niedziela, 23 września 2012

Dziś przepis na obiecane galette ze śliwkami - pyszne, proste i pachnące już trochę jesienią... :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sliwki.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/sliwki_2.JPG

 

Galette ze śliwkami i amaretto

 

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 90 g zimnego masła

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • szczypta soli

  • 1 żółtko

  • 1- 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego

 

nadzienie:

 

  • 500 g śliwek węgierek

  • 2 łyżki amaretto

  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej

  • 2 łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

 

Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, na tyle duży, żeby zmieściło się na nim ciasto o średnicy około 40 cm. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtko, łyżkę jogurtu i szybko zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajemy kolejną łyżkę jogurtu. Ciasto wałkujemy w owalny kształt o średnicy około 40 cm (najlepiej zrobić to od razu na papierze do pieczenia). Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Usuwamy pestki ze śliwek i każdy owoc kroimy na 4 części, wkładamy do miski i mieszamy z cukrem, ekstraktem, amaretto i skrobią. Odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na środek wykładamy śliwki, zostawiając ok. 6 cm marginesu z ciasta. Staramy się w miarę równo rozłożyć owoce. Brzegi "zakładamy", tak aby przykrywały część śliwek, smarujemy je odrobiną wody. Wierzch ciasta posypujemy cukrem. Pieczmy w 190 stopniach, aż ciasto nabierze złotego koloru (około 30 minut).

 

Smacznego!

czwartek, 20 września 2012

Nawet nie zauważyłam kiedy minęło aż tyle czasu od mojego ostatniego wpisu. Musicie mi wybaczyć, byłam bardzo zajęta i po prostu nie starczało mi czasu i sił na pisanie postów i dodawanie zdjęć. Mam kilka fajnych przepisów, które już niedługo pojawią się na blogu - wypieki z moim ulubionym, przynajmniej ostatnio, alkoholem - amaretto, trochę jesiennych już słodkości, a także kilka obiadowych przepisów. Całkiem niedawno moja przyjaciółka brała ślub i dwa tygodnie wcześniej przygotowałyśmy jej wieczór panieński z motywem afrykańskim. Ja, z pomocą mojej siostry, przygotowałam jedzenie na ten wieczór i upiekłam tort. Bardzo żałuję, że nie zdążyłam zrobić zdjęć i przepisy nie pojawią się na blogu, bo wszystko wyszło naprawdę fantastycznie, łącznie z tortem z motywem zebry, który ozdobiłam masą z pianek marshmallows. Może niedługo powtórzę niektóre przepisy :-) A na razie torcik kajmakowy - pyszny i prosty w przygotowaniu ! A już w weekend pojawi się przepis na galette ze śliwkami i amaretto! Obiecuję :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kajmak.JPG

 

Torcik kajmakowy z borówkami

na formę o średnicy 18 cm

 

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 50 g masła

  • 300 g masy kajmakowej

  • 3 jajka

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

krem:

  • 300 g ricotty

  • 150 g serka mascarpone

  • 4 - 5 łyżek cukru pudru

  • około 8 - 10 sztuk ciasteczek amaretti

  • 200 g borówek + owoce do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy dodając powoli masę, a następnie pojedynczo jajka. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy do "suchego patyczka". Ricottę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół. Kilka łyżek masy odkładamy do posmarowanie wierzchu ciasta. Pozostały krem mieszamy z borówkami i przekładamy nim ciasto. Wierzch tortu smarujemy kremem, dekorujemy owocami i ciasteczkami.

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów