risotto

sobota, 03 marca 2012


Nie jestem wielką fanką piwa jako takiego, ale muszę przyznać, że bardzo lubię piwo z regionalnych browarów – o oryginalnych i niepowtarzalnych smakach. Do moich ulubionych należy piwo orkiszowe, a także wiśnia w piwie i śliwka w piwie, które są nieco słodsze. Ostatnio zostało mi nieco piwa orkiszowego, a miałam zamiar zrobić risotto i wpadłam na pomysł, żeby zamiast wina do ryżu dodać piwo. Efekt był zaskakująco dobry :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/piwne.JPG

 

Risotto z piwem orkiszowym

  • ¾ szklanki piwa

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 200 g ryż do risotto (u mnie arborio)

  • 1 szalotka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól

  • czarny pieprz

  • łyżka masła

  • oliwa



Przygotowanie:

Czosnek i cebulę drobno siekamy. W garnku podgrzewamy około 3 łyżek oliwy, dodajemy czosnek i szalotkę, zostawiamy na patelni, aż się zeszkli.  Wrzucamy ryż i mieszamy, aż ziarenka będą przezroczyste. Wlewamy piwo. Energicznie mieszamy, aż ryż wchłonie płyn, a alkohol wyparuje. Dolewamy stopniowo bulion po 1 lub 2 chochelki, po każdej porcji czekamy, aż płyn się wchłonie.  Mieszamy, doprawiamy solą i pierzem i ziołami.  Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Podajemy natychmiast.

 

Smacznego !

Tagi: risotto
11:21, albahaca , risotto
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 05 lutego 2012


Risotto mogę jeść zawsze i wszędzie. Bardzo je lubię i często eksperymentuję z dodawaniem różnych składników. Tym razem dodałam karmelizowaną marchewkę i skórkę i sok z cytryny. Uważam, ze wyszło świetnie – słodycz marchewki przełamuje smak cytryny a do tego mamy jeszcze aromat tymianku. Polecam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/owies_3.JPG

 

Cytrynowe risotto z karmelizowaną marchewką i tymiankiem
przepis na około 3 porcje

  • 3 – 4 szklanki bulionu warzywnego

  • 200 g ryż do risotto (u mnie arborio)

  • 2 małe marchewki

  • łyżka świeżego tymianku

  • łyżka skórki otartej z cytryny

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól

  • szczypta cukru

  • czarny pieprz

  • łyżka masła

  • oliwa



Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy. Wrzucamy pokrojoną marchewkę i trzymamy około 15 minut na wolnym ogniu. Nie mieszamy, tylko od czasu do czasu lekko potrząsamy patelnią, aż marchewka się skameralizuje. Przekładamy ją do miseczki. W garnku podgrzewamy około 3 łyżek oliwy. Wrzucamy ryż i mieszamy, aż ziarenka będą przezroczyste. Wlewamy chochelkę bulionu. Energicznie mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Bulion dolewamy stopniowo po 1 lub 2 chochelki. Pod koniec dodajemy marchewkę, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy, doprawiamy solą i pierzem. Jeżeli jest to konieczne dodajemy szczyptę cukru.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cytryna.JPG

 

Smacznego !

piątek, 20 stycznia 2012


To mój kolejny eksperyment z zieloną herbatą w daniach. Muszę przyznać, że również całkiem udany ;-) Ryż w połączeniu z herbatą i ziołami ma bardzo fajny, delikatny smak i pięknie pachnie. Polecam !

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zielone_risotto.JPG

 

Risotto z zieloną herbatą z nuta jaśminu

  • ryż do risotto (u mnie arborio)

  • około 4 szklanek zielonej herbaty, jaśminowej

  • szalotka

  • oregano

  • zioła prowansalskie

  • czarny pieprz

  • sól

  • oliwa


Przygotowanie:

Szalotkę drobno siekamy. W średnim garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oliwy, wrzucamy szalotkę, podsmażamy aż się zeszkli. Wrzucamy ryż, mieszamy aż ziarenka zrobią się szkliste, wtedy wlewamy pierwszą chochelkę herbaty. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną 1 lub 2 chochelki. Postępujemy tak, aż ryż zmięknie. Pod koniec doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zielone_risotto_2.JPG

wtorek, 13 grudnia 2011


Risotto to wspaniale danie, które można jeść samodzielnie lub dodatek np. do mięsa. Tak naprawdę nie potrzeba wiele, żeby risotto było pyszne: wystarczy czosnek, cebulka, jakieś zioła. Ja bardzo lubię wersję z cukinią i szynką parmeńską. Jest pyszne, może nie idealne i tak kremowe jak powinno, ale smakuje wyśmienicie.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/risotto.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/risotto_2.JPG

 

Risotto z cukinią, szynką parmeńską i rozmarynem
przepis na 2 porcje

  • ryż do risotto (np. arborio), około 2 garstek)

  • ok. 80 g szynki parmeńskiej

  • mała cukinia

  • łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu

  • mała cebula (najlepiej dymka)

  • ząbek czosnku

  • oliwa z oliwek i kawałek masła

  • bulion (najlepiej warzywny)

  • opcjonalnie: pół szklanki białego wina, najlepiej półwytrawnego

  • szczypta kurkumy

  • sól

  • pieprz

  • ewentualnie: łyżka masła i łyżka śmietanki

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szynkę kroimy na cienkie paski, a cukinię w średnią kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najlepiej trzymać patelnię na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli,dodajemy czosnek i rozmaryn, mieszamy. Zostawiamy ryż na patelni do czasu, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje, mieszając. Gdy płyn się wchłonie, wlewamy chochelkę lub dwie bulionu. Gdy porcja bulionu się wchłonie, dodajemy kolejną. Trzeba pamiętać, że porcja bulionu musi zostać do końca wchłonięta przez ryż przed dodaniem kolejnej. Po 3 porcji bulionu wrzucamy cukinię i szynkę. Kontynuujemy wlewanie bulionu, aż ryż zmięknie. Doprawiamy pieprzem, szczyptą kurkumy i ewentualnie solą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i śmietankę, stawiamy z powrotem na ogień i mieszamy aż masło się rozpuści a risotto będzie miało kremową konsystencję.http://canihaveabite.blox.pl/resource/risotto_3.JPG

 

 

czwartek, 20 października 2011

Są takie dania, które zawsze są w stanie poprawić mi humor. Jednym z nich jest risotto z szafranem i tymiankiem. Szafran nadaje ryżowi piękny kolor, który cieszy oczy, a aromat mieszanki szafranu i świeżego tymianku jest niesamowity!To risotto daje uczucie błogości i wywołuje uśmiech na twarzy ;-)
Nigdy nie odmierzam dokładnej ilości ryżu czy bulionu. Ryż wsypuję „na oko” (mogę tylko powiedzieć, że podobno na 2 osoby powinno się zużywać około 150 g), a bulionu lepiej przygotować więcej, zawsze resztę można zamrozić.

www.canihaveabite.blox.pl

Risotto z szafranem i tymiankiem

 

  • ryż ( ja używam arborio)
  • łyżka posiekanego, świeżego tymianku
  • szczypta szafranu, ok. 5 g
  • mała cebula (najlepiej dymka)
  • oliwa z oliwek i kawałek masła
  • bulion (najlepiej warzywny)
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dolewamy oliwę. Najlepiej trzymać patelnię na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli, wrzucamy ryż. Zostawiamy ryż na patelni do czasu, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wtedy nabieramy pierwszą chochelkę bulionu i wrzucamy do niej szafran, mieszamy, aby trochę zmiękł, wlewamy do ryżu. Mieszamy. Gdy porcja bulionu się wchłonie, dodajemy kolejną chochelkę lub dwie bulionu. Trzeba pamiętać, że porcja bulionu musi zostać do końca wchłonięta przez ryż przed dodaniem kolejnej. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodajemy pieprz i tymianek. Gdy ryż jest miękki, zdejmujemy patelnię z ognia. Jeżeli chcemy, aby risotto było bardziej kremowe, można po chwili postawić patelnię na ogień, dodać trochę masła i śmietanki i szybko mieszając połaczyć składniki. Szczerze mówiąc ja wolę risotto bez tego, bo lepiej czuć smak tymianku i szafranu ;-)

 

Smacznego!

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów