piątek, 06 kwietnia 2012

http://canihaveabite.blox.pl/resource/shower.JPG

Ten tort przygotowałam na baby shower (lub, jak kto woli - na "bociankowe") dla mojej siostry i przyszłego siostrzeńca ;-)Jak zwykle, bardzo się spieszyłam, nie schłodziłam dobrze masy i zaczęła mi wypływać spomiędzy warstw ciasta... Ale udało się opanować sytuację, kilka chwil w lodówce pomogło i tort wszystkim smakował, został zjedzony do ostatniego okruszka. Była to moja pierwsza przygoda z masą marshmallow i muszę przyznać, że rzeczywiście jest bardzo plastyczna i łatwo się z nią pracuje. Oczywiście jest słodka, ale da się ją zjeść, w tym przypadku się nie zmarnowała. Zamieszczam ten przepis tuż prze Wielkanocą z jednego powodu, a jest nim Hot mik cake, którego użyłam do zrobienia tortu do spółki z ciastem czekoladowym. Przepis na Hot milk cake pochodzi z cukierni "Miette" z San Francisco i jest wprost boski ! Ciasto jest delikatne, ale jednocześnie wilgotne w środku. Idealnie nadaje się do przełożenia kremem, ale jest tak pyszne, że będzie doskonałe również z owocami lub galaretką. Może ktoś z Was planuje świąteczny tort ? Polecam zastąpienie tradycyjnego biszkoptu właśnie Hot milk cake, bo jest fantastyczny ! Przepis może się wydawać skomplikowany, ale taki nie jest. Kluczem do sukcesu jest temperatura poszczególnych komponentów i niezbędnym elementem do wykonania ciasta jest termometr cukierniczy. Cała reszta jest wręcz banalna, ale efekt - zniewalający ! Przepis jest dość długi, dlatego musicie kliknąć, aby zobaczyć całość !
czwartek, 05 kwietnia 2012

Ciasteczka anzac pochodzą z Australii i tradycyjnie są to duże, okrągłe, owsiane ciasteczka. W tej wersji są zdecydowanie mniejsze i grubsze, ale można nadać im dowolny kształt. Ich historia wywodzi się z II wojny światowej, kiedy to żony i matki australijskich i nowozelandzkich żołnierzy piekły takie ciasteczka i wysyłały na front. Ciasteczka anzac są miękkie w środku i długo zachowują świeżość, poza tym są bardzo proste w przygotowaniu i robi się je błyskawicznie. Przepis i informacje pochodzą z bloga cook republic.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/anzac_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/anzac.JPG

 

Ciasteczka anzac

na 16 sztuk

 

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

  • 2/3 szklanki brązowego cukru (ja użyłam trzcinowego)

  • 1 łyżka miodu manuka (lub innego, u mnie lipowy)

  • 1 łyżka golden syrupu

  • 125 g masła

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1 łyżka gorącej wody

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, wiórki i płatki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy w garnuszku z miodem i golden syrupem, na małym ogniu. Odstawiamy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy, wlewamy do masła. Mieszamy. Mokre składniki dokładnie łączymy z suchymi. Bierzemy 1 łyżkę ciasta, formujemy kulkę, kładziemy na blaszce. Tak postępujemy z resztą ciasta, pomiędzy ciastkami zostawiamy około 4 cm odstępu. Pieczemy około 15 - 20 minut, lekko studzimy przed zdjęciem z blachy.

 

 

Smacznego !

środa, 04 kwietnia 2012


Zupa, która łączy w sobie słodycz marchewki, ostrość chili i lekko kwaśny smak kiwi. Bardzo prosta i szybka do zrobienia, a przy tym pyszna i sycąca !

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kiwi.JPG

 

Marchewkowy krem z kiwi


  • 4 duże marchewki

  • 1 mały korzeń pietruszki

  • kawałek selera (ok. 2x3 cm)

  • łyżeczka startego imbiru

  • ząbek czosnku, posiekany

  • kawałek papryczki chili (do smaku), posiekany

  • 1 kiwi

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • sól

  • czarny pieprz

  • 2 łyżki oliwy



Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, imbir, chili. Dorzucamy warzywa, mieszamy przez około 2 minuty, po czym zalewamy bulionem, solimy.  Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Zestawiamy z ognia, miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy pokrojone kiwi, jeszcze raz miksujemy. Można jeszcze przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego !

wtorek, 03 kwietnia 2012


Proste ciasto, które można również upiec w formie do babki – będzie wyglądało bardziej świątecznie ;-) Jeżeli chcielibyście je zrobić w dużej formie, radzę podwoić ilość składników. Ciasto jest wilgotne w środku, aromatyczne i pyszne !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jaja.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jaja_4.JPG

 

Ciasto truskawka i kokos
na formę o średnicy 18 – 20 cm

  • 150 g truskawek

  • 120 ml oleju o neutralnym smaku

  • 60 g cukru trzcinowego

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  •  1łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • ½ szklanki wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, miksujemy blenderem i przecieramy przez gęste sitko. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Mikserem ucieramy olej z cukrem przez około 2 minuty, dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy przetarte truskawki i kokos. Miksujemy do połączenia składników. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Pieczemy w 175° przez około 25 – 30 minut (do „suchego patyczka”).

 

Smacznego !

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

Małe naleśniki z sokiem i skórką pomarańczową - cudownie pachną podczas smażenia, a smakują jeszcze lepiej !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pomaranczowe.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pomaranczowe_2.JPG

 

Pomarańczowe naleśniki

na 9 malutkich naleśników

 

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • 1 łyżka stopionego masła, wystudzonego

  • szczypta soli

  • sok z całej pomarańczy

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

  • mąka kukurydziana

  • 2 łyżeczki miodu

 

Przygotowanie:

Jajko ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło. Następnie wlewamy sok z połowy pomarańczy i dodajemy skórkę. Wlewamy jogurt i mleko, ciągle ubijając dosypujemy mąkę, aż całość będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Resztę soku podgrzewamy z miodem. Naleśniki smażymy na średnim ogniu, polewamy syropem.

 

Smacznego !

piątek, 30 marca 2012

 
Na zrobienie tego ciasta zdecydowałam się w ciągu 2 minut, a składniki komponowałam na poczekaniu. Moim głównym celem było uratowanie reszty kremówki i wykorzystanie niechcianych ciasteczek, które zalegały w szafie. No i udało się :-) Pewnie to bliskość Wielkanocy sprawiła, że pomyślałam sobie, że właściwie to udało mi się przygotować mazurek ;-) No, ale przecież niewiele mu brakuje, prawda? Gdyby zamiast ciasteczek był kruchy spód...

 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/kokos.JPG


http://canihaveabite.blox.pl/resource/kokos_2.JPG 

Kokosowy...z czekoladą

na foremkę o średnicy 18 centymetrów

 

na spód:

  • 130 g herbatników z czekoladą

  • 30 rozpuszczonego masła


 

kokos:

  • 120 ml kremówki

  • 120 ml mleka

  • 40 wiórków kokosowych

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


 

polewa:

  • 100 g czekolady

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka białego rumu



Przygotowanie:

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka mielimy na pył, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy do formy, wyrównujemy mocno przyciskając do spodu. Wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Wiórki mieszamy w garnuszku z mlekiem, kremówką, wanilią i cukrem. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje (około 10 minut), często mieszając, żeby się nie przypaliło. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę wykładamy na spód, wkładamy z powrotem do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Zestawiamy z ognia, dodajemy rum, mieszamy, wylewamy na kokos. Wstawiamy do lodówki, żeby zastygło.

 

Smacznego !

czwartek, 29 marca 2012


Mój ulubiony: kruchy spód, masa z mnóstwem orzechów przykryta pierzynką z chrupiącej bezy... W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić kruchy spód z mąki orkiszowej. No i zamiast masy kajmakowej przygotowałam masę z masła orzechowego ! Mi bardzo smakowało ;-) Nie bójcie się ,całość wcale nie jest zabójczo słodka ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek_2.JPG

 

Mazurek orzechowo – bezowy
na formę o średnicy 18 centymetrów

na spód:

  • 140 g mąki orkiszowej

  • 70 g mocno zimnego masła (pokrojonego w cienkie plasterki)

  • ½ łyżki cukru trzcinowego

  • 2 łyżki zimnej śmietany (12 lub 18%)


masa:

  • 200 g gładkiego masła orzechowego

  • 60 g cukru trzcinowego + 1 łyżka wody

  • 50 g kremówki + 1 łyżka

  • 25 g masła

  • 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych, migdałów...)


beza:

  • 3 białka

  • 70 g drobnego cukru

  • 1 łyżeczka białego octu winnego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, wylepiamy ciastem spód. Pieczemy około 15 minut w 185°C. Studzimy. Masło podgrzewamy z kremówką, aż lekko ściemnieje i masa będzie gładka. Odstawiamy. Cukier mieszamy w garnuszku z wodą, stawiamy na ogniu. Nie mieszamy, czekamy, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Gdy nabierze koloru ciemnego bursztynu, zestawiamy z ognia. Wrzucamy masło, energicznie mieszamy, wlewamy łyżkę kremówki, mieszamy. Stawiamy z powrotem na ogniu, mieszając zostawiamy jeszcze minutę. Wlewamy do masy z masłem orzechowym, energicznie mieszając. Wsypujemy orzechy, mieszamy. Masę wykładamy na spód, wstawiamy do lodówki, żeby zastygła. Białka ubijamy osypując stopniowo cukier (po 1 łyżce), na koniec wlewamy ocet. Ubite białka wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy około 30 minut w 120°C (beza powinna być krucha na wierzchu).

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek_3.JPG

 

Smacznego !

środa, 28 marca 2012

Czekoladowe babeczki, które robi się wyjątkowo szybko, głównie z uwagi na to, że do przygotowanie kremu użyłam Pomysłu na... creme caramel. Efekt był bardzo satysfakcjonujący i zastanawiam się czy nie powtórzyć tego wypieku na Wielkanoc...wystarczy położyć czekoladowe jajeczko na kremie i będą wyglądały bardziej świątecznie. Zrobiłam tylko 4 sztuki, bo zazwyczaj piekę małą ilość, gdy eksperymentuję ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia_4.JPG

 

Nadziane babeczki czekoladowe
przepis na 4 duże babeczki

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 30 g ciemnej czekolady (65 – 80 %)

  • 30 g masła

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • 3 łyżki maślanki

  • 1 Pomysł na … Creme caramel



Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w małym garnku, studzimy. Mąkę, sól i proszek przesiewamy do miski. Jajko ubijamy przez 2 minuty z cukrem, ciągle ubijając wlewamy masło z czekoladą. Wsypujemy mąkę, na końcu dodajemy maślankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto nakładamy do 4 papilotek. Pieczemy w 185°C około 15 minut (do „suchego patyczka”) Studzimy. Przygotowujemy krem z większej torebki Pomysłu na...z ¾ podanych składników. Studzimy bardzo często mieszając. W środku każdej babeczki wycinamy otwory. Nakładamy masę, resztą dekorujemy wierzch . Wkładamy na 1,5 – 2 godziny do lodówki. Przed podanie przygotowujemy sos z drugiej torebki, polewamy babeczki.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia_3.JPG

 

Smacznego !

wtorek, 27 marca 2012

Kiedy robi się coraz cieplej nic mnie nie cieszy tak bardzo jak  fakt, że w końcu można kupić świeże owoce, które przez zimę można było spotkać głównie w postaci mrożonek. Moją największą radością są truskawki, brzoskwinie i nektarynki, Wiem, to jeszcze nie do końca to...trzeba poczekać do lata, ale już teraz, jak dla mnie smakują wspaniale ! A kiedy chcę z brzoskwiń lub nektarynek wydobyć pełnię zapachu, po prostu je przysmażam na odrobinie masła - pachną obłędnie a smakują jeszcze lepiej ! Są doskonałą przekąską w towarzystwie smażonych bananów, granoli i świeżych truskawek.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/patelnia_2.JPG

 

Smażone owoce

  • 1 nektarynka

  • 1 banan

  • 2 - 3 truskawki

  • 3 -4 łyżki granoli (najlepiej domowej)*

  • 1/2 łyżki masła

 * albo na patelni mieszamy 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżkę otrąb, 1/2 łyżki rodzynek, 1/2 łyżki orzechów, chwilę podprażamy, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy przez około 1 minutę i odstawiamy

 

Przygotowanie:

 

Nektarynkę i truskawki myjemy, osuszamy. Truskawki i banana kroimy w plasterki, nektarynkę na pół. Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy nektarynkę, przecięciem do dołu. Smażymy na małym ogniu ok 2 minut, dorzucamy banany, zostawiamy jeszcze na około 2 minuty. Przekładamy do miski bądź talerza, posypujemy granolą, na wierzchu układamy plasterki truskawek. Podajemy natychmiast.

 

Smacznego !

poniedziałek, 26 marca 2012

Tosty francuskie - takie proste, a jakie pyszne! Moja wersja nieco odbiega od tej tradycyjnej, ale jest równie pyszna, jeśli nie lepsza (przynajmniej dla mnie ;-)). Duży wpływ na to ma fakt, iż tosty zjada się z masłem orzechowym i zmiksowanym mrożonym bananem :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/french.JPG

 

Tosty francuskie

  • 2 kromki chleba (u mnie ciemne pieczywo)

  • 1 jajko

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • cynamon (do smaku)
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego

  • 1 mrożony banan (można również użyć świeżego)

  • 1 łyżeczka masła

 

Przygotowanie:

 

Mleko, jogurt, cynamon, jajko i cukier roztrzepujemy widelcem w płytkiej misce. Zanurzamy z obu stron chleb, czekamy, aż wchłonie trochę masy. Banany miksujemy blenderem na papkę. Chleb smażymy na średnio rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jedną kromkę smarujemy masłem orzechowym, następnie kładziemy część papki bananowej, przykrywamy drugim kawałkiem chleba. Na wierzch kładziemy resztę banana.

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów