niedziela, 08 lipca 2012

Lekkie, pyszne ciasto w sam raz na upalne dni ! Dziś już nie jest aż tak gorąco, ale przez ostanie kilka dni nie mogłam już wytrzymać z tego gorąca. Aura się trochę poprawiła, wiec od razu mam więcej sił i ochoty do pracy, także w kuchni :-) Polecam wam to ciasto, zwłaszcza jeżeli chcecie wykorzystać jeszcze kończący się sezon na truskawki !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/skawki.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/skawki_2.JPG

 

Letnie ciasto z truskawkami i ricottą

na formę o średnicy 20 cm

Spód:

  • 4 małe jajka, osobno białka i żółtka

  • 50 g mielonych migdałów

  • 50 g mąki pszennej

  • 15 g maki ziemniaczanej

  • 45 g cukru

  • szczypta soli

 

masa serowa:

  • 200 g ricotty

  • 120 g białej czekolady

  • 2 łyżki kremówki

 

masa truskawkowa

  • 200 g truskawek

  • 1 galaretka truskawkowa

 

Przygotowanie:

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Mąki i mielone migdały przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo żółtka. Wsypujemy mąki i mielone migdały, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremki, pieczemy około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy razem z kremówką (można to zrobić w kąpieli wodnej albo w garnku z grubym dnem), odstawiamy do  ostygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Truskawki miksujemy na papkę. Ricottę ubijamy stopniowo dodając przestudzona czekoladę, masę wykładamy na upieczony, wystudzony spód. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć łączymy ją z truskawkami. Wykładamy na masę serową i wstawiamy ciasto z powrotem do lodówki. Powinno tam spędzić około 2 godziny przed podaniem.

 

Smacznego!

poniedziałek, 02 lipca 2012

Na samym wstępie zaznaczam, że zdjęcia są okropne, bo robione komórką i w pośpiechu ;-) Ale samo ciasto jest pyszne, więc nie zrażajcie się wyglądem :-) Sernik piekłam w malutkiej formie o średnicy 16 cm, jeżeli chcecie zrobić większy, po prostu podójcie ilość składników. MI osobiście bardzo smakowało połączenie ricotty i nektarynek, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu ! Starałam się doprecyzować przepis na kruszonkę, bo zawsze robię ją "na oko", mam nadzieję, że mi się udało :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kruszona.jpg

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kruszona_2.jpg

 

Sernik z ricotta, nektarynkami i kruszonką

na formę o średnicy 16 cm

 

spód:

 

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, zimnego

 

masa serowa

  • 500 g ricotty

  • 2 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 3 jajka

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

 

owoce i kruszonka:

  • 2 duże nektarynki + łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • szczypta cynamonu

  • szczypta proszku do pieczenia

  • mąka pszenna

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, wylepiamy ciastem dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy około 10 - 15 minut, aż wierzch będzie złoty. Studzimy. Ricottę ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pojedynczo jajka, dobrze miksujemy po dodaniu każdego, żeby składniki się dokładnie połączyły. Nadal ubijając dodajemy ekstrakt, następnie mąkę i jogurt. Masę wylewamy na spód i pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i zostawiamy na jakieś 15 minut. Owoce kroimy w plasterki, opruszamy cynamonem. Masło łączymy z cukrem, proszkiem i cynamonem, dosypujemy mąki wyrabiając palcami, aż powstanie kruszonka. Owoce wykładamy na wierzch ciasta, na to kładziemy kruszonkę. Zapiekamy tylko od góry przez około 10 minut w 180 stopniach, aż wierzch się zezłoci.

 

Smacznego !

piątek, 22 czerwca 2012

Pyszna tarta z ciasta z dodatkiem mąki ryżowej, cienką warstwą migdałowego karmelu, delikatnego kremu z białą czekoladą i plasterkami świeżych truskawek. Pycha !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawki.JPG

 

Trzywarstwowa tarta truskawkowa

na formę o średnicy 22 cm

 

ciasto:

  • 160 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ryżowej

  • 100 g zimnego masła, pokrojonego

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • szczypta soli

  • 1 łyżka jogurtu, zimnego

 

karmel

  • 80g cukru

  • 2 łyżki masła

  • 1/4 szklanki kremówki

  • 5 łyżek mielonych migdałów

 

krem

  • 350 g kremowego serka

  • 100 g mascarpone

  • 200 g białej czekolady

  • 3 łyżki kremówki

  • 300 g truskawek

 

 

Przygotowanie:

 

Formę smarujemy masłem. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wylepiamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Przygotowujemy karmel: cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem, gdy kryształki cukru się rozpuszczą, zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i kremówkę, zmielone migdały. Stawiamy z powrotem na ognień i trzymamy jeszcze jakąś minutę, ciągle mieszając. Odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy w garnku razem z kremówką. Studzimy. Serek ubijamy na niskich obrotach, dodajemy mascarpone i stopniowo ostudzoną czekoladę. Na ostudzony spód wykładamy karmel, na to krem, a na wierzch kładziemy umyte i pokrojone w plasterki truskawki.

 

Smacznego !

niedziela, 17 czerwca 2012

No i Polska przegrała z Czechami! Chociaż do wszystkich występów reprezentacji staram się podchodzić z ostrożnym optymizmem, to tym razem wydawało mi się, że jednak się uda... A tu nic! I choć mecz oglądałam w telewizji, to nawet przez ekran dawało się wyczuć niesamowitą atmosferę i doping też był fantastyczny... Najbardziej żal mi tego, że już nie będzie można dopingować Polaków i część tej niesamowitej atmosfery, która szalała na ulicach Poznania i innych miast Polski gdzieś się ulotni...Ale, ale na osłodę mam dla Was ciasteczka z dulche de leche - może ktoś się skusi? Są naprawdę pyszne - mięciutkie z chrupiącą skórką :-) No i robi się je dość szybko (tylko ciasto musi swoje odstać w lodówce), co ostatnio ma dla mnie duże znaczenie, bo zdecydowanie brakuje mi czasu!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche_2.JPG

 

Ciasteczka dulche de leche

na około 20 sztuk

 

  • 100 g dulche de leche (kajmaku)

  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • +cukier puder do obtoczenia

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche_3.JPG 

 

Przygotowanie:

 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Olej miksujemy z cukrem, stopniowo dodając dulche de leche. Gdy składniki się połączą, dodajemy jajko, miksujemy. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, minimum na 3 godziny. Z gotowego ciasta, formujemy małe kulki, które delikatnie obtaczamy w cukrze pudrze, nadmiar cukru strzepujemy. Kulki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy około 12 - 15 minut w 185 stopniach.

 

Smacznego !

 

wtorek, 05 czerwca 2012

Czerń i biel zawsze dobrze razem wyglądają albo, jak w przypadku tego ciasta - dobrze razem smakują :-) Ciemny spód jest dość ciężki i przypomina brownie, natomiast biały krem jest lekki i stanowi idealną równowagę dla ciasta. Do tego świeże, soczyste borówki... Pycha !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czarnobiale_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czarnobiale.JPG

 

Czarno - białe ciasto z borówkami

przepis na formę o średnicy 20 cm

 

ciasto:

wszystkie mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki kakao

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki + 2 łyżki maślanki

  • 4 łyżki mleka

  • szczypta soli

 

krem:

  • 250 g mascarpone, w temperaturze pokojowej

  • 100 g białej czekolady

  • 6 łyżek mleka (3,2%)

  • 250 g borówek

 

Przygotowanie:

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, kakao, sól i proszek mieszamy w dużej misce. W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy. Ciasto będzie dość gęste, wylewamy je do formy. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch powinien być suchy, a środek powinien zostać lekko wilgotny. Ciasto powinno przypominać brownie. Przygotowujemy krem: posiekaną czekoladę rozpuszczamy w garnku z grubym dnem wraz z mlekiem. Studzimy, mieszamy od czasu do czasu. Mascarpone ubijamy na najniższych obrotach miksera, wlewając powoli czekoladę. Gdy tylko składniki się połączą, wyłączamy mikser. Krem wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta (wystudzone ciasto wkładamy z powrotem do formy, krem może być na początku trochę rzadki). Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Po wyjęciu udekorować borówkami.

 

Smacznego !

niedziela, 03 czerwca 2012

No właśnie... U mnie nie ma śniadania bez kawy...Po prostu nie wyobrażam sobie, żebym mogła zjeść poranny posiłek nie popijając go kawą. Później mogę już jej nie pić (choć często zdarza mi się wstąpić po południu do ulubionej kawiarni), ale rano kawa musi być ! A co do kawy na śniadanie? Hmmmm... z tym bywa różnie, ale jedną z moich ulubionych propozycji jest twarożek wiejski z dodatkami. Można go zrobić na tysiąc sposobów, ale może będziecie mieli ochotę spróbować mojej wersji.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kawa.JPG

 

Twarożek śniadaniowy

 

  • 200 g twarożku wiejskiego

  • 1 łyżka posiekanej natki

  • 1/2 małego pomidora, pokrojonego w drobną kostkę

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/twarozek.JPG

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

 

Smacznego !

piątek, 25 maja 2012

Dziś propozycja ciasta na Dzień Mamy - delikatne, z dodatkiem truskawek, szybkie w przygotowaniu i pięknie się prezentuje :-) Myślę, że idealnie się sprawdzi jako dodatek do kawy w ten wyjątkowy dzień. Przepis zaczerpnęłam stąd - nieco go zmodyfikowałam, bo pierwotny przepis wymagał dodatku pistacji, a ja akurat nie mogłam nigdzie dostać niesolonych. Ale jeśli macie pod ręką właśnie takie, to spróbujcie upiec to ciasto z pistacjami - na pewno jest równie pyszne, jeśli nie lepsze od mojego :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawka_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawka.JPG

 

Ciasto truskawkowo - migdałowe

na formę o średnicy 23 cm

  • 1 1/2 szklanki mąki

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 6 łyżek masła

  • 1 1/4 szklanki cukru (ja dałam 2/3 szklanki)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 4 łyżki mielonych migdałów

  • 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych na połówki

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem. Mieszamy w misce pierwsze 4 składniki. Masło i cukier ubijamy, aż będzie miało kremową konsystencję. Dodajemy pojedynczo jajka, nadal ubijając. Następnie dodajemy mieszaninę mąki, na przemian z mlekiem. Dodajemy mielone migdały, mieszamy. Wylewamy do formy. Na wierzch wykładamy truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy 50 minut.

 

Smacznego !

środa, 23 maja 2012

Ufff...Przerwa, którą jakiś czas temu ogłosiłam, okazała się być dłuższa niż tego chciałam. Ale musicie mi wybaczyć - ostatnio tyle się działo, że nie miałam czasu i możliwości, żeby cokolwiek napisać na blogu. Ale teraz wszystko powoli się normuje - znów mieszam w moim ulubionym Poznaniu, mam nową pracę, no i zostałam ciocią najsłodszego Maluszka na świecie :-) A propos słodkości, kiedyś obiecywałam drugą część kwietniowego wyzwania Daring Bakers - i proszę bardzo, oto jest! Armeńskie ciasto z gałką muszkatołową - niezwykle aromatyczne, wilgotne i pyszne. Podstawą do zrobienia ciasta jest kruszonka. Nie widać tego na zdjęciach, ale spód, zrobiony w całości z kruszonki ma nieco inna fakturę niż reszta ciasta - lekko chrupie podczas jedzenia, a pozostała część ciasta jest miękka i równie pyszna. Ciasto jest banalnie łatwe w przygotowaniu, a efekt jest niesamowity. Przepis pochodzi stąd. I jeszcze jedno - ciasto można również przygotować przy użyciu robota kuchennego - zajrzyjcie do oryginalnego przepisu po instrukcje :-)

Ale fajnie! Tęskniłam za blogowaniem !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie_2.JPG

 

Armeńskie ciasto z gałką muszkatołową

na formę o średnicy około 20 cm

składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżeczka sody

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę)

  • 170 g masła

  • 2 szklanki orzechów włoskich

  • 1 - 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (jeżeli jest świeżo strata, dajemy mniej)

  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę smarujemy masłem. Mleko mieszamy z sodą, odstawiamy. Mąkę i proszek przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i masło. Za pomocą palców lub widelca robimy kruszonkę. Połowę wrzucamy do formy, dociskamy do dna. jajko ubijamy mikserem razem z gałką przez około 1 minutę, dodajemy mleko z sodą, krótko ubijamy. Wsypujemy resztę kruszonki, mieszamy, wylewamy na spód. Na wierzch wysypujemy orzechy. Pieczemy 30 - 40 minut, do "suchego patyczka".

 

Smacznego !

środa, 09 maja 2012

Ogłaszam przerwę na blogu ! Nie będzie ona długa, mam nadzieję, że potrwa tylko do końca tygodnia, ale z pewnej ważnej przyczyny nie mam teraz czasu na gotowanie i blogowanie. Mam nadzieję, że mimo wszystko będziecie do mnie zaglądać !

Do przeczytania :-)

A.

08:12, albahaca
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 maja 2012

W jednym ze swoich programów Gordon Ramsay był na Islandii i przyrządzał różne potrawy w otoczeniu zapierających dech w piersi widoków. Najbardziej zafascynowało mnie pieczenie chleba - z mąki ryżowej i pełnoziarnistej, z dodatkiem drożdży, soli i rozmarynu. Gordon przyrządzał go w pobliżu gorących źródeł. Niesamowity był sam sposób pieczenia - ciasto powędrowało do zamykanej metalowej puszki, a następnie Gordon Ramsay wykopał dziurę w gorącej ziemi, włożył do niej puszkę z ciastem, zasypał i zostawił na kilka godzin. Jeśli dobrze pamiętam to właśnie w taki sposób islandzcy pasterze przyrządzali kiedyś chleb. Tak mi się spodobał ten przepis - a w szczególności połączenie mąki ryżowej i pełnoziarnistej, że postanowiłam spróbować zrobić podobny chleb w domu. Z oczywistych względów sposób pieczenia jest u mnie zupełnie inny, ponadto skorzystałam z metody, w której ciasto wyrasta co najmniej 12 godzin (tej z Kwestii Smaku). Chleb wyszedł przepyszny i ma ciekawy smak, chrupiącą skórkę i pięknie pachnie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/islandzki.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/islandzki_2.JPG

 

Chleb islandzki

na formę o średnicy około 18 cm

  • 150 g mąki pełnoziarnistej

  • 150 g mąki ryżowej

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 3/4 łyżeczki białego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży

  • 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu

  • 225 g wody, w temperaturze pokojowej

 

Przygotowanie:

 

Obie mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy. Wlewamy wodę i szybko mieszamy łyżką lub ręką, żeby składniki się połączyły. Miskę przykrywamy talerzem lub folią i odstawiamy na 12 - 18 godzin w temperaturze pokojowej. o tym czasie wyjmujemy ciasto i kładziemy na posypanej mąką powierzchni. Formujemy okrągły bochenek. Czystą ścierkę posypujemy mąką, przekładamy na nią uformowany bochenek, wierzch również posypujemy mąką, przykrywamy brzegami ścierki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na pół godziny prze końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego żaroodporne naczynie, żeby się rozgrzało. Rozgrzane naczynie wyjmujemy z piekarnika, wkładamy ciasto. Pieczmy 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze na 15 - 20 minut. Wyjmujemy z garnka, dopiero, kiedy ostygnie.

 

Smacznego !

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów