danie na obiad

niedziela, 06 maja 2012

Krewetki to jedna z tych rzeczy, które gotuję tylko dla siebie, bo w moim domu nie mają one, oprócz mnie, innych zwolenników. To jeden z moich ulubionych sposobów na krewetki - mam ich kilka, bardzo lubię również krewetki z czosnkiem albo w cieście, ale to innym razem :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/krewetki.JPG

 

Krewetki na pomarańczowo

 

  • 250 g krewetek (u mnie krewetki tygrysie), obranych

  • sok z 1 pomarańczy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • kawałek posiekanej papryczki chili, do smaku

  • 1 ząbek czosnku, posiekany

  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej

  • sól

  • oliwa

 

Przygotowanie:

 

Krewetki myjemy, osuszamy. W dużej misce łączymy 3 łyżki soku z pomarańczy, sok z cytryny, imbir, mąkę kukurydzianą, chili, czosnek, wrzucamy krewetki, mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odsączamy krewetki z marynaty, którą zachowujemy i łączymy z resztą soku z pomarańczy. Krewetki podsmażamy na odrobinie oliwy. Dolewamy marynatę, mieszamy. Solimy do smaku, wrzucamy posiekaną natkę. Podajemy.

 

Smacznego !

czwartek, 19 kwietnia 2012


Zauważyłam, że na blogu już dawni nie było przepisu żadne danie "obiadowe", ciągle tylko ciastka, ciasta i babeczki ;-) Postanowiłam nadrobić to niedopatrzenie i zaserwować Wam dziś przepysznego kurczaka tikka masala w wersji Gordona Ramsaya.Przepis pochodzi z któregoś z jego programów, ale za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć z jakiego... Nie ma to większego znaczenia, znacznie ważniejsze jest to, że Ramsay naprawdę zna się na rzeczy i danie jest przepyszne !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tikka_2.JPG

 

Kurczak tikka masala

  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka

  • 2 papryczki chili, pokrojone

  • kawałek imbiru (jakieś 2 -3 cm), posiekany

  •  3 ząbki czosnku, posiekane

  • ½ łyżeczki chili w proszku

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 2 łyżeczki garam masala

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki

  • ok. 600 g piersi z kurczaka (ja tyle użyłam, to była jedna, duża podwójna pierś)

  • sól

  • olej



Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę, imbir, chili i czosnek podsmażamy, aż wszystko zmięknie. Dodajemy cukier i garam masalę, mieszamy, dodajemy kurkumę i chili w proszku, znów mieszamy. Dorzucamy przecier pomidorowy, mieszamy i dorzucamy pomidory. Gotujemy kilka minut, miksujemy blenderem na gładką masę. W drugim garnku lub na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy pierś z kurczaka. Zalewamy sosem i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Solimy do smaku. Podajemy z ryżem.

 

Smacznego !

sobota, 03 marca 2012


Bardzo proste danie na obiad – pierś z kurczaka, szpinak, suszone pomidory i ciasto francuski. Mięso jest miękkie i soczyste, pomidory pięknie pachną, a ciasto – delikatne i chrupiące jak zawsze. Można zastąpić szpinak cukinią – wystarczy pokroić ją na cienkie plasterki i podsmażyć z czosnkiem, przyprawić. Do tego dania doskonale pasuje sałatka z roszponki, którą uwielbiam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/francuskie.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/francuskie_2.JPG

 

Pierś z  kurczaka w cieście francuskim
przepis na 2 porcje

  • mała pierś z kurczaka

  • około ¾  szklanki mrożonego szpinaku (jeżeli macie świeży, to weźcie 2 spore garście)

  • 8 – 10 połówek suszonych pomidorków, odsączonych z oleju

  • ½ - ¾ opakowania gotowego ciasta francuskiego (zależy od rozmiaru piersi)

  • 2 łyżki parmezanu

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz czarny

  • pół pęczka natki pietruszki

  • pół łyżki masła

  • płaska łyżka mąki

  • ¼ szklanki mleka

  • łyżka jogurtu greckiego

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • łyżka soku z cytryny

  • oliwa

  • jajko do posmarowania



Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 porcje. Wkładamy do miski, wlewamy łyżkę oliwę, sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Szpinak  umieszczamy w małym garnku lub na patelni i podsmażamy z czosnkiem, aż woda odparuje. Dodajemy masło, gdy się rozpuści – oprószamy mąką. Mieszamy i wlewamy mleko, mieszamy aż będzie gęste. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekaną natkę, jogurt i  parmezan. Ponownie mieszamy. Odstawiamy. Pomidory kroimy w paski. Mięso wyjmujemy z lodówki. Z ciasta wykrawamy prostokąty odpowiedniej wielkości i lekko je rozwałkowujemy. Pośrodku kawałka ciasta układamy porcję mięsa, na nie wykładamy część szpinaku, a na to paski pomidorków. Brzegi ciasta najlepiej naciąć wzdłuż, wtedy łatwiej jest owinąć nim mięso. Tak przygotowane paczuszki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 180 – 190°C.

 

Smacznego !

sobota, 18 lutego 2012


Cytryna i tymianek to jedne z najlepszych dodatków do kurczaka – mięso jest soczyste i niezwykle aromatyczne. Doskonale smakuje z ryżem i sałatką ;-) Poza tym danie wygląda kolorowo, prawie wiosennie... Polecam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/thyme__lemon.JPG

 

Pierś z kurczaka z cytryną i tymiankiem

  • podwójna pierś z kurczaka (ze skórką)

  • 1 cytryna

  • mały pęczek świeżego tymianku

  • 2 szalotka

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz czarny

  • łyżeczka ziaren zielonego pieprzu

  • szczypta słodkiej papryki

  • szczypta ostrej papryki

  • oliwa

  • łyżka masła

  • łyżeczka cukru trzcinowego

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/thyme__lemon_3.JPG

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Delikatnie smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę tymianku wkładamy pod skórę. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Szalotki kroimy na krążki, czosnek drobno siekamy. Cebulę szorujemy, myjemy i kroimy w plasterki. W większym garnku rozpuszczamy masło, dolewamy odrobinę oliwy. Mięso wyjmujemy z lodówki i lekko obsmażamy. Wyjmujemy i odkładamy na deskę. Do tego samego garnka wrzucamy cebulkę i czosnek, delikatnie solimy i czekamy aż się zeszkli.  Zdejmujemy z ognia. Dosypujemy cukier, połowę reszty tymianku (posiekanego). Na to kładziemy mięso i krążki cytryny. Posypujemy listkami tymianku, wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu przez około 25 minut.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/thyme__lemon_2.JPG

środa, 08 lutego 2012


Tagine to aromatyczne i pełne smaku danie, doskonale smakuje z kuskusem lub ryżem. Co prawda nie mam specjalnego naczynia do tagine, ale nie jest ono konieczne, żeby przygotować to danie – wystarczy garnek z grubym dnem. Chociaż nie ukrywam, że marzy mi się zestaw naczyń do tagine, takich jednoosobowych... Może kiedyś sobie kupię ! A na razie przepis na tagine z imbirem i suszonymi morelami, przepis pochodzi stąd.


http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagine.JPG

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagine_4.JPG

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagine_3.JPG

 

Tagine
przepis na około 4 porcje

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę

  • 1 długa gałązka rozmarynu – 1/3 drobno posiekana, reszta przekrojona na pół

  • 40 g świeżego imbiru, drobno posiekanego

  • 2 czerwone papryczki chili, drobno pokrojone, bez pestek (lub z pestkami, wedle gustu)

  • 2 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

  • 3 łyżki miodu (ja użyłam akacjowego)

  • 200 g suszonych moreli, przekrojonych na pół

  • 400 g pomidorków cherry z puszki (ja użyłam zwykłych)

  • sól

  • posiekana kolendra do przybrania


Przygotowanie:

Naczynie do tagine lub garnek z grubym dnem stawiamy na średnim ogniu, wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę, zmielone ziarna kolendry, 1/3 rozmarynu, chili, cynamon, imbir i mieszamy aż przyprawy puszczą aromat. Dodajemy kurczaka i podsmażamy aż będzie miał złoty kolor. Dodajemy miód, morele, rozmaryn, pomidorki i sól, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut lub do czasu, aż mięso będzie ugotowane. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy garnek na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje (około 20 minut). Całość powinna być gęsta i kleista. Podajemy z kuskusem i ryżem, posypane posiekaną kolendrą.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagine_2.JPG

 

Smacznego !

 


wtorek, 10 stycznia 2012


Zapiekane kotlety z piersi kurczaka, zawinięte w szynkę szwardzwaldzką z plastrami cukinii i rozmarynem. Wcześniej kawałki piersi z kurczaka marynujemy w jogurcie i tymianku. W rezultacie kotlety są soczyste i pełne aromatu. Pycha !
Te kotlety to takie małe „Coś z niczego” - danie robi się bardzo szybko i łatwo, a jednak jest inne niż zazwyczaj. Ten przepis dodaje do akcji Mistrzowie patelni organizowanej przez <a href="http://www.neoflam.pl/">Neoflam</a>.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kotlety.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kotlety_2.JPG

 

Zapiekane kotlety

  • podwójna pierś z kurczaka

  • ok. 120 g szynki szwardzwaldzkiej

  • mała cukinia

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • 2 spore łyżki jogurtu greckiego (lub bałkańskiego)

  • łyżka soku z cytryny (lub octu ryżowego)

  • 2 łyżeczki tymianku (może być suszony)

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • masło




Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, lekko rozbijamy dłonią lub tłuczkiem. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem, wrzucamy i mięso i dobrze mieszamy, odstawiamy na około 20 minut. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plastry. Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty, zdejmujemy nadmiar jogurtu. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą. Każdy kawałek mięsa obwijamy plastrami szynki. Układamy w naczyniu. Na wierzchu każdego kotleta kładziemy 2 – 3 plasterki cukinii i listki rozmarynu. Pieczemy pod przykryciem około 25 minut w temperaturze 25°C.

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kotlety_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/neoflam_250x270.jpg

środa, 04 stycznia 2012


Gulasz to zdecydowanie moje comfort food – jego przygotowanie uspokaja, a jedzenie – daje uczucie błogości. Ponadto zawsze można zmienić jakiś składnik, dodać inne przyprawy i wychodzi zupełnie nowa wersja tej potrawy ;-) Gdzieś przeczytałam, że kiedy chce się komuś poprawić humor należy mu przygotować gulasz, bo gulasz jest jak „food hug”. I ja zdecydowanie zgadam się z tym stwierdzeniem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/food_hug.JPG

 

Gulasz z winem i sosem worcester

  • ok. 500 g wołowiny (lub mięsa ze schabu)

  • 2 czerwone cebule

  • 2 – 3 marchewki

  • duża garść małych pieczarek

  • ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 1 łyżka sosu worcester

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • łyżeczka ostrej papryki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • masło



Przygotowanie:

Mięso kroimy w sporą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę – na ćwiartki. Pieczarki myjemy, osuszamy. W dużym garnku roztapiamy odrobinę masła, dolewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy pieczarki. Pozwalamy im się smażyć przez kilka minut, aż zbrązowieją. Później mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy. W tym samym garnku znów rozpuszczamy odrobinę masła i oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy mięso. Podsmażamy, wsypujemy ostrą i słodką paprykę i przesmażamy. Dodajemy marchew i cebulę, wlewamy wino. Gdy alkohol odparuje, wlewamy wodę (tak aby przykryła składniki), dolewamy sos worcester, Solimy, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki i dalej dusimy aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec można jeszcze doprawić. Podajemy z ziemniakami, makaronem, bułeczkami...

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/food_hig_2.JPG

poniedziałek, 26 grudnia 2011


Jeden z moich ulubionych sposobów na pierś z kurczaka to faszerowanie ;-) Moje pakieciki to bardzo prosty przepis na naprawdę pyszne danie, które można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań. Ponadto to dobra propozycja na poświąteczny obiad, bo całość jest lekka i przepyszna ! Polecam !

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pakieciki.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pakieciki_2.JPG

 

Pakieciki z kurczaka
przepis dla 2 osób

  • podwójna pierś z kurczaka

  • garstka liści świeżej bazylii

  • łyżka posiekanego, świeżego szczypiorku

  • 4 suszone pomidory

  • kawałek świeżej cukinii potartej na plasterki (około 4 łyżek)

  • 4 małe kulki mozarelli

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • pieprz czarny

  • wykałaczki



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na 4 części, rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Bazylię i szczypiorek mieszamy razem i wykładamy na każdy kawałek piersi z kurczaka, przykrywamy to cukinią, posypujemy solą i pieprzem. Na środek każdego kawałka mięsa kładziemy po jednym suszonym pomidorze, a na to kuleczkę mozarelli. Mięso spinamy wykałaczkami, tak aby stworzyć „paczuszkę”. Gotowe pakieciki wkładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i pieczemy 20 – 25 minut w temperaturze 200°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pakieciki_3.JPG

środa, 07 grudnia 2011


Nie wiem jak to się dzieje, że coś co składa się jedynie z ugotowanych ziemniaków, mąki i odrobiny soli jest takie pyszne! Gnocchi to taka polska wersja naszych kopytek, tylko kluski są mniejsze i tradycyjnie powinny mieć ładny wzorek odciśnięty widelcem. Ja swoje gnocchi wzbogaciłam ciecierzycą z puszki i nasionami kolendry. Bardzo lubię cytrusowo – korzenny smak tych nasion! Jeżeli ktoś nie przepada za tą przyprawą może z niej zrezygnować lub dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ;-) Czosnek doskonale pasuje do ciecierzycy. Moje gnocchi też miały być ładne, z równym wzorkiem...jednak zabrakło mi istotnego składnika, a mianowicie – czasu. Ale mimo usterek estetycznych gnocchi są pyszne i naprawdę polecam takie połączenie.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gnocchi.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gnocchi_2.JPG

 

Gnocchi z ciecierzycą i nasionami kolendry

  • 800 g ziemniaków

  • puszka ciecierzycy

  • łyżeczka nasion kolendry

  • 1,5 – 2 szklanki zwykłej mąki

  • sól

  • ewentualnie pieprz



Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich !), gotujemy w sporym garnku, aż będą miękkie. Nasiona kolendry ucieramy w moździerzu. Ciecierzycę odsączamy, delikatnie płuczemy, miksujemy blenderem na gładką masę. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i obieramy z łupin. Przeciskamy przez praskę. Można jeszcze przemieszać masę ziemniaczaną łyżką, żeby sprawdzić czy nie ma żadnych grudek. Do ziemniaków dodajemy cieciorkę i kolendrę, solimy, ewentualnie dodajemy szczyptę pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy mąkę: najlepiej najpierw dodać  1,5 szklanki i wymieszać. Jeżeli masą nadal będzie lepka, dodać jeszcze pół szklanki. Masa nie może lepić się do rąk i być dość zwarta jednak nie można przesadzić z ilością mąki ! Gotowe ciasto dzielimy na 5 – 6 części. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, z każdej porcji ciasta formujemy rulon o średnicy około 2,5 cm i odkrawamy kawałki o grubości około 1 – 1,5 cm (moje nie miały takich wymiarów, za bardzo się spieszyłam z ich przygotowaniem ;-)). Gotujemy w osolonej wodzie, aż kluski wypłyną na powierzchnię (około 3 - 4 minut).

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gnocchi_3.JPG

wtorek, 06 grudnia 2011


To danie poprawia humor. Naprawdę. Bułeczki robi się niezwykle łatwo, a są pyszne, miękkie w środku i aromatyczne. Ze szczypiorkiem... Do tego sycący, ciepły gulasz o obłędnym zapachu. To najlepsze lekarstwo na zły humor. Bez dwóch zdań ;-) Przepis na bułeczki znalazłam oczywiście u Joy, która piekła je w towarzystwie karmelizowanych pieczarek. Ta opcja była bardzo kusząca, jednak ja wolałam upiec bułeczki z moim gulaszem. Spróbujcie, to danie jest uzależniająco dobre ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gulasz.JPG

 

Moje comfort food, czyli gulasz zapiekany z domowymi bułeczkami
przepis na około 9 pierożków i formę 25x25 cm

na bułeczki:

  • 2 ½ szklaki zwykłej mąki

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • ½ – 1 łyżeczka mielonego pieprzu (według upodobań)

  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku (mniej więcej, oryginalnie było ¼ cup)

  • 170 g masła (posiekanego w małe kwadraciki)

  • 1 duże jajko

  • 180 ml zimnej maślanki


na gulasz:

  • ok. 600 g wołowiny

  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 2 – 3 szalotki

  • pół łyżki ostrej papryki

  • pół łyżki słodkiej papryki

  • pół łyżki masła

  • płaska łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gulasz_2.JPG

 

Przygotowanie:

W sporej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, pieprz, posiekany szczypiorek, sodę, proszek do pieczenia. Dodajemy masło, mieszamy je z mąką, rozdrabniając palcami, aż zostaną tylko kawałki masła wielkości płatków owsianych lub małych kamyczków ;-) W małej miseczce mieszamy maślankę z jajkiem. W mieszance mąki robimy sporą dziurę pośrodku i wlewamy nią jajko z maślanką. Mieszamy widelcem, starając się połączyć całość suchej mieszaniny z mokrą. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną delikatnie mąką. Zagniatamy tak, aby utworzyć owalny kształt o grubości około 3,5 – 4 cm. Używając węższej szklanki wycinamy pierożki. Gotowe przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
Robimy gulasz: mięso kroimy na małe kawałki, warzywa obieramy i kroimy w plasterki. Szalotki obieramy, można przeciąć je na pół, ale nie trzeba. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ostrą i słodką paprykę, przesmażamy około minuty, mieszając. Uważamy, aby przyprawy nie ściemniały. Zdejmujemy z ognia. W większym garnku rozgrzewamy około 2 łyżek oliwy, wrzucamy pokrojone mięso, smażymy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy marchew i pietruszkę, mieszamy. Dorzucamy szalotkę, wsypujemy płaską łyżkę mąki, mieszamy. Wlewamy wodę. Powinna zakrywać dokładnie wszystkie składniki, a nawet tworzyć około 1,5 – 2 cm warstwę ponad nimi. Dodajemy mieszaninę papryk. Przykrywamy i dusimy około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Gulasz przekładamy do formy. Pierożki wyjmujemy z lodówki i wykładamy na gulasz. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 – 25 minut, aż pierożki będą miały złoty kolor.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gulasz_3.JPG

 
1 , 2
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów