tarty

piątek, 20 kwietnia 2012

Dziś pogoda zdecydowanie bardziej wiosenna, dlatego postanowiłam zrobić tartę z truskawkami i gruszką, żeby było bardziej kolorowo :-) Bardzo chciałam upiec kruchy spód z samej mąki ryżowej, bo niedawno taką kupiłam i chciałam ją wypróbować. Jednak miałam obawy czy ciasto nie będzie nadmiernie kruche, dlatego dodałam jeszcze mąkę pszenną i mielone migdały. Spód wyszedł naprawdę kruchy i delikatny, ale nie rozpada się przy krojeniu, więc jestem bardzo zadowolona ! Owoce ułożyłam na migdałowym kremie frangipane - trochę eksperymentowałam z proporcjami, bo ogólnie wiedziałam, z jakich składników robi się frangipane, ale nigdy wcześniej go nie przygotowywałam. Całość smakuje naprawdę dobrze i fantastycznie pachnie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/frangipane.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/frangipane_2.JPG

 

Tarta owocowa na ryżowym spodzie

na formę o średnicy około 24 cm

ciasto:

  • 80 g mąki ryżowej

  • 25 g zmielonych migdałów

  • 100 g mąki pszennej

  • 85 g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki)

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

frangipane:

 

  • 50 g migdałów bez skórki (albo płatków migdałowych)

  • 40 cukru

  • 40 miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 łyżka śmietany (najlepiej 30 %)

 

wierzch:

  • 250 g truskawek

  • 1 duża gruszka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

Przygotowanie:

 

Do miski wsypujemy mąkę ryżową, pszenną i zmielone migdały. Wrzucamy masło, żółtko, cukier, sól, jogurt i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Migdały podprażamy na suchej patelni i mielimy wraz z cukrem w melakserze, dodajemy pozostałe składniki  mielimy, aż masa będzie jednolita. Owoce myjemy, gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Formę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wykładamy frangipane. Na to kładziemy owoce. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż brzegi ciasta się zarumienią.

 

Smacznego !

piątek, 24 lutego 2012


Uwielbiam wymyślne desery, torty... Lubię robić nieco bardziej skomplikowane słodkości, zawsze czuję ogromną satysfakcję, gdy mi się udają. Jednak zawsze wracam do rzeczy najprostszych, takich które nie wymagają wielu składników i długich przygotowań...i za każdym razem jestem zachwycona tym jakie bogactwo smaków kryje się w prostym deserze. Moja ukochana tarta z jabłkami wymaga tylko kilku składników, ale smakuje fantastycznie, a aromat, który unosi się w całym domu podczas pieczenia jest boski !

http://canihaveabite.blox.pl/resource/aa.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/a.JPG

 

Tarta z jabłkami

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 100g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • kilka łyżek zimnej wody (zazwyczaj wystarczają 3 – 4)

  • szczypta gałki muszkatołowej


farsz:

  • 4 – 5 średnich jabłek

  • 2 łyżka zimnego masła

  • 1 łyżka miodu (najlepiej akacjowy lub lipowy)

  • łyżeczka cynamonu

  • odrobina cukru do posypania

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/a5.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/a4.JPG

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól, cukier i gałkę umieszczamy w misce.  Dorzucamy masło pokrojone w cienkie plasterki. Zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy pierwszą łyżkę masła z łyżką miodu, wsypujemy cynamon, mieszamy. Wrzucamy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Ciasto wałkujemy w okrąg o średnicy około 30 cm. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy jabłka, rozprowadzamy je zostawiając około 4 cm margines. Zaginamy brzegi ciasta, smarujemy rozmąconym jajkiem. Drugą łyżkę  masła drobno kroimy. Jabłka posypujemy masłem i odrobiną cukru. Pieczemy 25 – 30 minut w 180°C, aż ciasto nabierze złotego koloru.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/a3.JPG

 

Smacznego !

czwartek, 23 lutego 2012


Hunza pie to właściwie odmiana tarty popularna w Australii i Nowej Zelandii. Jest bardzo prosta w przygotowanie, nie zawiera mięsa, a dwa główne składniki farszu to ugotowany brązowy ryż i szpinak. Znalazłam fantastyczny przepis na blogu Lemon & Lavender, na którym trochę się wzorowałam. Jednak moje huzna pie zrobiłam inaczej i podaję wam mój sposób przygotowania. Naprawdę polecam, bo połączenie ryżu i szpinaku w hunza pie jest zaskakująco pyszne, a całość jest lekka, ale sycąca. Pierwotnie chciałam zrobić spód z mąki pełnoziarnistej, ale akurat się skończyła ;-) Z całą pewnością danie jest jeszcze lepsze ze świeżym szpinakiem, ale ja wykorzystałam mrożony i też wyszło świetnie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hunza.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hunza_3.JPG

 

Hunza pie
przepis na formę o średnicy 18 cm

ciasto:

  • 150 g mąki pszennej

  • 75 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • kilka łyżek lodowatej wody


farsz:

  • 100 g ugotowanego brązowego ryżu

  • ¾ szklanki szpinaku (rozmrożonego i odsączonego z wody)

  • 120 g jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki startego parmezanu

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżka posiekanego koperku

  • ząbek czosnku

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • ½ łyżeczki curry

  • mielona ostra papryka

  • + okruszki chleba, mielona słodka papryka do posypania


Przygotowanie:

Mąkę i sól umieszczamy w misce, dorzucamy maso pokrojone w plasterki i zagniatamy dolewając stopniowo wodę. Gotowe cisto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Szpinak podsmażamy z drobno posiekanym czosnkiem. Studzimy. Mieszamy z ugotowanym ryżem, parmezanem, koperkiem, natką, jogurtem i przyprawami. Foremkę smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód i boki formy (do wysokości ok. 4 cm). Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy okruszkami i mieloną słodką papryką. Pieczemy około 35 - 40 minut w temperaturze 160°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hunza_2.JPG

 

Smacznego !

poniedziałek, 26 grudnia 2011


Ta tarta swoim kolorem przypomina mi wiosnę, ale jednocześnie jest sycąca... Doskonała na zimne dni! Ciasto zrobiłam według mojego ulubionego przepisu M. Roux, który już pojawił się na moim blogu. Ja do farszu użyłam mięsa mielonego i uważam, że doskonale się ono komponuje z warzywami i suszonymi pomidorami. Moim stałym dodatkiem do farszu jest ocet balsamiczny, a tym razem zdecydowałam się na jeszcze jeden, dość nietypowy - niewielką ilość golden syrupu...Efekt był naprawdę dobry, polecam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kolorowa.JPG

 

Kolorowa tarta

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1 jajko (lekko rozmącone)

  • łyżeczka soli

  • łyżka mleka


farsz:

  • małą cukinia

  • mały brokuł

  • około 10 suszonych pomidorów odsączonych z oleju

  • 300 – 350 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego, może być inne)

  • 4 łyżki octu balsamicznego

  • łyżeczka golden syrupu

  • mały ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz czarny

  • słodka i ostra papryka

  • jajko

  • 2 łyżki gęstego jogurtu

  • papier do pieczenia


Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wkrawamy masło, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Brokuł myjemy, odkrawamy różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki a pomidory w paski, czosnek drobno siekamy. Mięso podsmażamy na średnim ogniu, dodajemy posiekany czosnek. Dodajemy cukinię, mieszamy. Wlewamy ocet balsamiczny, czekamy aż ocet odparuje i dodajemy golden syrup. Mieszamy i dodajemy pomidory, na koniec dorzucamy zblanszowane brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Odstawiamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy tak, aby uzyskać okrągły kształt o średnicy około 35 – 40 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, na które ciasto wykładamy farsz zostawiając około 5 cm wolnego miejsca przy brzegach. Farsz wygładzamy, a ciasto z brzegów zakładamy na wierzch. Pieczemy około 30 – 40 minut w temperaturze 180 °C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kolorowa_2.JPG

niedziela, 20 listopada 2011


Tarta jest dobra na wszystko! Mogę ją jeść o każdej porze dnia, z różnymi dodatkami, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie ;-) Bardzo lubię połączenie pieczonej papryki z dodatkiem sosu balsamicznego i grillowanej cukinii. Do tego miękki kozi ser...naprawdę polecam wypróbowanie tego przepisu, bo tarta jest pyszna!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tarta_z_papryka.JPG

 

Tarta z pieczoną papryką, grillowaną cukinią i kozim serem

ciasto (według Michaela Roux)

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g miękkiego masła

  • 1 rozmącone jajko ( w temperaturze pokojowej)

  • łyżka mleka

  • pół łyżeczki soli


nadzienie:

  • średnia cukinia

  • 2 duże papryki (najlepiej czerwona i żółta)

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanego szczypiorku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 100 g koziego sera

  • 4 łyżki jogurtu bałkańskiego (lub greckiego)

  • 1 jajko

  • 1 łyżka sosu balsamicznego*

  • pieprz czarny

  • sól

  • oliwa


*można go kupić, albo gotować na małym ogniu ocet balsamiczny, aż zgęstnieje

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tarta_z_papryka_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tarta_z_papryka_3.JPG

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do dużej miski i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Papryki myjemy, pozbywamy się nasion i przekrawamy na pół, smarujemy lekko oliwą. Układamy na blaszce wraz z 2 ząbkami czosnku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, pieczemy, aż skórka na paprykach ściemnieje i zacznie odchodzić od miąższu. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek smarujemy delikatnie oliwą (najlepiej użyć pędzelka). Smażymy na patelni grillowej. Gotowe plastry przyprawiamy pieprzem i solą. Ser kozi ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę, miąższ kroimy dość drobno i wrzucamy do miski. Do papryki wciskamy upieczone ząbki czosnku, wlewamy sos balsamiczny, dodajemy szczypiorek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 – 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy paprykę, posypujemy kozim serem, na to kładziemy cukinię. Jogurt energicznie mieszamy z jajkiem, dodajemy pieprz i sól i wylewamy na tartę. Zapiekamy około 15 – 20 minut.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tarta_z_papryka_4.JPG

sobota, 19 listopada 2011


Całkiem niedawno zrobiłam małe zapasy konfitury z czerwonej cebuli. O dziwo, po kilku dniach jeszcze trochę jej zostało, więc postanowiłam zrobić mini tarty. Połączenie koziego sera i cebuli jest fenomenalne! Tarty mają doskonały słodko – ostry smak i są niezwykle proste do przygotowania. Do zrobienia ciasta użyłam przepisu Michela Roux, który odkryłam w moim notatniku, w którym zapisuję ciekawe przepisy z książek i programów kulinarnych. Jeżeli chcecie zrobić tartę w foremce radzę podwoić wszystkie składniki na ciasto, oprócz jajka.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mini_tarta.JPG

 

Mini tarty z konfiturą z czerwonej cebuli i kozim serem
składniki na ok. 3 – 4 porcje

ciasto:

  • 125 g mąki pszenne

  • 70 g miękkiego masła

  • 1 jajko (delikatnie rozmącone)

  • duża szczypta soli

  • około pół łyżki mleka

 

  • 4 – 5 łyżek marmolady z czerwonej cebuli

  • ok. 100g koziego sera

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mini_tarta_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mini_tarta_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mini_tarta_4.JPG

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy, następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy (powinno mieć grubość ok. 0,5 cm), dzielimy na 3 lub 4 prostokąty. Brzegi każdego prostokąta zakładamy, tak aby uzyskać wyższy brzeg. Na każdej porcji ciasta rozkładamy konfiturę, a na niej potarty lub pokrojony w plasterki ser kozi. Zapiekamy ok. 15 minut w 180°C .

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mini_tarta_5.JPG

Tagi: kozi ser
17:26, albahaca , tarty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 listopada 2011


Pyszne kruche ciasto, rozpływające się w ustach jabłka i lepki sos karmelowy...Naprawdę boski deser! Dla mnie połączenie jabłek i karmelu to jedna z najlepszych rzeczy na świecie i zawsze kojarzy mi się z jesienią. Ja użyłam miękkich i lekko słodkich jabłek (nie pamiętam jaka to była odmiana, u mnie w domu jest zawsze zapas tych owoców i zawsze mi się mylą), chociaż najlepsze do tej tarty jest szara reneta. Chciałam zużyć nadmiar posiadanych jabłek, dlatego użyłam innych. Ale i tak wyszło znakomicie ;-)Spróbujcie, tarta jest pyszna!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tarta.JPG

 

Tarta z jabłkami na razowym spodzie

jabłka i sos:

  • 5 mniejszych jabłek

  • 2 - 3 łyżki masła

  • 9 – 10 łyżek cukru trzcinowego


krem:

  • ok. 200g gęstego jogurtu naturalnego

  • jedno jajko

  • opcjonalnie: pół łyżki cukru pudru

  • pól laski wanilii


spód:

  • 150 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

  • 50 g zwykłej mąki

  • łyżka cukru pudru

  • 90 g miękkiego masła

  • jajko

  • szczypta soli

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tarta_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tarta_3.JPG

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód wkładamy do dużej miski i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki   na około 40 minut lub na 15 – 20 minut do zamrażalnika. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Formę do tarty smarujemy masłem. Jabłka obieramy i przekrawamy na połówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na około 7-8 minut do piekarnika. Jogurt energicznie łączymy z jajkiem i ewentualnie z cukrem. Odstawiamy. Jabłka wykładamy na dużą patelnię, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Na podpieczony spód wylewamy krem i wkładamy z powrotem do piekarnika na około 10 minut. Gdy woda z jabłek wyparuje, dodajemy masło, wsypujemy cukier. Trzymamy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści a karmel zgęstnieje. Gotowe jabłka wylewamy na krem, zapiekamy od góry jeszcze 5 minut.


Smacznego!

wtorek, 18 października 2011

Zgadzam się z Jamie Oliver'em, który kiedyś powiedział, że dla niego w gotowaniu najważniejsze jest to, aby smakowało innym. Zawsze kiedy gotuję dla kogoś, daje mi to więcej radości niż wtedy, gdy przyrządzam coś tylko dla siebie. Oczywiście nie wszystkich jest łatwo zadowolić ;-) Tarta powstała specjalnie dla mojej mamy, której nie podobały się moje stare przepisy na tarty...Nie pozostało mi nic innego, jak wymyślić coś nowego ;-) Tarta jest wyjątkowo dobra, spód jest kruchy i pyszny, a krem delikatny. Naprawdę warto ją upiec!

www.canihaveabite.blox.pl

Tarta z gruszkami na migdałowym spodzie

Kilka uwag:

  • gruszki nie powinny być zbyt twarde, najlepsze są takie lekko miękkie
  • jogurt powinien być dość gęsty, żeby krem miał odpowiednią konsystencję
  • masło, jajka i jogurt, nie powinny być zimne, najlepiej wyciągnąć je z lodówki na ok. 1,5 godziny przed pieczeniem

 

Ciasto:

- około 1,5 szklanki zmielonych migdałów (200 g)

- nieco więcej niż pół szklanki mąki

- pół szklanki cukru pudru

- 100 g miękkiego masła

- jedno jajko

- szczypta soli

+ 4 małe gruszki (lub 3 większe)

 

Krem:

- dwa jajka

- pół szklanki cukru pudru

- ok. 280 - 300 g jogurtu

- laska wanilii

 

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, zmielone migdały, sól, cukier puder, mieszamy. Wrzucamy jajko i masło, szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do tary smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wyklejamy nim formę. Wstawiamy do piekarnika na 10 - 15 minut, aby spód się podpiekł. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i nacinamy grzbiety gruszek, dość głęboko. Jajka ucieramy z cukrem pudrem ok. 5 min., dodajemy nasiona z laski wanilii. Dodajemy jogurt i mieszamy (łyżką lub szpatułką, nie używamy miksera). Wyjmujemy z piekarnika podpieczony spód, wykładamy na niego gruszki i wylewamy ostrożnie krem, tak aby grzbiety gruszek wystawały. wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20 minut, aż krem się zetnie, a gruszki zarumienią.

Smacznego!

Tagi: gruszki tarta
20:10, albahaca , tarty
Link Komentarze (2) »
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów