie dość gęsty. Sos miksujemy blenderem. Wrzucamy klopsiki, podgrzewamy 2 – 3 minuty. Podajmy z makaronem ugotowanym al dente, można posypać serem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/spaghetti.JPG

 

Smacznego !

czwartek, 19 stycznia 2012


Pappardelle jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych makaronów, a w połączeniu z cukinią, szynką i bakłażanem jest niesamowity !To danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/papardelle.JPG

 

Pappardelle z cukinią, bakłażanem i szynką parmeńską czyli szybki obiad
przepis na 3 – 4 porcje

  • około 300 g makaronu pappadrelle

  • małą cukinia

  • mały bakłażan

  • około 80 g szynki parmeńskiej/ szwardzwaldzkiej

  • 1 szalotka

  • łyżka octu winnego

  • łyżeczka suszonego oregano

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 3 – 4 łyżki śmietanki ( nie kwaśnej)

  • 1/3 szklanki wody

  • sól

  • czarny pieprz

  • oliwa



Przygotowanie:

Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w paski (najlepiej użyć obieraczki do warzyw, bakłażana można wcześniej obrać ze skórki). Szynkę kroimy w paski, szalotkę w drobną kostkę.  Wstawiamy makaron. W średnim garnku lub na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oliwy, wrzucamy pokrojonego bakłażana, podsmażamy kilka minut, aż zmięknie. Dorzucamy szalotkę, po minucie – cukinię. Smażymy 2 – 3 minuty. Wlewamy ocet winny. Gdy ocet wyparuje, wsypujemy zioła, pieprz, sól i wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jakieś 2 minuty, wlewamy śmietankę, wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy. Podajemy natychmiast.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/papardelle_2.JPG

czwartek, 29 grudnia 2011


Zapiekane cannelloni to jedno z tych dań, które zawsze mi smakuje ;-) Nie jest specjalnie skomplikowane, chociaż jego przygotowanie zajmuje nieco czasu. Ale za to smakuje wybornie i naprawdę warto je przygotować !

P. S. Przepraszam, że publikuję to drugi raz, ale chciałam coś poprawić i w efekcie wszystko skasowałam...

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cannelloni.JPG

 

Zapiekane cannelloni
przepis dla około 3 osób

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)

  • około 15 sztuk makaronu cannelloni

  • mała cukinia lub pół średniej

  • duży pomidor

  • ząbek czosnku

  • 500 g passaty

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • 120 g mozarelli

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • zioła (mogą być suszone): oregano, bazylia, tymianek

  • pieprz ziołowy

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cannelloni_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cannelloni_3.JPG

 

Przygotowanie:

Cukinię kroimy na drobną kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i siekamy w kostkę. Około 350 g mięsa mielonego podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Następnie dorzucamy cukinię i pomidora. Mieszamy. Dusimy przez 4 – 5 minut. Dolewamy ocet balsamiczny, czekamy aż ocet odparuje i dolewamy około 1/3 szklanki passaty. Gotujemy przez około 5 minut, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Odstawiamy do stygnięcia. Resztę mięsa podsmażamy, dolewamy pozostałą passatę i około 1/3 szklanki wody. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano, pieprzem ziołowym. Do wystudzonego farszu dodajemy około 70 g mozarelli, którą rozdrabniamy palcami. Tak przygotowanym farszem napełniamy cannelloni, które układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy sosem Zapiekamy około 20 minut w 180°C. Około 5 minut przed końcem układamy na wierzchu resztę mozarelli, rozdrobnioną, posypujemy tymiankiem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cannelloni_4.JPG

wtorek, 20 grudnia 2011


Właściwie to jest danie z resztek... Czasem wyciągam z lodówki i szafek produkty, których jest za mało, żeby zrobić z nich całe danie, ale są jeszcze całkiem dobre no i przecież ich nie wyrzucę...Dziś wyciągnęłam z lodówki pół cukinii i kilka plasterków wędzonego łososia, a z szafki resztki dwóch paczek tagiatelle. No i jeszcze miałam 2 żółtka, które mi pozostały po pieczeniu ciastek ;-) Dodałam jeszcze kilka rzeczy i wyszedł całkiem smaczny obiad ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/losos.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/losos_2.JPG

 

Tagiatelle z cukinią i wędzonym łososiem
przepis dla 2 osób

  • ok. 100 – 150 g makaronu tagiatelle

  • ok. 70 g wędzonego łososia

  • pół średniej cukinii

  • ząbek czosnku

  • pół łyżki świeżego rozmarynu

  • garstka świeżej bazylii lub pietruszki

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki jogurtu greckiego (bałkańskiego)

  • 1/3 szklanki mleka

  • sól

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • oliwa



Przygotowanie:

Czosnek, rozmaryn, bazylię drobno siekamy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, łososia w paski. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W większym garnku rozgrzewamy około 2 łyżek oliwy, wrzucamy czosnek i rozmaryn, podsmażamy. Dodajemy cukinię, mieszamy, smażymy przez 3 – 4 minuty. Zmniejszamy ogień i wlewamy mleko. Żółtka mieszamy z jogurtem i dodajemy do mleka, mieszając. Czekamy aż sos się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy bazylie, doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy natychmiast!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/losos_3.JPG

niedziela, 04 grudnia 2011


Wiem, że za oknem już jest grudzień, mróz zaczyna szczypać w policzki, a ja z niecierpliwością czekam na śnieg i szykuję się na bożonarodzeniowe gotowanie... Jednak postanowiłam jeszcze raz, chociaż na chwilę wrócić do aromatów jesieni. Otworzyłam puszkę z suszonymi prawdziwkami i zrobiłam z nimi pyszny sos do makaronu, a zapach grzybów unosił się w całym domu...Było pysznie ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagiatelle.JPG

 

Tagiatelle w aksamitnym sosie z leśnymi grzybami
przepis na około 3 porcje

  • 350 – 400g makaronu tagiatelle (ja użyłam makaronu pełnoziarnistego)

  • szklanka suszonych grzybów (ja użyłam prawdziwków, ale mogą być inne)

  • pół piersi z kurczaka (ale niekoniecznie)

  • 2 łyżki śmietanki (30 %)

  • 1 łyżka serka mascarpone

  • 1 łyżka gętego jogurtu (grecki, bałkański)

  • 2 łyżki świeżego rozmarynu

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagaitelle_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagiatelle_3.JPG

 

Przygotowanie:

Grzyby wrzucamy do miski, zalewamy wodą tak, aby przykryła je wszystkie. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odsączamy grzyby zachowując wodę, w której się moczyły. Makaron gotujemy al dente. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, rozmaryn i czosnek siekamy. W średnim garnku rozgrzewamy 1 lub 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, podsmażamy, dodajemy czosnek i rozmaryn, mieszamy. Podsmażamy 1 – 2 minuty i dorzucamy grzyby. Po około 3 minutach wlewamy 1,5 – 2 szklanki wody odlanej z grzybów. Doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy śmietankę, dodajemy jogurt i mascarpone. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy. Podajemy natychmiast !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagiatelle_4.JPG

piątek, 02 grudnia 2011


Czasem gdy jestem sama w domu to nie chce mi się gotować obiadu. Mam problem z gotowaniem dla jednej osoby, bo zawsze robię za dużo, a poza tym jakoś tracę część radości z gotowania, gdy nie mam z kim zjeść ;-) Jedną z rzeczy, która ratuje mnie przez zjedzeniem na obiad bułki i jogurtu jest przepis na ekspresowe tagiatelle z suszonymi pomidorami. Jest gotowe w zaledwie 20 minut i niesamowicie pyszne ;-) Można spróbować różnych wariantów tego sosu – mój ulubiony to ten z pomidorami, jednak można je zastąpić pokrojoną cukinią lub natką pietruszki. Polecam!

http://canihaveabite.blox.pl/resource/suszone.JPG

 

Ekspresowe tagiatelle z suszonymi pomidorami
porcja dla jednej osoby ;-)

  • ok. 100 – 150 g makaronu tagiatelle

  • ok. 8 suszonych pomidorków odsączonych z oleju

  • pól łyżki masła

  • płaska łyżka zwykłej mąki

  • spora łyżka gęstego jogurtu (grecki lub bałkański)

  • ewentualnie: posiekana natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/suszone_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/suszone_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/suszone_4.JPG

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie pomidorki kroimy w paski i wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię. Mieszamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Trzeba robić to na wolnym ogniu, żeby masło się nie zarumieniło. Patelnię zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę, mieszamy, stawiamy z powrotem na ogniu. Dolewamy mleko, gdy zacznie się gotować, dodajemy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu przekładamy ugotowany makaron, można posypać posiekaną natką i ewentualnie jeszcze doprawić.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/suszone_5.JPG

środa, 23 listopada 2011


Dziś prosty przepis na pyszny makaron fettuccine z jednym z moich ulubionych dodatków, czyli z brokułem ;-) Do tego aksamitny śmietanowy sos z gałką muszkatołową. Całe danie jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, kocham makaron (naprawdę, nie wyobrażam sobie życia bez makaronu ;-)), dlatego bardzo często jem to danie na obiad.

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brokul.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brokul_2.JPG

 

Fettuccine z brokułami w aksamitnym sosie z korzenną nutą
przepis na 3 – 4 porcje

  • ok. 250 – 300g makaronu fettuccine

  • świeży brokuł pokrojony w różyczki

  • ok. 200g schabu lub piersi z kurczaka

  • 1/3 szklanki mleka

  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki

  • 2 łyżki serka Philadelphia

  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub bałkańskiego

  • łyżka soku z cytryny

  • mały ząbek czosnku

  • kawałek papryczki chili (lub chili w płatkach)

  • oliwa

  • gałka muszkatołowa (ok. 2 łyżeczek)

  • sól

  • pieprz


Przygotowanie:

Mięso kroimy w drobną kostkę. Chili i ząbek czosnku bardzo drobno siekamy. W misce mieszamy 3 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, chili, czosnek, szczyptę soli, łyżeczkę gałki muszkatołowej. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Różyczki brokuła blanszujemy – gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Makaron gotujemy al dente. Zamarynowane mięso podsmażamy na patelni na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy serek, mieszamy, wlewamy mleko i śmietankę oraz jogurt grecki. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia gotując na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką (ok. pół łyżeczki). Do sosu wrzucamy brokuł i makaron, mieszamy. Podajemy natychmiast!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brokul_3.JPG

środa, 09 listopada 2011


O tym, że szafran to najdroższa przyprawa świata wiedzą chyba wszyscy. Na szczęście kupno niewielkiej ilości tej przyprawy nie nadwyręża nadto budżetu, a już jej niewielka ilość nadaje potrawie nie tylko charakterystyczny smak, ale również piękny kolor. Nie używam szafranu bardzo często, ale czasami dodaję go do risotto lub do makaronu. Bardzo lubię połączenie delikatnego mascarpone z lekko metalicznym smakiem szafranu. Do tego soczyste mięso i chrupkie wstążki cukinii... Pycha! Ja najbardziej lubię ten sos z makaronem bucatini albo tagiatelle, ale można wziąć jakikolwiek ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaron.JPG

 

Makaron z sosem z cukinii, mascarpone i szafranu

składniki na 3 – 4 porcje

  • ok. 300g mięsa ze schabu (może też być pierś z kurczaka)

  • średnia cukinia

  • ok. 150 g mascarpone

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • ok. 200 g makaronu

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

  • szczypta szafranu

  • oliwa

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaron_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaron_2.JPG

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Mięso kroimy w paski o długości ok. 2 cm, a cukinię myjemy i obieraczką do warzyw kroimy na wstążki, aż dotrzemy do pestek. Czosnek drobno siekamy. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy na średnim ogniu 2 – 3 łyżki  oliwy. Wrzucamy czosnek, po chwili mięso i podsmażamy. Szafran namaczamy w łyżce gorącej wody, mieszamy, odstawiamy na chwilę. Gdy mięso będzie podsmażone, dorzucamy cukinię i zostawiamy na patelni 2 – 3 minuty. Mascarpone mieszamy w miseczce wlewając wodę z szafranem, następnie całość dodajemy do mięsa i cukinii. Mieszamy. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Wrzucamy makaron, mieszamy. Gotowe!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/makaron_4.JPG

 

poniedziałek, 07 listopada 2011


Naprawdę wyśmienity sos z dodatkiem serka mascarpone, a do tego soczyste klopsiki z tymiankiem. Na przygotowanie całego dania potrzeba około 40 minut. Zrobienie klopsików zajmuje trochę czasu, dlatego to danie można można przyrządzić w czasie weekendu. W wersji ekspresowej, w ciągu tygodnia, można z nich zrezygnować i zwyczajnie dodać mięso mielone. Sos jest delikatny w smaku i naprawdę aksamitny, jeden z moich ulubionych ;-) Bardzo lubię makaron z wszelkimi sosami, mogę jeść go co drugi dzień i nigdy mi się nie nudzi, a ten przepis jest moim zdecydowanym faworytem. Inspiracją do tego dania była wizyta w jednej z włoskich restauracji w Poznaniu, gdzie podawano makarony z sosami z mascarpone. Co prawda ich nie próbowałam, ale postanowiłam spróbować takiego połączenia w domu. Rezultat był pyszny ;-)Mam nadzieję, że Wam również będzie smakować!
 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sos_2.JPG

 
Sos do spaghetti z mascarpone i klopsikami z tymiankiem

 

  • 600 – 700g krojonych pomidorów z puszki

  • 400g mięsa mielonego (najlepsza jest mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego)

  • jajko

  • około 2 – 3 łyżek bułki tartej

  • mała biała cebula

  • 1 – 2 ząbki czosnku

  • 2 czubate łyżki serka mascarpone

  • łyżka posiekanego tymianku

  • łyżka suszonego oregano

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • sól

  • pieprz czarny i cayenne

  • garść świeżej bazylii

  • oliwa

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sos.JPG


Przygotowanie:


Mięso wkładamy do miski. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem czarnym i szczyptą cayenne. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki (najlepiej o średnicy około 1,5 cm). Czosnek i cebulę drobno siekamy. Bierzemy garnek o dość grubym dnie i rozgrzewamy 3 – 4 łyżki oliwy, wrzucamy klopsiki i krótko obsmażamy (3 - 4 minuty). Aby obrócić klopsiki najlepiej potrząsnąć garnkiem, w ten sposób się nie rozpadną. Podsmażone klopsiki przekładamy do miski, odstawiamy. W tym samym garnku szklimy posiekaną cebulkę, dodajemy czosnek, mieszamy i wlewamy pomidory. Wsypujemy cukier, mieszamy. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i trzymając sos na wolnym ogniu, rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy oregano, solą pieprzem czarny i cayenne. Wrzucamy klopsiki, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy mascarpone i posiekane listki bazylii, mieszamy. Smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy oczywiście z makaronem ;-)


 
Smacznego!

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów