ciasto drożdżowe

czwartek, 09 lutego 2012


Malezyjskie bułeczki z mięsem gotowane na parze. Są naprawdę pyszne, chociaż ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale nie jest aż tak źle. Przepis pochodzi stąd i cytuję go za autorką, bo właściwie nie wprowadziłam żadnych zmian.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pauzhi.JPG

 

Pauzhi
przepis na około 12 bułeczek


ciasto:

  • 500 g mąki

  • 15 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 260 ml wody

  • 1 łyżka oleju


farsz:

  • 300 g mielonej wieprzowiny

  • 3 dymki

  • 1 cm imbiru

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • 1 łyżeczka bulionu mięsnego


Przygotowanie:

Mieszamy w misce letnią wodę, drożdże i cukier. Zagniatamy z mąką, dodajemy olej i zagniatamy dalej przez 10 min. Natłuszczamy miskę olejem, wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę. Robimy nadzienie: siekamy dymki, imbir kroimy w cieniutkie paseczki. Mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Ja wszystko podsmażyłam na patelni. Ciasto dzielimy na porcje,  z każdej formujemy kulkę, rozwałkowujemy,  tak aby brzegi były cieńsze. Na środku każdej porcji kładziemy łyżkę nadzienia, łączymy brzegi, formując równe fałdki. Kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia, odstawiamy na 20 min. Zagotowujemy wodę w garnku (ja użyłam parowaru). Gotujemy na parze ok. 15 minut (ja gotowałam bułeczki przez 12 minut). Podajemy natychmiast.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pauzhi_2.JPG

 

Smacznego !

sobota, 14 stycznia 2012


To taki mniejszy odpowiednik cynamonowych zawijańców ;-) Są pyszne i aromatyczne, można je przygotować na śniadanie, są również doskonałym pomysłem na deser. Niestety mój piekarnik znów zastrajkował i różyczki nie były tak rumiane jak powinny, ale nic nie szkodzi, smak był świetny ! Przepis oczywiście pochodzi z blogu Baking Glory, uwielbiam go, jest tam tyle przepisów, które chciałabym wypróbować...

http://canihaveabite.blox.pl/resource/roze.JPG

 

Cynamonowe róże
przepis na 12 sztuk

ciasto:

  • ok. 650 g mąki

  • 2 łyżeczki suchych drożdży

  • ½ łyżeczki soli

  • ok. 50 g cukru

  • ok. 130 g rozpuszczonego masła

  • 4 jajka

  • 180 ml ciepłego mleka


cynamonowy farsz:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu

  • ok. 100g brązowego / trzcinowego cukru

  • blacha do pieczenia muffinków + masło do wysmarowania

  • rozmącone jajko

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/roze_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/roze_3.JPG

 

Przygotowanie:

W małym garnku mieszamy ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wlewamy rozpuszczone masło, cukier, jajka, sól i mieszamy mikserem (najlepiej użyć końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego), dodajemy drożdże, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy dodamy już całą mąkę, wyjmujemy ciasto i ugniatamy przez około minutę. Gotowe ciasto można pokryć odrobiną oleju. Żeby nie obeschło. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. W małej misce mieszamy cynamon i cukier. Smarujemy blaszkę masłem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 24 części. Każdą część wałkujemy w koło o średnicy około 7 cm i grubości 0,5 cm. Bierzemy 4 krążki i kładziemy „dachówkowo” jeden na drugim. Posypujemy 2 łyżkami mieszanki cynamonu i cukru. Zwijamy złożone krążki zaczynając o tego, który położyliśmy jako ostatni. Rulon przecinamy w połowie ostrym nożem. Każda połowę wkładamy przecięciem w dół w muffinkowe otwory na blaszce. Podobnie postępujemy zresztą ciasta. Gotowe róże odstawiamy na 20 – 30 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Wierzch można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 190°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/roze_4.JPG

niedziela, 11 grudnia 2011


Bardzo lubię chlebek pita, idealnie nadaje się na szybki obiad, ale również do maczania w dipie: wystarczy go pokroić w małe trójkąty i podpiec w piekarniku. Kiedyś wydawało mi się, że zrobienie tego chleba w domu zajmuje sporo czasu, jednak po obejrzeniu jednego z programów Jamiego Olivera wiedziałam, że nic bardziej mylnego! Co więcej, Jamie do ciasta dodał ciecierzycę, którą uwielbiam i która fajnie wzbogaca smak pieczywa. Oczywiście nie zdążyłam zapisać dokładnie całego przepisu, jednak zrobienie chlebka jest dość proste, większość składników sypałam na wyczucie, ale wszystko się udało i smakowało znakomicie ! Ja do swojego chlebka wkładam sałatę, plasterek sera, kawałki świeżych i suszonych pomidorów i trochę podsmażonej piersi z kurczaka, którą robię w błyskawicznej marynacie. Marynata jest bardzo prosta, a mięso wychodzi miękkie i aromatyczne i, według mnie, idealnie pasuje jako nadzienie do pity ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pita.JPG

 

Domowy chlebek pita z ciecierzycą
przepis na około 6 sztuk

  • 250 g mąki pszennej

  • łyżeczka soli

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • opakowanie suchych drożdży (7 g)

  • ¾ szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy

  • pół puszki ciecierzycy odsączonej z zalewy


marynata:
na podwójną pierś z kurczaka

  • ¼ szklanki octu balsamicznego

  • 2,5 łyżeczki curry

  • ½ łyżeczki kurkumy

  • sól

  • ostra i słodka papryka

  • pieprz cayenne

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pita_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pita_3.JPG

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól, cukier i drożdże wsypujemy do dużej miski, wlewamy oliwę, mieszamy. Wyrabiamy ręką powoli wlewając ciepłą wodę, aż ciasto będzie miało zwartą konsystencję. Nie może lepić się do rąk ! Powinno być jeszcze lekko suche. Dodajemy ciecierzycę i dalej wyrabiamy ciasto, aż cieciorka będzie dokładnie rozgnieciona i rozprowadzona w cieście. Odstawiamy na 10 – 15 minut. Ciasto dzielimy na około 6 części, każdą z nich lekko wałkujemy aż uzyska okrągły kształt o grubości około 1 cm. Najlepiej rozłożyć papier do pieczenia na kratce ustawionej na środkowym poziomie piekarnika i na nim układać chlebki.Pieczemy w 180°C przez 10 – 15 minut, żeby chlebek się lekko zarumienił.
Marynata: ocet wlewamy do miski, wsypujemy curry i kurkumę. Dodajemy sporą szczyptę soli i po  szczypcie papryki słodkiej i ostrej i pieprzu cayenne. Do marynaty wrzucamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Potem smażymy.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pita_4.JPG

czwartek, 01 grudnia 2011


Przepis na te bułeczki powstał przez przypadek, kiedy nie miałam co zrobić zresztą ciasta drożdżowego... Dodałam więcej mąki, starte jabłka i zrobiłam bułeczki. Żeby nieco urozmaicić smak nadziałam je ulubionym dżemem jeżynowym. Ale można do środka włożyć również masło orzechowe, kajmak lub co tylko nam wpadnie do głowy ;-) Może ten przepis nie jest przesadnie wyrafinowany, ale z cała pewnościa bułeczki są pyszne i aromatyczne ;-) Ja swoje bułeczki polałam dodatkowo sosem toffi, gdy były jeszcze ciepłe ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jablkowe.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jablkowe_2.JPG

 

Jabłkowe bułeczki drożdżowe z konfiturą
przepis na około 20 bułeczek

  • 2 jajka

  • 350 g mąki + łyżka do zaczynu

  • 80 g cukru + pół łyżki do zaczynu

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • ok. 2 dag drożdży

  • szczypta soli

  • 50 g rozpuszczonego masła, letniego

  • 2 średnie starte jabłka

  • +kilka łyżek konfitury, masła orzechowego, kajmaku, itp.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jablkowe_3.JPG

 

Przygotowanie:


Robimy zaczyn na ciasto: rozpuszczamy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki, cukier,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier szczyptę soli. Wlewamy zaczyn, mieszamy, dodajemy po kolei jajka. Wyrabiamy ręką lub drewnianą łyżką. Dodajemy potarte jabłka, dokładnie mieszamy. Dolewamy porcjami rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odstawiamy na 20 minut, aż trochę wyrośnie. Ciasto dzielimy na porcje, każdą z nich napełniamy konfiturą, masłem orzechowym lub czymś innym, zlepiamy. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można bułeczki posmarować mlekiem, pieczemy około 20 minut w 180°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jablkowe_4.JPG

środa, 30 listopada 2011


Calzone w dość tradycyjnym wydaniu – z prostym sosem. Małym urozmaiceniem jest dodatek cukinii, którą z powodzeniem można zastąpić bakłażanem. Ciasto na calzone robi się praktycznie tak samo jak na pizzę – jest miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Idealny obiad na zimne dni. Polecam!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/ccalzone.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/ccalzone_2.JPG

 

Calzone z cukinią
przepis na 2 sztuki

ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 20 g drożdży

  • pół szklanki ciepłej wody

  • pół łyżeczki soli

  • łyżka oliwy

  • szczypta cukru

  • szczypta pieprzu cayennne


farsz:

  • średnia cukinia

  • ok. 200 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, może być również wieprzowo – wołowe)

  • ok. 150 g schabu

  • średnia marchewka

  • mała cebula

  • 1 – 2 ząbki czosnku

  • 3/4szklanki passaty

  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalski

  • oregano (suszone lub świeże)

  • oliwa

  • + 200 g mozzarelli


Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, mieszamy z 2 łyżkami mąki i szczyptą cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę kroimy w drobną kostkę, cukinię i schab – w nieco większą. W średnim garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy.  Marchewkę podsmażamy, po 2 – 3 minutach dorzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mięso i podsmażamy przez kilka minut, następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i czosnek. Gdy cukinia nieco zmięknie, wlewamy passatę. Dodajemy zioła prowansalskie i oregano. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, aż passata się zredukuje i farsz będzie bardzo gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem. Resztę mąki, sól i oliwę umieszczamy w dużej misce lub na stolnicy, mieszamy, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się od ręki.  Jeżeli nie ma odpowiedniej konsystencji, można dodać więcej wody lub mąki.  Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich wałkujemy nadając jej owalny kształt. Na połowę każdej porcji ciast wykładamy farsz, na wierzch ścieramy mozzarellę. Zlepiamy pieróg wzdłuż brzegów. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/ccalzone_3.JPG

wtorek, 08 listopada 2011


Pieczenie tych bułeczek jest jak najlepsza aromaterapia: zapach ciasta drożdżowego miesza się z aromatem masła orzechowego i prażonych nerkowców. Pachnie obłędnie! A smakuje jeszcze lepiej ;-) Uwielbiam masło orzechowe, a ostatnio jem je w kółko...prosto ze słoika ;-) Chciałam upiec bułeczki drożdżowe i doszłam do wniosku, że połączenie ich z moim ulubionym przysmakiem jest całkiem dobrym pomysłem. Do masła miałam zamiar dodać orzechy pecan, ale nie mogłam ich kupić, dlatego użyłam nerkowców. Wcześniej uprażyłam je na suchej patelni, żeby były bardziej chrupiące i miały bardziej wyrazisty smak. Jak dla mnie rezultat jest fantastyczny. Mam nadzieję, że również Wam zasmakują te bułeczki!
 

 http://canihaveabite.blox.pl/resource/buleczki.JPG


Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i nerkowcami
 
Przepis na około 30 bułeczek

Ciasto:

  • 3 jajka

  • 500g mąki + łyżka do zaczynu

  • 150g cukru + pół łyżki do zaczynu

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

  • ok. 3 dag drożdży

  • szczypta soli

  • 100 g rozpuszczonego masła, letniego



krem:

  • 6 łyżek masła orzechowego

  • 3 płaskie łyżki miękkiego masła

  • ok. 120 g prażonych orzechów nerkowca (potłuczonych)*

  • ewentualnie: 1,5 łyżki cukru trzcinowego


*orzechy można potłuc w moździerzu lub włożyć do zamykanego woreczka i potłuc wałkiem
 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/buleczki_2.JPG

 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/buleczki_3.JPG


http://canihaveabite.blox.pl/resource/buleczki_4.JPG 

 
Przygotowanie:

Robimy zaczyn na ciasto: rozpuszczamy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki, cukier,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier szczyptę soli. Wlewamy zaczyn, mieszamy, dodajemy po kolei jajka. Wyrabiamy ręką lub drewnianą łyżką. Dolewamy porcjami rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Nie powinno się kleić, ale ma być lekko błyszczące. Ostawiamy do wyrośnięcia na jakieś pół godziny. W osobnej misce mieszamy energicznie masło orzechowe, zwykłe masło, nerkowce i ewentualnie cukier. Całość powinno mieć taką konsystencję, która pozwoli na łatwe rozsmarowanie kremu na cieście.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Stolnicę posypujemy mąką. Każdą z nich delikatnie musimy delikatnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na cieście rozprowadzamy krem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na ok 2 cm kawałki. Tak samo postępujemy zresztą ciasta i kremu. Pieczemy około 30 minut w 180°C.


http://canihaveabite.blox.pl/resource/buleczki_5.JPG 

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów