ciastka

niedziela, 17 czerwca 2012

No i Polska przegrała z Czechami! Chociaż do wszystkich występów reprezentacji staram się podchodzić z ostrożnym optymizmem, to tym razem wydawało mi się, że jednak się uda... A tu nic! I choć mecz oglądałam w telewizji, to nawet przez ekran dawało się wyczuć niesamowitą atmosferę i doping też był fantastyczny... Najbardziej żal mi tego, że już nie będzie można dopingować Polaków i część tej niesamowitej atmosfery, która szalała na ulicach Poznania i innych miast Polski gdzieś się ulotni...Ale, ale na osłodę mam dla Was ciasteczka z dulche de leche - może ktoś się skusi? Są naprawdę pyszne - mięciutkie z chrupiącą skórką :-) No i robi się je dość szybko (tylko ciasto musi swoje odstać w lodówce), co ostatnio ma dla mnie duże znaczenie, bo zdecydowanie brakuje mi czasu!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche_2.JPG

 

Ciasteczka dulche de leche

na około 20 sztuk

 

  • 100 g dulche de leche (kajmaku)

  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • +cukier puder do obtoczenia

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche_3.JPG 

 

Przygotowanie:

 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Olej miksujemy z cukrem, stopniowo dodając dulche de leche. Gdy składniki się połączą, dodajemy jajko, miksujemy. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, minimum na 3 godziny. Z gotowego ciasta, formujemy małe kulki, które delikatnie obtaczamy w cukrze pudrze, nadmiar cukru strzepujemy. Kulki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy około 12 - 15 minut w 185 stopniach.

 

Smacznego !

 

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Bajecznie kolorowe ciasteczka, w mojej wersji są płaskie i lekko chrupiące na brzegach. Specjalnie trochę bardziej je "rozpłaszczyłam", ale jeśli z ciasta ulepimy małe kulki i położymy je na blaszce, bez dodatkowego spłaszczania, to wyjdą małe, zgrabne i grubsze ciasteczka :-) Ciastka zdecydowanie przyciągają wzrok ! Ponadto są miękkie w środku i pyszne. Przepis pochodzi stąd, gdzie ciastka funfetti posłużyły do zrobienia whoopie pies. Ja z tego zrezygnowałam i zrobiłam same ciasteczka, ale wy możecie spróbować !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/funfetti_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/funfetti.JPG

 

Funfetti cookies

 

  • 226 g masła

  • 1 1/4 szklanki cukru (według mnie 3/4 wystarczy, zwłaszcza, ze posypka też jest słodka)

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżeczka aromatu maślanego (ja z niego zrezygnowałam)

  • 1 jajko

  • 2 szklanki mąki do ciast ("cake flour")*

  • 2/3 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 szklanki kolorowej posypki

+posypka do obtoczenia ciastek (też około 1/2 szklanki)

* z 2 szklanek zwykłej mąki pszennej odsypujemy 4 łyżki, dodajemy 4 łyżki skrobi kukurydzianej, całość przesiewamy przez gęste sitko około 6 razy

 

Przygotowanie:

 

Masło ubijamy z cukrem przez 5 minut. Dodajemy jajko, wanilię i aromat. Ubijamy do połączenia składników. Przesiewamy mąki, sodę, sól. Dosypujemy do ubitej masy, mieszamy do połączenia. Wsypujemy posypkę, mieszamy.  Ciasto chłodzimy (jakieś 40 - 60 minut w lodówce lub 15 w zamrażalniku). Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kulki, obtaczamy w posypce, układamy na blaszce. Pieczemy około 7 minut w 175 stopniach. Jeżeli zostało nam jeszcze ciast, a blaszki są pełne, chowamy je do lodówki. Gdy pierwsza partia się upiecze, wyjmujemy ciasto i robimy kolejne ciasteczka.

 

Smacznego !

piątek, 02 marca 2012


Bardzo smaczne, miękkie, ale jednocześnie chrupiące ciasteczka na mące pełnoziarnistej, melasie i cukrze trzcinowym. Są zdrowe (przynajmniej tak mi się wydaje ;-)) i pyszne...polecam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/owsiane.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/owsiane_2.JPG

 

Ciasteczka owsiane z melasą
przepis an około 15 sztuk

  • 40 g masła

  • 1 lub 2 łyżki cukru trzcinowego (jeżeli używamy dużo bakalii, dajemy 1 łyżkę)

  • 2 łyżki melasy

  • 1 jajko

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 2 łyżki otrąb

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki dowolnych dodatków (u mnie były pestki dyni, suszone morele i orzechy)


Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy melasę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy jajko i chwilę ucieramy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Wsypujemy płatki owsiane, otręby i dodatki. Mieszamy, żeby wszystko dobrze połączyć. Z powstałej masy formujemy ciastka dowolnej wielkości (ja wolę mniejsze, ale można również zrobić kilka dużych ciastek). Pieczemy około 10 – 15 minut w 190°C, aż brzegi ciastek będą lekko brązowe.

Tagi: ciastka
17:26, albahaca , ciastka
Link Dodaj komentarz »


Bardzo smaczne, miękkie, ale jednocześnie chrupiące ciasteczka na mące pełnoziarnistej, melasie i cukrze trzcinowym. Są zdrowe (przynajmniej tak mi się wydaje ;-)) i pyszne...polecam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/owsiane.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/owsiane_2.JPG

 

Ciasteczka owsiane z melasą
przepis an około 15 sztuk

  • 40 g masła

  • 1 lub 2 łyżki cukru trzcinowego (jeżeli używamy dużo bakalii, dajemy 1 łyżkę)

  • 2 łyżki melasy

  • 1 jajko

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 2 łyżki otrąb

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki dowolnych dodatków (u mnie były pestki dyni, suszone morele i orzechy)


Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy melasę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy jajko i chwilę ucieramy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Wsypujemy płatki owsiane, otręby i dodatki. Mieszamy, żeby wszystko dobrze połączyć. Z powstałej masy formujemy ciastka dowolnej wielkości (ja wolę mniejsze, ale można również zrobić kilka dużych ciastek). Pieczemy około 10 – 15 minut w 190°C, aż brzegi ciastek będą lekko brązowe.

Tagi: ciastka
17:26, albahaca , ciastka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 marca 2012


Moja wariacja na temat ciastek z zieloną herbata, które często oglądałam na różnych blogach i zawsze chciałam zrobić, ale jakoś nie mogłam się zebrać. W końcu się zdecydowałam i muszę przyznać, że rzeczywiście mają one swój urok :-) Przede wszystkim kolor, ale również wspaniały aromat. Poza tym są kruche, doskonałe do kawy ! Moje ciasteczka są delikatnie zielone, bo  dodałam zieloną herbatę z opuncją figową, która jest bardzo aromatyczna i nie chciałam, żeby całkowicie zdominowała smak ciastek.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jezyk_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jezyk.JPG

 

Zielone ciasteczka z opuncją
przepis na około 20 – 25 sztuk

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (ja cukier przed użyciem zmieliłam, ale nie jest to konieczne)

  • 40 g miękkiego masła

  • 1 żółtko (w temperaturze pokojowej)

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżka zielonej herbaty z opuncją, zmielonej na proszek

  • 1 łyżka mleka



Przygotowanie:

Mąkę, sól, proszek i herbatę umieszczamy w średniej misce i mieszamy. Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy żółtko i miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy suche składniki, w 3 partiach. Wlewamy łyżkę mleka i ręką łączymy składniki. Formujemy kulkę z ciasta, owijamy folią i wkładamy na 40 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy około 10 - 15 minut (zależy to od grubości ciastek).

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jezyk_3.JPG

Smacznego !

Lubię herbatę!

 

poniedziałek, 06 lutego 2012


Pyszne ciasteczka pachnące cytryną ! Słodkie, ale nie za bardzo, orzeźwiające i miękkie w środku. Polecam ! Przepis pochodzi z my baking addiction.


http://canihaveabite.blox.pl/resource/lemon.JPG

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lemon_3.JPG

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lemon_4.JPG

Lemon sugar cookies
przepis na około 24 - 30 sztuk

  • 2 ¾ szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli

  • ok. 200 g miękkiego masła

  • 1 ½ szklanki cukru (ja dałam niecałą szklankę)

  • 1 jajko

  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • ½ szklanki cukru do obtoczenia ciastek



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. W średniej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek i sól. Odstawiamy. Masło ubijamy z cukrem aż będzie puszyste, dodajemy jajko, wanilię, skórkę i sok z cytryny. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo suche składniki. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do miseczki wsypujemy pół szklanki cukru. Bierzemy około 1 łyżkę ciasta, formujemy kulkę i obtaczany w cukrze. Obtoczone ciasteczka kładziemy na blaszce i pieczemy około 8 – 10 minut.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/lemon_2.JPG

 

Smacznego !

11:25, albahaca , ciastka
Link Komentarze (5) »
czwartek, 02 lutego 2012


Fantastyczne ciasteczka, powszechnie znane, ale dopiero niedawno zrobiłam je po raz pierwszy i jestem zachwycona ! Są aromatyczne i mięciutkie w środku, wszystkim bardzo smakowały i zniknęły naprawdę szybko. Smakiem przypominają brownies, więc dla wszystkich wielbicieli tego wypieku (do których również ja się zaliczam) są spełnieniem marzeń ;-). Przepis pochodzi stąd i jest niezwykle prosty.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/crinkle.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/crinkle_4.JPG

Crinkle cookies
przepis na około 30 ciasteczek

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ szklanki niesłodkiego kakao

  • ¼ łyżeczki soli

  • ¾ szklanki cukru ja dałam ½ )

  • 1/3 szklanki oleju

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • ¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • ½ szklanki cukru pudru (do obtoczenia ciasteczek)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/crinkle_2.JPG

 

Przygotowanie:

W średniej misce mieszamy mąkę, sól, kawę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy cukier i olej (około 2 minut). Dodajemy jajka i wanilię, miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy suche składniki i ubijamy, aż się połączą. Miskę z ciastem zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm, każda z nich obtaczamy w cukrze pudrze. Kulki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami powinno być kilka centymetrów odstępu. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 175°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/crinkle_3.JPG

 

Smacznego !

poniedziałek, 30 stycznia 2012


Pyszne ciasteczka z włoskim rodowodem, aromatyczne i chrupiące, obłędnie pachną podczas pieczenia ! Występują w wielu wariantach – do ciast można dodać swoje ulubione suszone owoce, kawałki czekolady, pistacje, itd. Ja zrobiłam cantuccini w klasycznej wersji – z migdałami. Przepis pochodzi z Caketime i zachwycił mnie swoją prostotą i szybkością wykonania. Ciasteczka są naprawdę pyszne !

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cantuccini_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cantuccini_2.JPG

 

Cantuccini

  • 2 jajka

  • 250g mąki

  • 250g cukru

  • 50g miękkiego masła

  • 15 g suszonych drożdży

  • 150g całych migdałów, nieobranych ze skórki

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cantuccini_4.JPG

 

Przygotowanie:


Gładką blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Piekarnik nagrzewany do 180°C. Mąkę mieszamy z drożdżami. Cukier i masło miksujemy, aż uzyska jasny kolor, dodajemy jajka. Stopniowo dodajemy mąkę i drożdże, miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. Wsypujemy migdały, dokładnie mieszamy. Ciasto układamy w trzech liniach o szerokości około 4 – 4,5 cm (wymiary ciastek nie mają znaczenia, można zrobić szersze lub węższe). Najlepiej zrobić to łyżka, która można delikatnie zwilżyć wodą. Pieczemy około 20 – 25 minut, aż zbrązowieją. Po wyjęciu z piekarnika kroimy ukośnie na 2 – 2,5 cm paski. Jeżeli ciasteczka w środku są niedopieczone wkładamy je do wyłączonego piekarnika i suszymy przy otwartych drzwiczkach. Cantuccini można przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/cantuccini.JPG

 

Smacznego !

czwartek, 26 stycznia 2012


Snickerdoodles to właściwie zwykłe ciastka, ale smakują niesamowicie. Posypane cynamonem i cukrem mają wspaniały aromat, w środku są mięciutkie, a na zewnątrz chrupiące – pycha ! Ja niektóre nadziałam jagodami z syropu – został mi ostatni słoiczek i postanowiłam go jakoś wykorzystać. Trochę się bałam czy nie wyciekną, ale nic podobnego ;-) To jedyny znany mi przepis na Snickerdoodles, do którego nie potrzeba cream of tartar, którego nigdzie nie mogę kupić... Podobne działanie ma sok z cytryny, ale nie chcę dodawać do tych ciastek cytrynowego aromatu. Przepis pochodzi stąd.

http://canihaveabite.blox.pl/resource/snickerdoodles.JPG

 

Snickerdoodles
przepis na około 20 sztuk

  • 2 i ¾ szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli

  • 226 g miękkiego masła

  • 1 i ½ szklanki + 2 łyżki cukru (ja dałam niepełną szklankę)

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżka cynamonu

  • kilka łyżek jagód z syropu, odsączonych (można również zagotować mrożone jagody z cukrem, ostudzić i odsączyć)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/snickerdoodles_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/snickerdoodles_4.JPG

 

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiewamy do miski. Masło i cukier ubijamy na średnim biegu miksera, aż będzie jasne i puszyste (około 3 minut). Dodajemy jajka. Zmniejszamy bieg miksera na najniższy i stopniowo dodajemy mieszaninę mąki. Cynamon mieszamy z 2 łyżkami cukru. Ciasto dzielimy na 20 kulek. Jeżeli nadziewamy ciasteczka jagodami, to z kulki tworzymy „miseczkę, wkładamy jagody, zaklejamy, spłaszczamy dłońmi i obtaczamy w cynamonie i cukrze. Jeżeli nie używamy jagód, to każdą kulkę obtaczamy w mieszaninie cynamonu, spłaszczamy. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych pergaminem, zostawiając między nimi kilka cm odległości. Pieczemy 12 – 15 minut w temperaturze 180°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/snickerdoodles_2.JPG

 

Smacznego !

niedziela, 22 stycznia 2012


Uwielbiam wypieki z masłem orzechowym ! Nie chodzi nawet o smak, który jest fantastyczny, ale o ten zapach podczas pieczenia...Boski ! Ciasteczka są pyszne – miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, a smak masła orzechowego doskonale łączy się z mleczną czekoladą> Przepis pochodzi z blogu Bake or Break.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/peanut_5.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/peanut.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/peanut_4.JPG

 

Peanut Butter Cookies with Milk Chocolate Chunks
przepis na około 24 sztuki

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • ok. 220 g masła pociętego na 2 cm kwadraty

  • szklanka białego cukru (ja dałam pół)

  • szklanka ciemnego brązowego cukru (ja dałam pół trzcinowego)

  • 2 duże jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • szklanka masła orzechowego

  • ok. 170 g mlecznej czekolady, posiekanej

  • cukier do posypania ciastek (opcjonalnie)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/peanut_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/peanut_3.JPG

 

Przygotowanie:

Do jednej miski przesiewamy mąkę, sodę, sól. Odstawiamy. Mikserem ubijamy masło z oboma rodzajami cukru, aż będzie puszyste. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie ubijając każde z nich z masą. Dodajemy wanilię i masło orzechowe, ubijamy do połączenia składników. Wsypujemy połowę mieszaniny mąki, ubijamy 15 sekund, dodajemy resztę i miksujemy aż wszystko się połączy. Wsypujemy kawałki czekolady, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i wkładamy do lodów ki na co najmniej 3 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.  Wyciągamy ciasto z lodówki. Bierzemy około 1 łyżki ciast, formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając jeszcze lekko palcami do blaszki. Tak samo postępujemy zresztą ciasta. Ułożone ciastka można posypać cukrem. Pieczemy 10 – 12 minut, aż ciastka będą lekko brązowe z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika studzimy 5 minut na blaszce, a później na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/peanut_6.JPG

 
1 , 2
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów