poniedziałek, 22 października 2012

Naprawdę nie wiem jak to się stało, że dopiero dziś zdałam sobie sprawę z tego, że październik zbliża się już do końca i umknęły i urodziny mojego bloga...

Trochę mi głupio i, z opóźnieniem, ale niemniej szczerze, chciałam podziękować wszystkim osobom, które tu zaglądają :-) Mi prowadzenie bloga daje wiele radości, więc dziękuję Wam, że jesteście !

Ostatnio upiekłam kilka tortów, ale żaden nie doczekał się sesji zdjęciowej, dlatego zapraszam na niezwykle aromatyczne i pyszne muffiny.

Jest zimno i mgliście, ale i tak kocham jesień :-) Zwłaszcza jeżeli w końcu mogę się posiedzieć w domu pijąc gorącą herbatę i słuchając Johna Mayer'a :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/amaretto.JPG

 

Muffinki z amaretto i wiśniami

przepis na 6 dużych babeczek

 

muffiny:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 duże jajko (w temp. pokojowej)

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

  • niecała 1/2 szklanki cukru trzcinowego

  • 2 łyżki amaretto

  • 12 wiśni (użyłam mrożonych)

 

kruszonka:

  • 1 łyżka płatków owsianych

  • 1 łyżka otrąb

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • 1 łyżka miękkiego masła

  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

 

 Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy z e sobą i wrabiamy palcami. Odstawiamy. Olej, jogurt i jajko łączymy w jednej misce, mąkę, cukier i proszek w drugiej. Mokre składniki łączymy z suchymi, dodajemy amaretto, jeszcze chwilę mieszamy (można to zrobić mikserem, ale równie dobrze można wymieszać wszystko widelcem). Do każdej papilotki wkładamy po 1 łyżce ciasta, na to wykładamy po 2 wiśnie, dopełniamy resztą ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15 - 20 minut.

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów