chleb

poniedziałek, 07 maja 2012

W jednym ze swoich programów Gordon Ramsay był na Islandii i przyrządzał różne potrawy w otoczeniu zapierających dech w piersi widoków. Najbardziej zafascynowało mnie pieczenie chleba - z mąki ryżowej i pełnoziarnistej, z dodatkiem drożdży, soli i rozmarynu. Gordon przyrządzał go w pobliżu gorących źródeł. Niesamowity był sam sposób pieczenia - ciasto powędrowało do zamykanej metalowej puszki, a następnie Gordon Ramsay wykopał dziurę w gorącej ziemi, włożył do niej puszkę z ciastem, zasypał i zostawił na kilka godzin. Jeśli dobrze pamiętam to właśnie w taki sposób islandzcy pasterze przyrządzali kiedyś chleb. Tak mi się spodobał ten przepis - a w szczególności połączenie mąki ryżowej i pełnoziarnistej, że postanowiłam spróbować zrobić podobny chleb w domu. Z oczywistych względów sposób pieczenia jest u mnie zupełnie inny, ponadto skorzystałam z metody, w której ciasto wyrasta co najmniej 12 godzin (tej z Kwestii Smaku). Chleb wyszedł przepyszny i ma ciekawy smak, chrupiącą skórkę i pięknie pachnie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/islandzki.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/islandzki_2.JPG

 

Chleb islandzki

na formę o średnicy około 18 cm

  • 150 g mąki pełnoziarnistej

  • 150 g mąki ryżowej

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 3/4 łyżeczki białego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży

  • 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu

  • 225 g wody, w temperaturze pokojowej

 

Przygotowanie:

 

Obie mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy. Wlewamy wodę i szybko mieszamy łyżką lub ręką, żeby składniki się połączyły. Miskę przykrywamy talerzem lub folią i odstawiamy na 12 - 18 godzin w temperaturze pokojowej. o tym czasie wyjmujemy ciasto i kładziemy na posypanej mąką powierzchni. Formujemy okrągły bochenek. Czystą ścierkę posypujemy mąką, przekładamy na nią uformowany bochenek, wierzch również posypujemy mąką, przykrywamy brzegami ścierki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na pół godziny prze końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego żaroodporne naczynie, żeby się rozgrzało. Rozgrzane naczynie wyjmujemy z piekarnika, wkładamy ciasto. Pieczmy 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze na 15 - 20 minut. Wyjmujemy z garnka, dopiero, kiedy ostygnie.

 

Smacznego !

piątek, 13 kwietnia 2012

Myślę, że jest coś magicznego w pieczeniu domowego chleba... Nie wiem czy chodzi o cudowny zapach, który wydobywa się z piekarnika ? Czy o to, że coś co zazwyczaj kupujemy w piekarni, tym razem wychodzi spod naszych rąk? Nie wiem, w każdym razie upieczenie bochenka chleba daje niesamowitą radość i satysfakcję, która płynie nie tylko z jedzenia ! Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/wiejski.JPG

 

Chleb z pietruszką i białym pieprzem

na żeliwną formę o średnicy 21 - 24 cm (ja użyłam podłużnej)

  •  400 g (3 szklanki) mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej, pełnoziarnistej i orkiszowej)

  •  1 łyżeczka soli

  •  1/4 łyżeczki suchych drożdży 

  •  1 łyżeczka białego pieprzu

  •  1 łyżka suszonej pietruszki

  •  300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, pieprz i pietruszkę. wlewamy wodę. Mieszamy szybko łyżką (ok. 30 sekund). Przykrywamy talerzem lub folią, odstawiamy na 12 - 14 godzin (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na blat posypany mąką wykładamy ciasto, dłonie sypiemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Rozkładamy czystą ścierkę, posypujemy mąką i przekładamy na nią bochenek łączeniem do dołu. Przykrywamy brzegami ścierki i odstawiamy na 1 - 2 godziny, aż podwoi objętość. Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiamy kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żeliwny.Ostrożnie wyjmujemy gorący garnek z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Kładziemy ciasto w garnku łączeniem do góry. Garnek przykrywamy i pieczemy chleb przez 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb się mocno zarumieni przez 15 - 30 minut.

 

Smacznego !

 

wtorek, 06 marca 2012


Lachha Paratha to warstwowy chlebek z Indii, który doskonale pasuje do dal, a u mnie wystąpił jako dodatek do curry. Niestety chlebek nie wyszedł tak ładny jak powinien, ale może z czasem nabiorę wprawy ! Oryginalnie do przyrządzenia Lachha Paratha potrzebna jest tawa, ale ja robiłam je na zwykłej patelni i też się udały. Przepis pochodzi stąd, zajrzyjcie tam koniecznie po obrazkową instrukcję przygotowanie chlebka, ja byłam zbyt zaaferowana tym,żeby się udał i nie zrobiłam zdjęć ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lahata_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lahata.JPG

 

Lachha Paratha
przepis an 3 sztuki

  • 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżeczki

  • 1 łyżka ghee (lub roztopionego masła)+ 3 łyżeczki

  • ½ łyżeczki soli

  • woda, tyle ile mąka przyjmie


Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, sól i ghee. Zagniatamy dolewając wody, aż powstanie gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe kulki, każdą z nich wałkujemy na kształt koła. Każde rozwałkowane koło smarujemy łyżeczką ghee, a następnie posypujemy łyżeczką mąki. Następnie chwytamy brzeg ciasta i zaginamy tworząc plisy, później skręcamy całość trzymając ciasto za końce. Taki skręcony wałek ciasta zawijamy w kształt ślimaka, a następnie delikatnie wałkujemy, tak aby zachować warstwy. Smażymy na rozgrzanej tawie (patelni) polanej odrobiną oleju. Podczas smażenia przyciskamy łopatką chlebek do powierzchni patelni.

 

Smacznego !

12:27, albahaca , chleb
Link Komentarze (4) »
niedziela, 29 stycznia 2012


Muszę przyznać, że nie jestem ekspertem w kwestii domowego pieczywa. Czasem zdarza mi się coś upiec, ale to najwyżej 2 – 3 razy w miesiącu ;-) Już dawno wpadł mi w oko przepis na te bułeczki w Pracowni Wypieków. Ostatnio miałam gorszy dzień w kuchni, wykipiało mi całe mleko na owsiankę (w sumie nic dziwnego, postawiłam je na ogniu i sobie poszłam...mam coraz więcej symptomów sklerozy ;-)), wstawiłam mleko jeszcze raz, ale wlałam go za dużo... Później dosypywałam te płatki i w konsekwencji zrobiłam 2 porcje owsianki zamiast jednej. Po południu zdjęłam pokrywkę z garnka, spojrzałam na sporą porcję zimnej owsianki i zrobiło mi się jej żal...No i przypomniałam sobie upatrzony przepis na bułeczki :-) Wyszły pyszne ! Przepis właściwie cytuję za Liską z Pracowni Wypieków, ja dokonałam tylko drobnych modyfikacji.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bulki.JPG

 

Bułeczki z owsianką
przepis na 12 sztuk

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g ugotowanej owsianki (gęstej, jeżeli jest rzadka to trzeba zmniejszyć ilość wody)

  • 100 g wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki melasy (ja użyłam miodu)

  • 30 g miękkiego masła

  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bulki_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bulki_3.JPG

 

Przygotowanie:

Drożdże łączymy z cukrem i melasą, następnie mieszamy z wodą i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, zagniatając elastyczne, gładkie i miękkie ciasto ( można użyć miksera).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 60 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy bułeczki i przekładamy je na blaszkę. Spryskujemy je delikatnie oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.
Wstawiamy wyrośnięte bułeczki, ścianki piekarnika spryskać wodą i piec ok. 15 minut (ten czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu w zależności od wielkości bułeczek). Po upieczeniu spryskać wodą i ostudzić na kuchennej kratce.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bulki_4.JPG

 

Smacznego !

16:28, albahaca , chleb
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 stycznia 2012


Chapati to płaskie chlebki, które można można spotkać zarówno w Afryce, jak i w Indiach. Fantastyczne, niezwykle proste w przygotowaniu. Można je jeść np. z hummusem lub wykorzystać jako dodatek do zup czy mięsa. Przepis pochodzi od Beth Michelle.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chapati.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chapati_2.JPG

 

Chapati
przepis na około 10 chlebków

  • ok. 300 g pełnoziarnistej mąki

  • łyżeczka soli

  • ok. 480 ml wody

  • olej roślinny

  • ewentualnie: za'atar



Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy, powoli wlewamy wodę, mieszając. Powinno powstać geste ciasto. Wykładamy je na powierzchnię posypaną mąką i zagniatamy, w razie potrzeby dosypujemy mąkę. Zagniecione ciast wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odrywamy kawałki wielkości piłeczki do ping ponga. Cienko wałkujemy. Patelnie lekko smarujemy olejem, stawiamy na średnim ogniu. Kiedy patelnia już się rozgrzeje smażymy na niej placki, aż będą brązowe z obu stron. Gotowe chapati można posypać za'atarem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chapati_3.JPG

wtorek, 03 stycznia 2012


Zdaję sobie sprawę z tego, że moje chlebki Naan nie wyglądają tak jak powinny – nie są dość płaskie i dostatecznie rumiane... Ale wszystko ma swoje wytłumaczenie – po prostu miałam ochotę na trochę grubsze chlebki, chciałam, żeby były puszyste i miękkie. To nic, że przez swoją grubość nie przypominają oryginału – za to są przepyszne ! A że nie za bardzo zarumienione ? Wiecie jak to jest już się nie można doczekać aż coś się zje i podgląda przez szybkę piekarnika kiedy będzie gotowe? Tak było z moimi chlebkami Naan – kiedy tylko się delikatnie zarumieniły, natychmiast je wyjęłam, bo już się nie mogłam doczekać. Przepis pochodzi stąd. Są pyszne, polecam !


http://canihaveabite.blox.pl/resource/naan.JPG

 

Chlebki Naan
przepis na 8 chlebków

  • ok. 570 g mąki pszennej

  • 2,5 łyżeczki drożdży w proszku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • łyżka białego cukru

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • ok. 160 g jogurtu naturalnego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 180 ml letniej wody

  • + olej



Przygotowanie:

Do letniej wody dodajemy cukier i drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wlewamy olej. Mieszamy (można widelcem). Dodajemy jogurt i drożdże. Mieszamy dalej widelcem, a później wyrabiamy ręką (można również użyć miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego).  Wyrobione ciasto nacieramy lekko olejem, wkładamy do czystej miski i przykrywamy czystą ścierką. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość (moje było gotowe po około 40 minutach). Wykładamy ciast na posypaną mąką powierzchnię, zgniatamy przez około minutę i dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C i pieczemy przez 3 - 5 minut. Chlebki można wyłożyć na kratkę piekarnika wyłożoną pergaminem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/naan_2.JPG

czwartek, 17 listopada 2011


Dziś przepis na moje ulubione bułeczki – mają bardzo chrupiącą skórkę, co uwielbiam, a w środku są miękkie i pyszne. Przepis powstał właściwie przypadkiem, bo chciałam wykorzystać resztę otrąb  i mąki razowej. Miałam zamiar upiec chleb, ale zmieniłam zdanie i upiekłam bułeczki ;-) Są naprawdę pyszne i bez problemu można je robić nawet jeśli mamy mało czasu. Polecam ;-)
To kolejny przepis, który dołączam do akcji „Gotujemy po polsku”, której patronuje portal zPierwszegoTloczenia.pl.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/otreby.JPG

 

Chrupiące bułeczki z otrębami
przepis na około 8 bułeczek

  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej

  • 1 szklanka otrąb żytnich lub pszennych

  • 7 g suszonych drożdży

  • 5 łyżek maślanki

  • pół łyżeczki soli

  • mała szczypta cukru

  • ¾ szklanki ciepłej wody

  • do posypania: rozmącone białko jajka, płatki owsiane, pestki dyni...

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/otreby_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/otreby_3.JPG

 

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki. Dodajemy drożdże, sól cukier, maślankę. Mieszając, wlewamy wodę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody. Odstawiamy na 45 – 60 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, smarujemy białkiem i posypujemy płatkami lub pestkami dyni czy słonecznika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż się zarumienią.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/otreby_4.JPG

 

Gotujemy po polsku!

niedziela, 06 listopada 2011


Przepis na ten chlebek pochodzi z programu kulinarnego „Mad hungry”, w którym  można zobaczyć proste przepisy na pyszne dania ;-) Do chleba można dobrać różne dodatki, według własnego gustu i upodobań. Można dodać uprażone ziarna słonecznika czy dyni, drobno pokrojoną papryczkę chili czy jalapeno, starty ser i na co tylko mamy ochotę. Ja zrobiłam wersję bez dodatków, jedynie z pieprzem cayenne, bo planuję wykorzystać chlebek jako dodatek do chili con carne albo do zupy! Jeszcze nie zdecydowałam na co mam większą ochotę ;-) Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo jest naprawdę szybki i prosty, a chleb jest pyszny!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chlebek.JPG

 

Chlebek kukurydziany

(na podłużną foremkę o długości około 23cm)

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mąki kukurydzianej

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka soli

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 szklanki mleka (w temp. pokojowej)

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)

  • pieprz cayenne

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chlebek_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chlebek_3.JPG



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wszystkie produkty sypkie wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 35 – 45 minut.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chlebek_4.JPG


Smacznego!

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów