zapiekanka

czwartek, 03 listopada 2011


Pyszna zapiekanka z kaszką kukurydzianą, która doskonale komponuje się z mielonym mięsem i pomidorami. Bardzo lubię kaszkę kukurydzianą, doskonale smakuje na słodko, ale jest również fantastyczną alternatywą dla makaronu czy ryżu. Zapiekanka ma piękny złoty kolor i smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zapiekanka.JPG

 


Złota zapiekanka z mięsem

 

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowego albo wołowego)

  • puszka krojonych pomidorów

  • 3 – 4 garście świeżego szpinaku

  • ok. 180 g kaszki kukurydzianej

  • ok. 1 litr wody lub bulionu

  • mała cebula

  • ząbek czosnku

  • pół łyżeczki wędzonej papryki

  • pół łyżeczki czarnuszki lub kuminu

  • ostra papryka

  • sól

  • pieprz cayenne

  • pieprz czarny

  • 1 lub 2 łyżki posiekanego tymianku

  • pieprz

  • kurkuma

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zapiekanka_2.JPG


Przygotowanie:

Kaszkę wsypujemy do garnka z ciepłą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka minut, aż zmięknie i zgęstnieje. Dodajemy tymianek, kurkumę,sól i czarny pieprz do smaku. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej rozsmarować kaszkę na desce lub innej płaskiej powierzchni, żeby szybciej wystygła i stężała. Cebulę i czosnek siekamy. Szpinak myjemy, wrzucamy na minutę na rozgrzaną patelnię. Zdejmujemy i odkładamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dorzucamy mięso, smażymy. Kiedy będzie już podsmażone dodajemy czosnek, paprykę wędzona i ostrą, czarnuszkę lub kumin, pieprz cayenne. Mieszamy, wlewamy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż woda odparuje. Musi powstać z tego bardzo gęsty sos. Dodajemy szpinak, mieszamy, dodajemy soli do smaku. Gdy całość jest odpowiednio gęsta – zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Foremkę (ja użyłam keksówki średniej wielkości) smarujemy masłem. Dno i boki wykładamy ostygniętą kaszką (powinna już być na wpół stężała), wykładamy na to połowę sosu, przekładamy serem, wylewamy resztę sosu. Całość przykrywamy resztą kaszy. Zapiekamy około 20 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać kilka minut przed pokrojeniem.


Smacznego!

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów