sobota, 14 kwietnia 2012

Smoothie na bazie soku z brzozy, który podobni jest bardzo zdrowy i korzystnie wpływa na urodę. Do tego bomba witaminowa, czyli pomarańcza, banan, żebyśmy mieli więcej energii i listek bazylii dla poprawienia smaku. Ostatnio odkryłam, ze bazylia doskonale smakuje nie tylko z truskawkami, ale również z pomarańczą. Sok z brzozy sam w sobie nie smakuje najlepiej (przynajmniej według mnie), ale w takim koktajlu świetnie się sprawdza !

Jeżeli chcecie więcej informacji o soku z brzozy, zajrzyjcie tutaj.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bazylia.JPG

 

Koktajl z pomarańczą i bazylią

  • 1 pomarańcza

  • 1 dojrzały banan

  • 1/3 szklanki soku z brzozy

  • 2 małe listki bazylii

  • opcjonalnie: szczypta cukru trzcinowego lub łyżeczka miodu, ale jeżeli owoce są dojrzałe, to jest to zbędne

 

Przygotowanie:

 

Owoce obieramy ze skórki. Pomarańczę dzielimy na mniejsze części i miksujemy wraz z bananem, sokiem i bazylią na gładką masę. Przelewamy do szklani i pijemy :-)

 

Smacznego !

 

piątek, 13 kwietnia 2012

Specjalnie na wczorajszy Dzień czekolady, dopiero dziś mogłam się nim cieszyć, bo wczoraj cały dzień byłam poza domem. Sernik to moje ukochane ciasto. Uwielbiam je także dlatego, że jest tak proste do zrobienia ! No a czekoladowy sernik to już niebo w gębie ;-) Moja "kamienista droga" usypana jest z migdałów, pianek marshmallow i krówek, ale można tworzyć inne wariacje. Ważne, żeby na wierzchu ciasta znalazło się coś chrupiącego...no i powinno być tego dużo, żeby droga była odpowiednio kamienista ;-)

Mój przepis dołączam do akcji "Dzień czekolady".

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rocky_road_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rocky_road_3.JPG

 

Czekoladowy sernik „rocky road”
na formę o średnicy 20 cm

spód:

  • 120 g ciasteczek zmielonych na pył (ja użyłam owsianych, ale mogą być również herbatniki – z czekoladą lub bez, ciasteczka oreo, itp.)

  • 3 łyżki stopionego masła

  • opcjonalnie: łyżka cukru


masa:

  • 500 g twarogu (3 razy zmielonego lub z wiaderka)

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 jajka

  • 50 g kremówki

  • 120 g czekolady (90 g mlecznej i 30 g gorzkiej)


polewa:

  • 60 g kremówki

  • 80 g czekolady

  • 1 łyżka białego rumu


na wierzch:

  • garść uprażonych migdałów (lub orzechów laskowych, włoskich, macadamia...)

  • 4 kruche krówki

  • 5 - 6 pianek marshmallow (lub garść mini pianek)


Przygotowanie:

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Zmiksowane ciasteczka łączymy ze stopionym masłem. Wykładamy na dno formy, dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Czekoladę na masę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Twarożek ubijamy z cukrem i jajkami, aż masa będzie jednolita i gładka. Wlewamy wanilię i wsypujemy mąkę, miksujemy. Powoli wlewamy czekoladę, ubijając na niskim biegu. Na koniec wlewamy kremówkę, miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 35 - 40 minut w 175 stopniach. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na kolejne 40 minut. Studzimy. Migdały, krówki i pianki siekamy dość grubo. Kremówkę podgrzewamy, wrzucamy posiekaną czekoladę. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy rum, mieszamy. Dwie łyżki czekolady odkładamy, resztę wylewamy na wierzch ciasta. Na to sypiemy migdały, krówki i panki. Polewamy resztą czekolady. Wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny.

 

Smacznego !

 

Myślę, że jest coś magicznego w pieczeniu domowego chleba... Nie wiem czy chodzi o cudowny zapach, który wydobywa się z piekarnika ? Czy o to, że coś co zazwyczaj kupujemy w piekarni, tym razem wychodzi spod naszych rąk? Nie wiem, w każdym razie upieczenie bochenka chleba daje niesamowitą radość i satysfakcję, która płynie nie tylko z jedzenia ! Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/wiejski.JPG

 

Chleb z pietruszką i białym pieprzem

na żeliwną formę o średnicy 21 - 24 cm (ja użyłam podłużnej)

  •  400 g (3 szklanki) mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej, pełnoziarnistej i orkiszowej)

  •  1 łyżeczka soli

  •  1/4 łyżeczki suchych drożdży 

  •  1 łyżeczka białego pieprzu

  •  1 łyżka suszonej pietruszki

  •  300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, pieprz i pietruszkę. wlewamy wodę. Mieszamy szybko łyżką (ok. 30 sekund). Przykrywamy talerzem lub folią, odstawiamy na 12 - 14 godzin (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na blat posypany mąką wykładamy ciasto, dłonie sypiemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Rozkładamy czystą ścierkę, posypujemy mąką i przekładamy na nią bochenek łączeniem do dołu. Przykrywamy brzegami ścierki i odstawiamy na 1 - 2 godziny, aż podwoi objętość. Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiamy kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żeliwny.Ostrożnie wyjmujemy gorący garnek z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Kładziemy ciasto w garnku łączeniem do góry. Garnek przykrywamy i pieczemy chleb przez 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb się mocno zarumieni przez 15 - 30 minut.

 

Smacznego !

 

czwartek, 12 kwietnia 2012

Zapach pieczonego jabłka jest niesamowity, u mnie zawsze przywołuje miłe wspomnienia :-) A jeśli dorzucimy do tego truskawki i białe wino, to już jest eksplozja aromatu ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jablko.JPG

 

Jabłko pieczone z truskawkami

  • 1 jabłko (ja użyłam Golden Delicious)

  • 2 - 3 średnie truskawki

  • 2 listki bazylii (małe)

  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka cukru

  • białe wino (około 1 łyżki)

 

Przygotowanie:

 

Truskawki myjemy i kroimy w słupki, mieszamy z pokrojoną bazylią i pieprzem. Odkrawamy wierzch jabłka i wydrążamy środek, zostawiając około 1 cm "ścianki". Wnętrze jabłka obsypujemy cukrem. Wkładamy truskawki wymieszane z pieprzem i bazylią, wlewamy wino. Przykrywamy "daszkiem", umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

 

 

Smacznego !

środa, 11 kwietnia 2012

Fantastyczny i zdecydowanie wiosenny deser ! Moim zdaniem bazylia doskonale pasuje do truskawek i bardzo lubię to połączenie. Zrobienie mrożonego jogurtu nie jest skomplikowane, ale wymaga nieco wysiłku - masę trzeba co jakiś czas wyjąć z zamrażalnika i zmiksować. Ale warto :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mrozony_4.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mrozony.JPG

 

Mrożony jogurt z truskawkami i bazylią

 

  • 250 g truskawek, umytych i pokrojonych

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 3 listki bazylii

  • 1 łyżka miodku

  • cukier puder do smaku

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Umieszczamy w pojemniku i wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmujemy i miksujemy blenderem, czynność powtarzamy 4 razy. Następnie wkładamy pojemnik do zamrażalnika, po godzinie znowu wyjmujemy i miksujemy. Umieszczamy w zamrażalniku na 3 - 4 godziny.

 

Smacznego !

 


00:12, albahaca
Link Komentarze (7) »
wtorek, 10 kwietnia 2012

Sernik tym razem w wersji bardziej tradycyjnej - ze zwykłego twarogu, a nie kremowego serka. Pyszny, przykryty warstwą brzoskwiniową i zwieńczony warstwą kokosową.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brzoskwinia_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brzoskwinia.JPG

 

Sernik brzoskwiniowo – kokosowy
na formę o średnicy 20 cm

spód:

  • 180 g ciasteczek owsianych, zmielonych na pył

  • 4 łyżki masła, roztopionego


masa serowa:

  • 500 g twarogu (dwukrotnie zmielonego)

  • ½ szklanki cukru

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżka mąki pszennej

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • ½ szklanki kremówki



masa brzoskwiniowa:

  • 6 połówek brzoskwiń z puszki

  • ¾ szklanki syropu z puszki brzoskwiń

  • 3 – 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki agar – agar/żelatyny

  • woda


masa kokosowa:

  • ¾ szklanki kremówki

  • ½ szklanki mleka

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Przygotowanie:

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasteczka łączymy z roztopionym masłem. Masę wciskamy na dno formy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjmujemy, studzimy. Ser miksujemy dosypując stopniowo cukier. Dodajemy pojedynczo jajka, wlewamy wanilię. Nadal miksując wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy kremówkę i ubijamy około 2 minut. Gładką masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 35 minut (wierzch sernika nie powinien się przypiec, środek może wydawać się jeszcze delikatnie niedopieczony, ale to nic). Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy. Zostawiamy ciast o na jakieś 20 minut, wyjmujemy i studzimy około 30 minut formie, później ją zdejmujemy. Brzoskwinie miksujemy wraz sokiem i cukrem na gładką masę, podgrzewamy w garnku. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją trzymając nad parą. Dodajemy do brzoskwiniowej masy, energicznie mieszając. Odstawiamy, żeby lekko stężałą i wykładamy na masę serową (najpierw zakładamy obręcz na ciasto), wyrównujemy, wstawiamy do lodówki. Wiórki gotujemy z mlekiem, kremówką, cukrem i wanilią aż masą będzie gęsta, studzimy. Zimną masę wykładamy na sernik. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Sernik przechowujemy w lodówce.

 

Smacznego !

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

Jeszcze odrobinę świątecznych wypieków ! W tym roku upiekłam struclę makową, ale zrezygnowałam z mielenia maku - rozdrobniłam go blenderem i wyszło fantastycznie. ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku ! Polecam, nie tylko jako świąteczny wypiek :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/strucla_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/strucla.JPG

 

Strucla makowa

ciasto:

 

  • 50 g masła

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki mleka

  • 8 g suchych drożdży

  • 3/4 szklanki cukru

  • szczypta soli

 

masa:

  • 200 g niebieskiego maku

  • mleko

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki cukru trzcinowego (może być mniej, do smaku)

  • 2 łyżki białego rumu

  • 1/3 szklanki rodzynek

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych, posiekanych orzechów, itp.

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

lukier:

  • 1 łyżka białego rumu

  • 1łyżka kremówki

  • cukier puder

  • + jajko do posmarowanie ciasta

 

Przygotowanie:

 

Masło rozpuszczamy wraz z mlekiem w małym garnku, odstawiamy do ostygnięcia (powinno być letnie). W dużej misce umieszczamy 1 1/2 szklanki mąki, drożdże, sól, cukier. Dodajemy jajko i letnie masło z mlekiem. Mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy resztę mąki, wyrabiając ciasto. Gdy składniki będą dobrze połączone, wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie gładkie. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Mak płuczemy, umieszczamy w garnku i zalewamy mlekiem, tak aby przykryło mak. Mieszając, gotujemy na wolnym ogniu, aż mleko wyparuje. Następnie rozdrabniamy mak blenderem przez około 5 minut. Do maku dodajemy resztę składników masy i podgrzewamy mieszając na średnim ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na powierzchnię delikatnie posypaną mąką i wałkujemy w prostokąt. Na cieście rozkładamy masę makową, zostawiamy około 2 cm marginesu przy brzegach ciasta. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku, umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut.

 

Smacznego !

sobota, 07 kwietnia 2012

W tym roku wszystkie jajka mają u mnie jeden kolor... Zostały ugotowane w skorupkach cebuli: 6 jajek w około 1 litrze wody ze skorupkami 8 cebul, gotowane około 10 minut, później przykryte i zostawione na noc. Kolor wyszedł naprawdę piękny, dlatego chciałam się pochwalić ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jajka.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jajka_2.JPG

Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem herbaty (u mnie była to herbata spicy berries, ale można użyć innej owocowej). Do wycinania użyłam foremek w świątecznym klimacie - w kształcie zajączków (a może jednak to króliki? nigdy nie potrafiłam odróżnić ;-)). Dodatek herbaty nadaje im niesamowity aromat i lekko owocowy smak !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/krolik_2.JPG

 

Ciasteczka z herbatą

na około 30 sztuk

 

  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego

  • 1 jajko

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów, bez skórki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka herbaty owocowej, zmielonej na pył

 

Przygotowanie:

 

Mąkę mieszamy z proszkiem i herbatą. Cukier ucieramy z jajkiem przez około 2 minuty,stopniowo wlewamy masło. Wsypujemy migdały, miksujemy do połączenia składników. Dosypujemy mieszaninę mąki, mieszamy łyżką, następnie wykładamy ciasto na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie gładkie, wałkujemy je na grubość kilku milimetrów i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 minut w 175 stopniach, aż się zarumienią.

 

Smacznego !

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów