sernik

sobota, 14 lipca 2012

Tym razem moje ulubione ciasto w wersji z jagodami ! Masę serową przygotowałam tak jak zwykle, używając zwykłego twarogu, trzykrotnie zmielonego. Ale już obmyślam podobny sernik, tylko z ricottą... Możliwe, że niedługo taki upiekę, zwłaszcza, że mam zapas ricotty w lodówce... Ale na razie polecam Wam sernik w tej wersji - jest delikatny i lekki, idealny na lato !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jagodowy.JPG

 

Jagodowy sernik na kruszonkowym spodzie

spód

  • 50 g miękkiego masła

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego

  • 7 płaskich łyżek mąki pszennej

 

masa serowa

  • 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego

  • 100 g serka mascarpone + 3 łyżki

  • 1/ 2 szklanki cukru trzcinowego

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 3/4 szklanki jagód w syropie, odsączonych (można też świeże jagody zasypać cukrem, odstawić na jakieś 30 minut i odsączyć)

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami tak, aby przypominały okruchy chleba. Wykładamy do formy i lekko dociskając przykrywamy dno. Pieczemy około 15 minut, aż wierzch będzie lekko brązowy. Studzimy. Twaróg ubijamy z cukrem przez 3- 4 minuty, następnie dodajemy pojedynczo jajka, dobrze miksując po dodaniu każdego. Następnie dodajemy 100 g mascarpone i ekstrakt, krótko miksujemy. Dosypujemy mąkę, ubijamy do połączenia się składników. Połowę masy wylewamy na spód, przykrywamy jagodami i wylewamy resztę masy serowej. Pieczmy około 45 minut w 175 stopniach. Wierzch sernika powinien być lekko brązowy, a środek delikatnie się trząść przy poruszeniu. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 15 - 20 minut przy uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy i gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy. Przestudzone ciasto smarujemy na wierzchu resztą mascarpone i dekorujemy owocami (ja dałam maliny, żeby było bardziej kolorowo :-)). Wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki.

Tagi: jagody sernik
00:08, albahaca , sernik
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 lipca 2012

Na samym wstępie zaznaczam, że zdjęcia są okropne, bo robione komórką i w pośpiechu ;-) Ale samo ciasto jest pyszne, więc nie zrażajcie się wyglądem :-) Sernik piekłam w malutkiej formie o średnicy 16 cm, jeżeli chcecie zrobić większy, po prostu podójcie ilość składników. MI osobiście bardzo smakowało połączenie ricotty i nektarynek, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu ! Starałam się doprecyzować przepis na kruszonkę, bo zawsze robię ją "na oko", mam nadzieję, że mi się udało :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kruszona.jpg

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kruszona_2.jpg

 

Sernik z ricotta, nektarynkami i kruszonką

na formę o średnicy 16 cm

 

spód:

 

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, zimnego

 

masa serowa

  • 500 g ricotty

  • 2 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 3 jajka

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

 

owoce i kruszonka:

  • 2 duże nektarynki + łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • szczypta cynamonu

  • szczypta proszku do pieczenia

  • mąka pszenna

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, wylepiamy ciastem dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy około 10 - 15 minut, aż wierzch będzie złoty. Studzimy. Ricottę ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pojedynczo jajka, dobrze miksujemy po dodaniu każdego, żeby składniki się dokładnie połączyły. Nadal ubijając dodajemy ekstrakt, następnie mąkę i jogurt. Masę wylewamy na spód i pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i zostawiamy na jakieś 15 minut. Owoce kroimy w plasterki, opruszamy cynamonem. Masło łączymy z cukrem, proszkiem i cynamonem, dosypujemy mąki wyrabiając palcami, aż powstanie kruszonka. Owoce wykładamy na wierzch ciasta, na to kładziemy kruszonkę. Zapiekamy tylko od góry przez około 10 minut w 180 stopniach, aż wierzch się zezłoci.

 

Smacznego !

piątek, 13 kwietnia 2012

Specjalnie na wczorajszy Dzień czekolady, dopiero dziś mogłam się nim cieszyć, bo wczoraj cały dzień byłam poza domem. Sernik to moje ukochane ciasto. Uwielbiam je także dlatego, że jest tak proste do zrobienia ! No a czekoladowy sernik to już niebo w gębie ;-) Moja "kamienista droga" usypana jest z migdałów, pianek marshmallow i krówek, ale można tworzyć inne wariacje. Ważne, żeby na wierzchu ciasta znalazło się coś chrupiącego...no i powinno być tego dużo, żeby droga była odpowiednio kamienista ;-)

Mój przepis dołączam do akcji "Dzień czekolady".

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rocky_road_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rocky_road_3.JPG

 

Czekoladowy sernik „rocky road”
na formę o średnicy 20 cm

spód:

  • 120 g ciasteczek zmielonych na pył (ja użyłam owsianych, ale mogą być również herbatniki – z czekoladą lub bez, ciasteczka oreo, itp.)

  • 3 łyżki stopionego masła

  • opcjonalnie: łyżka cukru


masa:

  • 500 g twarogu (3 razy zmielonego lub z wiaderka)

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 jajka

  • 50 g kremówki

  • 120 g czekolady (90 g mlecznej i 30 g gorzkiej)


polewa:

  • 60 g kremówki

  • 80 g czekolady

  • 1 łyżka białego rumu


na wierzch:

  • garść uprażonych migdałów (lub orzechów laskowych, włoskich, macadamia...)

  • 4 kruche krówki

  • 5 - 6 pianek marshmallow (lub garść mini pianek)


Przygotowanie:

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Zmiksowane ciasteczka łączymy ze stopionym masłem. Wykładamy na dno formy, dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Czekoladę na masę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Twarożek ubijamy z cukrem i jajkami, aż masa będzie jednolita i gładka. Wlewamy wanilię i wsypujemy mąkę, miksujemy. Powoli wlewamy czekoladę, ubijając na niskim biegu. Na koniec wlewamy kremówkę, miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 35 - 40 minut w 175 stopniach. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na kolejne 40 minut. Studzimy. Migdały, krówki i pianki siekamy dość grubo. Kremówkę podgrzewamy, wrzucamy posiekaną czekoladę. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy rum, mieszamy. Dwie łyżki czekolady odkładamy, resztę wylewamy na wierzch ciasta. Na to sypiemy migdały, krówki i panki. Polewamy resztą czekolady. Wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny.

 

Smacznego !

 

wtorek, 10 kwietnia 2012

Sernik tym razem w wersji bardziej tradycyjnej - ze zwykłego twarogu, a nie kremowego serka. Pyszny, przykryty warstwą brzoskwiniową i zwieńczony warstwą kokosową.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brzoskwinia_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brzoskwinia.JPG

 

Sernik brzoskwiniowo – kokosowy
na formę o średnicy 20 cm

spód:

  • 180 g ciasteczek owsianych, zmielonych na pył

  • 4 łyżki masła, roztopionego


masa serowa:

  • 500 g twarogu (dwukrotnie zmielonego)

  • ½ szklanki cukru

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżka mąki pszennej

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • ½ szklanki kremówki



masa brzoskwiniowa:

  • 6 połówek brzoskwiń z puszki

  • ¾ szklanki syropu z puszki brzoskwiń

  • 3 – 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki agar – agar/żelatyny

  • woda


masa kokosowa:

  • ¾ szklanki kremówki

  • ½ szklanki mleka

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Przygotowanie:

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasteczka łączymy z roztopionym masłem. Masę wciskamy na dno formy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjmujemy, studzimy. Ser miksujemy dosypując stopniowo cukier. Dodajemy pojedynczo jajka, wlewamy wanilię. Nadal miksując wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy kremówkę i ubijamy około 2 minut. Gładką masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 35 minut (wierzch sernika nie powinien się przypiec, środek może wydawać się jeszcze delikatnie niedopieczony, ale to nic). Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy. Zostawiamy ciast o na jakieś 20 minut, wyjmujemy i studzimy około 30 minut formie, później ją zdejmujemy. Brzoskwinie miksujemy wraz sokiem i cukrem na gładką masę, podgrzewamy w garnku. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją trzymając nad parą. Dodajemy do brzoskwiniowej masy, energicznie mieszając. Odstawiamy, żeby lekko stężałą i wykładamy na masę serową (najpierw zakładamy obręcz na ciasto), wyrównujemy, wstawiamy do lodówki. Wiórki gotujemy z mlekiem, kremówką, cukrem i wanilią aż masą będzie gęsta, studzimy. Zimną masę wykładamy na sernik. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Sernik przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego !

piątek, 10 lutego 2012


Już dawno nie było na blogu żadnego przepisu na sernik, a jest to moje ulubione ciasto, więc musiałam coś wymyślić :-) Masa serowa to mieszanka kremowego serka i ricotty, spód ma smak masła orzechowego, a na wierzchu leśne owoce – ja użyłam owoców z puszki, ale równie dobre będą mrożone.  Mi taki połączeni składników bardzo smakuje, masa serowa jest delikatna i rozpływa się w ustach, a owoców można właściwie użyć dowolnych, np. mrożonych wiśni lub malin.
P.S. Wyjeżdżam na weekend, więc nowego wpisu można się spodziewać dopiero w poniedziałek ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sermal.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sermal_4.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sermal_2.JPG

Sernik z leśnymi owocami i masłem orzechowym
przepis na foremkę o średnicy 21 cm

spód:

  • 80 g miękkiego masła

  • 100 g masła orzechowego

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli


masa serowa:

  • 100 g ricotty

  • 450 g serka kremowego

  • ½ szklanki cukru trzcinowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)

  • 180 ml kremówki

  • szczypta soli


polewa:

  • 1,5 szklanki mrożonych owoców

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 7 łyżek wody

  • cukier puder do smaku



Przygotowanie:

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przygotowujemy spód: masło ubijamy stopniowo dosypując cukier (około 2 minut), dodajemy masło orzechowe, miksujemy do połączenia składników. Wbijamy jajko, wsypujemy sól i stopniowo po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Masa będzie dość kleista, dlatego najlepiej przełożyć ją do formy łyżką. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy spód do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby przestygło. Ricottę ubijamy z serkiem, dodając stopniowo cukier. Następnie pojedynczo wbijamy jajka, miksując, aż każde z nich połączy się z masą. Dodajemy mąkę i szczyptę soli, chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy stopniowo kremówkę i ubijamy około 3 – 4minut na wolnych obrotach. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 60 minut w 170°C. Upieczony sernik zostawiamy jeszcze na około 30 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i czekamy aż całkowicie ostygnie. Owoce umieszczamy w garnku (jeżeli są świeże dolewamy odrobinę wody), podgrzewamy aż owoce puszczą sok. Jeżeli trzeba dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z wodą  w małej miseczce i wlewamy do owoców, energicznie mieszając w garnku. Odstawiamy do ostygnięcia, wykładamy na wierzch sernika, kiedy owoce będą już letnie. Sernika wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sermal_3.JPG

 

Smacznego !

poniedziałek, 21 listopada 2011


Solony karmel...te dwa słowa sprawiają,że zaczyna mi lecieć ślinka, a żołądek ściska się niemiłosiernie! Karmel z dodatkiem soli to coś czego nie można sobie odmówić! A jeżeli na dodatek znajduje się on na cudownie kremowym i puszystym serniku, którego spód jest chrupiący i słodko imbirowy...Ja ledwo się powstrzymałam, żeby nie zjeść całego ciasta od razu! Naprawdę, to była prawdziwa próba charakteru, tym bardziej, że pieczenie sernika wymaga nieco cierpliwości. Sernik musi się chłodzić co najmniej 4 godziny...karmel też...A wszystko pachnie obłędnie, wygląda jeszcze lepiej i najlepiej wyjść z domu, żeby ciągle nie sprawdzać czy ciasto już można zjeść ;-) Ale cierpliwość się opłaca, bo ciast jest obłędnie pyszne! Już na pewno wspomniałam o tym, że uwielbiam serniki, a ten jest szczególnie pyszny – rozpływa się w ustach. Spód z ciasteczek jest równie dobry, a każdy kto jadł solony karmel wie jaki jest pyszny ;-)kto nie jadł, niech spróbuje, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi od Joy. Trochę go zmodyfikowałam, mam też nadzieję, że dobrze przeliczyłam miary z cup na gramy, bo przy takich przepisach używam miarki o pojemności 1 cup i nie przeliczam na bieżąco. Przed zrobieniem ciasta przeczytajcie też moje uwagi!Jest ich dość sporo, ale to nie znaczy, że ciasto jest trudne do zrobienia! Nie ma się czego bać ;-)

Nie udało mi się zrobić zdjęcia ciasta w całości ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pie.JPG

 

  • Sernik pieczemy w kąpieli parowej (nie wiem czy w ogóle istnieje takie sformułowanie, ale mi ono tutaj najlepiej pasuje ;-)). Dlatego musimy przygotować formę o średnicy ok. 23 cm i drugą o wymiarach ok. 23x33 cm. Ja do sernika użyłam formy na tartę, która jest nieco większa (ok. 26 cm).

  • Do zrobienia spodu potrzebna są ciasteczka Gingersnaps. Niestety nie można ich kupić u mnie w mieście, a nie chciało mi się ich piec, więc użyłam zwykłych ciastek korzennych z dodatkiem 2 łyżeczek mielonego imbiru.

  • Do masy serowej potrzebny jest cream cheese. Najlepsza jest Philadelphia, ale w moim mieście można dostać ten serek w wersji z ogórkiem lub light. Zwykłe wymiotło ;-) Jakoś nie mam zaufania do produktów light przy pieczeniu, dlatego użyłam serka Delfiko.

  • Do masy serowej użyłam znacznie mniej cukru niż jest w przepisie. Po prostu wiedziałam, że jeśli dodam tyle, ile powinnam, to nie dam rady tego zjeść, będzie za słodkie. Nie wiem, może przy użyciu serka Philadelphia, który przecież jest solony, taka ilość cukru byłaby odpowiednia...Ale dla mnie to było za dużo, jeśli chcecie możecie spróbować zrobić według przepisu i dać mi znać jak wyszło ;-)

  • Jeżeli jednak użyjecie mniej cukru, to przygotujcie się na to, że masa będzie rzadka. Ale to nic nie szkodzi, upiecze się.

  • Do karmelu potrzebny jest jasny syrop kukurydziany, chciałam go zastąpić syropem cukrowym lub miodem, jednak w końcu zrezygnowałam, w obawie, że karmel będzie zbyt słodki. Z samego cukru wyszedł, jak dla mnie, idealny.

  • Zarówno ciasto jak i karmel muszą wystygnąć, najlepiej jeżeli damy im na to cała noc. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba upieczenia ciasta i zrobienie karmelu wieczorem. Karmel może spędzić noc w lodówce, a sernik w bezpiecznym miejscu ;-) Rano można polać ciasto karmelem i wstawić do lodówki. Będzie gotowy na deser ;-) Szkoda, że wpadłam na to już po zrobieniu całego ciasta ;-)


Myślę, że to wszystko. Powodzenia!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pie_2.JPG

 

Salted caramel cheescake pie (sernik z solonym karmelem na imbirowym spodzie)

Na spód:

  • 2 cups pokruszonych ciasteczek imbirowych (ja użyłam ok. 300 g korzennych + 2 łyżeczki imbiru)

  • 2 łyżki brązowego cukru (ja wzięłam 1 łyżkę cukru trzcinowego)

  • szczypta soli

  • 4 łyżki niesolonego masła, rozpuszczonego, lekko przestudzonego


masa serowa:

  • ok. 500g cream cheese w temp. Pokojowej

  • 1 i 1/3 cups zwykłego cukru (300g, ja użyłam ok. ¾ cup czyli ok. 180 g)

  • ½ łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 2 duże jajka w temp. pokojowej

  • ½ cup + 2 łyżki śmietany, najlepiej 36% (ok. 150 ml)

  • ewentualnie: łyżeczka otartej skórki z cytryny


karmel:

  • ½ cup zwykłego cukru (ok. 113 g)

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżki syropu kukurydzianego

  • 1/3 cup śmietanki 36% (ok. 80 ml)

  • 2 łyżki niesolonego masła

  • ½ łyżeczki soli morskiej

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pie_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pie_4.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pie_5.JPG

 

Przygotowanie:

Ciastka rozdrabniamy na pył. Można to zrobić w melakserze, albo wrzucić do szczelnego worka i potłuc wałkiem. Następnie łączymy je z masłem i cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę do ciasta smarujemy masłem, można ją również posypać bułką. Przekładamy do niej masę ciasteczkową i dokładnie przyciskamy, wypełniając powierzchnię. Pieczemy 10 – 15 minut, aż się zrumieni. Wyjmujemy, zmniejszamy temperaturę do 160°C. Wstawiamy pełen czajnik wody. Spód powinien trochę przestygnąć. W tym czasie można przygotować masę serową. Ser miksujemy z cukrem, aż będzie puszysty i lekki (około 3- 5 minut). Dodajemy sól i ekstrakt waniliowy, ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy pojedynczo jajka, ciągle ubijając. Kiedy masa będzie kremowa i gładka, dodajemy śmietankę, ubijając na średnich obrotach. Na koniec można dodać skórkę z cytryny. Wylewamy masę na spód. Do piekarnika, na niższą półkę, wstawiamy większą blaszkę. Wlewamy do niej ugotowaną wodę, wypełniając ją do połowy wysokości. Na wyższą półkę stawiamy ciasto. Pieczemy ok. 50 – 60 minut. Po tym czasie, jeżeli ciasto nie jest płynne w centralnej części, wyłączamy piekarnik. Zostawiamy ciasto w piekarniku na 45 minut, drzwi piekarnika zostawiamy lekko uchylone, wciskając ręcznik lub ścierkę pomiędzy między drzwi. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy przez co najmniej 4 godziny. Robimy karmel: do średniego garnka wsypujemy cukier, wlewamy syrop i wodę. Mieszamy, stawiamy na średnim ogniu, czekamy, aż masa ściemnieje. Można zamieszać raz albo dwa.  Kiedy masa będzie miała bursztynowy kolor (według Joy: "medium amber brown", nie wiem dokładnie jaki to odcień ;-)), zdejmujemy garnek z ognia. Szybko dodajemy śmietankę i masło i mieszamy energicznie. Masa będzie bulgotać i pienić się, ale nie należy się tym przejmować. Gdy składniki się połączą, należy dodać sól i mieszać, aż się rozpuści. Przelać do miski, przykryć i chłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny. Następnie przełożyć na sernik, udekorować odrobiną soli, ja dodałam jeszcze pekany. Trzymać w lodówce do momentu podania. Ciasto wytrzyma ok. 4 dni, zabezpieczone w lodówce.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pie_6.JPG

18:19, albahaca , sernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 31 października 2011


Uwielbiam sernik... Dla mnie jest to jeden z niezawodnych deserów – nie ma takiej możliwości, żeby mi nie smakował ;-) Mam kilka swoich ulubionych przepisów, ale absolutnym faworytem jest sernik na orzechowym spodzie. Pochodzi on z jednego z moich ,ulubionych blogów który kryje również inne, nie mnie wspaniałe przepisy na serniki i przeróżne słodkości. Przepis na orzechowy sernik na pewno się u mnie kiedyś pojawi, ponieważ piekę go już od jakiś trzech lat, jednak ostatnio przygotowałam jego zmodyfikowaną wersję. Już od jakiegoś czasu przyrządzam masę serową z drobnymi zmianami, a teraz dodałam do tego nowy spód, który smakuje wspaniale. Całość jest przepyszna i naprawdę polecam ten przepis wszystkim sernikożercom i nie tylko ;-)

Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia sernika w całości, nie zdążyłam ;-)

www.canihaveabite.blox.pl

 

Masa serowa:

  • ok. 700 – 750 g twarogu*

  • szklanka cukru trzcinowego

  • 2 łyżki mąki

  • 4 jajka

  • ¾ szklanki śmietany (ja używam gęstej 12%)

  • laska wanilii


*Ja używam twarogu półtłustego, który kupuję na wagę. Jest on dość zbity i mało ziarnisty, dlatego mielę go tylko dwa razy. Można też użyć gotowego twarożku, np. President

Spód:

  • 2 szklanki wiśni (mrożonych, a w sezonie mogą być świeże)

  • niecałe pół szklanki cukru

  • 1,5 szklanki mielonych migdałów

  • nieco więcej niż pół szklanki mąki

  • ok. 1/3 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • ok. 60 g miękkiego masła

  • szczypta soli


Przygotowanie:

Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż uzyskamy gęstą konsystencję (powinno wyglądać jak dżem). Pozostałe składniki na spód wrzucamy do miski i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Tortownicę o śr. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód i boki tortownicy. Wkładamy na 10 minut do piekarnika. Podpieczony spód wyjmujemy i odstawiamy na 15 minut, żeby ostygł. W tym czasie przyrządzamy masę serową: twaróg wrzucamy do miski, ubijamy go, następnie stopniowo dodajemy cukier i mąkę, ciągle ubijając. Dodajemy po kolei jajka. Kiedy wszystkie składniki się połączą dolewamy śmietankę i dodajemy nasionka z laski wanilii. Miksujemy jeszcze chwilę. Wykładamy wiśnie na spód, na to wylewamy masę serową. Pieczemy ok. 60 minut w 180°C. Sernik po wystudzeniu powinien spędzić co najmniej 4 godziny w lodówce!

 

www.canihaveabite.blox.pl

 

Smacznego!

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów