czwartek, 26 kwietnia 2012

No właśnie to nie jest deser tylko śniadanie, w dodatku bardzo zdrowe, bo składające się z jogurtu, otrębów w granulkach i świeżego mango z miętą. Czasem lubię ładnie poukładać wszystkie składniki mojego posiłku, żeby później móc to zjeść z  podwójną satysfakcją :-) Tak też było z dzisiejszym śniadaniem - składniki są proste, ale całość pięknie się prezentuje i od razu mam lepszy humor ! Nie podam Wam dokładnych proporcji, bo wszystko zależy od wielkości szklanki czy kieliszka.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/na_deser.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/na_deser_2.JPG

 

Śniadaniowy pucharek

 

  • mango, pokrojone w małą kostkę

  • 2 - 3 listki mięty

  • granulowane otręby (u mnie owsiane)

  • jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Miętę siekamy i mieszamy z mango. Na dno kieliszka wykładamy 2 - 3 łyżki jogurtu, na to część mango z miętą, a następnie otręby. Powtarzamy czynność, aż skończy się miejsce :-)

 

Smacznego !

środa, 25 kwietnia 2012

 

Pyszne ciasto z brzoskwiniami ! W oryginalnym przepisie użyto gotowego brzoskwiniowego nadzienia do ciast, ja je zastąpiłam brzoskwiniami z puszki, pokrojonymi w plasterki. Wierzch ciasta jest chrupiący, a w środku jest miękkie i wilgotne. Pycha !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/coffe_cake.JPG

 

Peaches and cream coffee cake

przepis na formę o średnicy 23 cm

 

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka brązowego cukru (ja użyłam 3/4 szklanki trzcinowego)

  • 3/4 szklanki miękkiego masła

  • 2 jajka, białka i żółtka osobno

  • 1 szklanka kremówki (lub mleka)

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 puszka brzoskwiń

 

Przygotowanie:

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Brzoskwinie kroimy w plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy 5 łyżek syropu z puszki, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, cynamon, gałkę, cukier i masło miksujemy, aż powstaną okruszki. Odkładamy 1 szklankę ciasta. Mieszamy żółtka ze śmietaną i dodajemy do pozostałego ciasta. Miksujemy aż będzie gładkie. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy. Na to kładziemy pokrojone brzoskwinie, posypujemy okruszkami ciasta, które wcześniej odłożyliśmy. Pieczemy w 175 stopniach przez około 55 - 65 minut. Podajemy z lukrem lub cukrem pudrem.

 

Smacznego !

wtorek, 24 kwietnia 2012

Wczoraj zobaczyłam u kogoś na blogu focaccię i od razu nabrałam ochoty  na właśnie taki wypiek. Zrobiłam ją swoim sposobem, w małej foremce, tak na próbę, ale wyszła piękna i pachnąca ! Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/focaccia.JPG

 

Focaccia

na formę 30x15 cm

  • 200 g mąki pszennej

  • 2/3 szklanki ciepłego mleka

  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1,5 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy z rozmarynem)

  • dodatki: sól morska, listki bazylii, oregano, rozmarynu, oliwa

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i oliwę, wlewamy mleko. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od miski. Dłonie smarujemy odrobiną oliwy, nacieramy ciasto, wkładamy do miski, przykrywamy ścierką lub folią i odstawiamy na godzinę. Formę smarujemy oliwą, wykładamy ciasto i rozciągamy tak, aby wypełniło formę. Wierzch smarujemy oliwą, posypujemy ziołami. Palcami tworzymy dołki na powierzchni ciasta. Odstawiamy na około 15 minut. Pieczemy w 190 stopniach aż wierzch będzie rumiany.

 

Smacznego !

 

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Bardzo lubię robić babeczki, bo to wystarczy minimum wysiłku, chwila mieszania i gotowe ! Poza tym można stworzyć tyle wariacji smakowych, nadziać je owocami lub czekoladą, ozdobić kremem lub cukrem pudrem...Możliwości jest wiele, a babeczki zawsze prezentują się uroczo :-) Do moich babeczek wykorzystałam masło kokosowe. Zrobiłam je sama, właściwie przez przypadek, bo chciałam sprawdzić czy wiórki kokosowe zmielą się na taką gładką masę jak orzeszki ziemne przy robieniu masła orzechowego. No i powstało masło kokosowe :-) Ja wiórki mieliłam w elektrycznym młynku do kawy (bardzo starym ,w którym już nie mielę kawy) i zajęło mi to kilka minut. Myślę, że dobry robot kuchenny też da radę ;-) Aaaa...czekoladowa niespodzianka w babeczkach to małe czekoladowe jajka, które pozostały po Wielkanocy ;-) Krem do babeczek taki sam jak tu z dodatkiem barwnika.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/maslo_kokosowe.JPG

 

Babeczki z mąki ryżowej

przepis na 6 dużych babeczek

 

  • 1 1/3 szklanki mąki ryżowej

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 6 łyżeczek masło kokosowego

  • 6 małych jajek czekoladowych (może też być zwykła czekolada, nutella...)

 

Przygotowanie:

 

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wlewamy mokre do suchych, dokładnie mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, na to łyżeczkę masła kokosowego, w które wciskamy czekoladowe jajeczko. Pozostałe ciasto rozkładamy równo do wszystkich papilotek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego !

niedziela, 22 kwietnia 2012

Panna cotta z jogurtu i mleka, a do tego moje ulubione połączeni - czyli truskawki i bazylia. Nie wiem właściwi czy powinnam ten deser nazywać panna cottą, bo w końcu to oznacza gotowaną śmietanę, a tutaj nie ma jej ani trochę, ale co tam ! Ważne, ze jest pyszne :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/panna.JPG

 

Panna cotta z bazylią i truskawkami

na 2 porcje

 

  • 100 g mleka

  • 120 g naturalnego jogurtu, gęstego

  • 1 łyżeczka agar - agar/żelatyny

  • 200 g truskawek

  • 3 listki bazylii

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

Przygotowanie:

 

Mleko podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut z cukrem i listkami bazylii. Odstawiamy, gdy lekko przestygnie, wyjmujemy bazylię i rozpuszczamy w mleku żelatynę. Truskawki myjemy, odkrawamy szypułki, miksujemy blenderem na papkę. Przecieramy przez sitko. Do przetartych truskawek dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Ciągle ubijając dolewamy ostudzone mleko. Przelewamy do miseczek, wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

 

Smacznego !

piątek, 20 kwietnia 2012

Dziś pogoda zdecydowanie bardziej wiosenna, dlatego postanowiłam zrobić tartę z truskawkami i gruszką, żeby było bardziej kolorowo :-) Bardzo chciałam upiec kruchy spód z samej mąki ryżowej, bo niedawno taką kupiłam i chciałam ją wypróbować. Jednak miałam obawy czy ciasto nie będzie nadmiernie kruche, dlatego dodałam jeszcze mąkę pszenną i mielone migdały. Spód wyszedł naprawdę kruchy i delikatny, ale nie rozpada się przy krojeniu, więc jestem bardzo zadowolona ! Owoce ułożyłam na migdałowym kremie frangipane - trochę eksperymentowałam z proporcjami, bo ogólnie wiedziałam, z jakich składników robi się frangipane, ale nigdy wcześniej go nie przygotowywałam. Całość smakuje naprawdę dobrze i fantastycznie pachnie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/frangipane.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/frangipane_2.JPG

 

Tarta owocowa na ryżowym spodzie

na formę o średnicy około 24 cm

ciasto:

  • 80 g mąki ryżowej

  • 25 g zmielonych migdałów

  • 100 g mąki pszennej

  • 85 g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki)

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

frangipane:

 

  • 50 g migdałów bez skórki (albo płatków migdałowych)

  • 40 cukru

  • 40 miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 łyżka śmietany (najlepiej 30 %)

 

wierzch:

  • 250 g truskawek

  • 1 duża gruszka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

Przygotowanie:

 

Do miski wsypujemy mąkę ryżową, pszenną i zmielone migdały. Wrzucamy masło, żółtko, cukier, sól, jogurt i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Migdały podprażamy na suchej patelni i mielimy wraz z cukrem w melakserze, dodajemy pozostałe składniki  mielimy, aż masa będzie jednolita. Owoce myjemy, gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Formę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wykładamy frangipane. Na to kładziemy owoce. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż brzegi ciasta się zarumienią.

 

Smacznego !

czwartek, 19 kwietnia 2012


Zauważyłam, że na blogu już dawni nie było przepisu żadne danie "obiadowe", ciągle tylko ciastka, ciasta i babeczki ;-) Postanowiłam nadrobić to niedopatrzenie i zaserwować Wam dziś przepysznego kurczaka tikka masala w wersji Gordona Ramsaya.Przepis pochodzi z któregoś z jego programów, ale za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć z jakiego... Nie ma to większego znaczenia, znacznie ważniejsze jest to, że Ramsay naprawdę zna się na rzeczy i danie jest przepyszne !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tikka_2.JPG

 

Kurczak tikka masala

  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka

  • 2 papryczki chili, pokrojone

  • kawałek imbiru (jakieś 2 -3 cm), posiekany

  •  3 ząbki czosnku, posiekane

  • ½ łyżeczki chili w proszku

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 2 łyżeczki garam masala

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki

  • ok. 600 g piersi z kurczaka (ja tyle użyłam, to była jedna, duża podwójna pierś)

  • sól

  • olej



Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę, imbir, chili i czosnek podsmażamy, aż wszystko zmięknie. Dodajemy cukier i garam masalę, mieszamy, dodajemy kurkumę i chili w proszku, znów mieszamy. Dorzucamy przecier pomidorowy, mieszamy i dorzucamy pomidory. Gotujemy kilka minut, miksujemy blenderem na gładką masę. W drugim garnku lub na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy pierś z kurczaka. Zalewamy sosem i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Solimy do smaku. Podajemy z ryżem.

 

Smacznego !

środa, 18 kwietnia 2012

Ciasto Koliber jest, według mnie, doskonałą propozycją dla osób, które lubią ciasto bananowe albo marchewkowe. Hummingbird cake przypomina cisto marchewkowe, tylko nie ma w nim marchewki ;-) Ale jest za to intensywny aromat bananów, chrupiące orzechy i nuta cynamonu...Całość jest pyszna, wilgotna i aromatyczna ! Właściwie nie wiadomo skąd wzięła się nazwa ciasta, po raz pierwszy wydrukowano ten przepis w Southern Living Magazine w latach 70. Przepis pochodzi stąd.Ciasto najczęściej podaje się z masą z kremowego serka, u mnie jest z cukrem pudrem ;-) ja zrobiłam ciasto z połowy porcji, bo nie chciałam dwóch blatów.


 http://canihaveabite.blox.pl/resource/hummingbird_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hummingbird_4.JPG

 

 

Hummingbird cake

na 2 blaszki o średnicy 23 cm

  • 3 szklani mąki pszennej

  • 2 szklanki cukru (według mnie wystarczy 1 szklanka)

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki maślanki

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2 duże jajka

  • 2 szklanki posiekanych bananów

  • 1 szklanka zmiażdżonych, odsączonych ananasów z puszki, lub świeżego posiekanego

  • 1 szklanka uprażonych, posiekanych orzechów pecan (u mnie włoskie)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy. W dużej misce mieszamy mąkę, cynamon, sodę, sól i cukier. W mniejszej misce mieszamy jajka, maślankę, olej, wanilię. Dorzucamy banany i ananas, dokładnie mieszamy.  Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy orzechy i znów mieszamy. Ciasto wylewamy do foremek, pieczemy około 30 - 35 minut (do suchego patyczka).

 

Smacznego !

wtorek, 17 kwietnia 2012

Babeczki z jagodami - ja użyłam jagód z syropu, dlatego ciasto po upieczeniu było niebieskie, bo jagody dokładnie wszystko zabarwiły. Dodatek białego wina lekko wyostrza smak i dobrze komponuje się ze smakiem jagód. Ozdobiłam moje babeczki najprostszym kremem waniliowym z serka, ale równie dobrze będzie tu pasować krem czekoladowy lub zwykły lukier :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/biale.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/biale_2.JPG

 

Jagodowe babeczki z białym winem

przepis na około 8 sztuk

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/3 szklanki jagód

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/4 szklanki białego wina (u mnie wytrawne)

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

  • 150 g kremowego serka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżka jogurtu greckiego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • Przygotowanie:

 

Mąkę, sól, cukier i sodę przesiewamy do miski. Jajko, mleko, olej,wanilię i wino łączymy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy. Dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach.Studzimy. Wszystkie składniki na krem ucieramy, ozdabiamy nim wierzch babeczek.

 

Smacznego !

 

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Bajecznie kolorowe ciasteczka, w mojej wersji są płaskie i lekko chrupiące na brzegach. Specjalnie trochę bardziej je "rozpłaszczyłam", ale jeśli z ciasta ulepimy małe kulki i położymy je na blaszce, bez dodatkowego spłaszczania, to wyjdą małe, zgrabne i grubsze ciasteczka :-) Ciastka zdecydowanie przyciągają wzrok ! Ponadto są miękkie w środku i pyszne. Przepis pochodzi stąd, gdzie ciastka funfetti posłużyły do zrobienia whoopie pies. Ja z tego zrezygnowałam i zrobiłam same ciasteczka, ale wy możecie spróbować !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/funfetti_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/funfetti.JPG

 

Funfetti cookies

 

  • 226 g masła

  • 1 1/4 szklanki cukru (według mnie 3/4 wystarczy, zwłaszcza, ze posypka też jest słodka)

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżeczka aromatu maślanego (ja z niego zrezygnowałam)

  • 1 jajko

  • 2 szklanki mąki do ciast ("cake flour")*

  • 2/3 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 szklanki kolorowej posypki

+posypka do obtoczenia ciastek (też około 1/2 szklanki)

* z 2 szklanek zwykłej mąki pszennej odsypujemy 4 łyżki, dodajemy 4 łyżki skrobi kukurydzianej, całość przesiewamy przez gęste sitko około 6 razy

 

Przygotowanie:

 

Masło ubijamy z cukrem przez 5 minut. Dodajemy jajko, wanilię i aromat. Ubijamy do połączenia składników. Przesiewamy mąki, sodę, sól. Dosypujemy do ubitej masy, mieszamy do połączenia. Wsypujemy posypkę, mieszamy.  Ciasto chłodzimy (jakieś 40 - 60 minut w lodówce lub 15 w zamrażalniku). Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kulki, obtaczamy w posypce, układamy na blaszce. Pieczemy około 7 minut w 175 stopniach. Jeżeli zostało nam jeszcze ciast, a blaszki są pełne, chowamy je do lodówki. Gdy pierwsza partia się upiecze, wyjmujemy ciasto i robimy kolejne ciasteczka.

 

Smacznego !

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów