sobota, 14 lipca 2012

Tym razem moje ulubione ciasto w wersji z jagodami ! Masę serową przygotowałam tak jak zwykle, używając zwykłego twarogu, trzykrotnie zmielonego. Ale już obmyślam podobny sernik, tylko z ricottą... Możliwe, że niedługo taki upiekę, zwłaszcza, że mam zapas ricotty w lodówce... Ale na razie polecam Wam sernik w tej wersji - jest delikatny i lekki, idealny na lato !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jagodowy.JPG

 

Jagodowy sernik na kruszonkowym spodzie

spód

  • 50 g miękkiego masła

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego

  • 7 płaskich łyżek mąki pszennej

 

masa serowa

  • 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego

  • 100 g serka mascarpone + 3 łyżki

  • 1/ 2 szklanki cukru trzcinowego

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 3/4 szklanki jagód w syropie, odsączonych (można też świeże jagody zasypać cukrem, odstawić na jakieś 30 minut i odsączyć)

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami tak, aby przypominały okruchy chleba. Wykładamy do formy i lekko dociskając przykrywamy dno. Pieczemy około 15 minut, aż wierzch będzie lekko brązowy. Studzimy. Twaróg ubijamy z cukrem przez 3- 4 minuty, następnie dodajemy pojedynczo jajka, dobrze miksując po dodaniu każdego. Następnie dodajemy 100 g mascarpone i ekstrakt, krótko miksujemy. Dosypujemy mąkę, ubijamy do połączenia się składników. Połowę masy wylewamy na spód, przykrywamy jagodami i wylewamy resztę masy serowej. Pieczmy około 45 minut w 175 stopniach. Wierzch sernika powinien być lekko brązowy, a środek delikatnie się trząść przy poruszeniu. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 15 - 20 minut przy uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy i gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy. Przestudzone ciasto smarujemy na wierzchu resztą mascarpone i dekorujemy owocami (ja dałam maliny, żeby było bardziej kolorowo :-)). Wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki.

Tagi: jagody sernik
00:08, albahaca , sernik
Link Komentarze (1) »
niedziela, 08 lipca 2012

Lekkie, pyszne ciasto w sam raz na upalne dni ! Dziś już nie jest aż tak gorąco, ale przez ostanie kilka dni nie mogłam już wytrzymać z tego gorąca. Aura się trochę poprawiła, wiec od razu mam więcej sił i ochoty do pracy, także w kuchni :-) Polecam wam to ciasto, zwłaszcza jeżeli chcecie wykorzystać jeszcze kończący się sezon na truskawki !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/skawki.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/skawki_2.JPG

 

Letnie ciasto z truskawkami i ricottą

na formę o średnicy 20 cm

Spód:

  • 4 małe jajka, osobno białka i żółtka

  • 50 g mielonych migdałów

  • 50 g mąki pszennej

  • 15 g maki ziemniaczanej

  • 45 g cukru

  • szczypta soli

 

masa serowa:

  • 200 g ricotty

  • 120 g białej czekolady

  • 2 łyżki kremówki

 

masa truskawkowa

  • 200 g truskawek

  • 1 galaretka truskawkowa

 

Przygotowanie:

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Mąki i mielone migdały przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo żółtka. Wsypujemy mąki i mielone migdały, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremki, pieczemy około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy razem z kremówką (można to zrobić w kąpieli wodnej albo w garnku z grubym dnem), odstawiamy do  ostygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Truskawki miksujemy na papkę. Ricottę ubijamy stopniowo dodając przestudzona czekoladę, masę wykładamy na upieczony, wystudzony spód. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć łączymy ją z truskawkami. Wykładamy na masę serową i wstawiamy ciasto z powrotem do lodówki. Powinno tam spędzić około 2 godziny przed podaniem.

 

Smacznego!

poniedziałek, 02 lipca 2012

Na samym wstępie zaznaczam, że zdjęcia są okropne, bo robione komórką i w pośpiechu ;-) Ale samo ciasto jest pyszne, więc nie zrażajcie się wyglądem :-) Sernik piekłam w malutkiej formie o średnicy 16 cm, jeżeli chcecie zrobić większy, po prostu podójcie ilość składników. MI osobiście bardzo smakowało połączenie ricotty i nektarynek, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu ! Starałam się doprecyzować przepis na kruszonkę, bo zawsze robię ją "na oko", mam nadzieję, że mi się udało :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kruszona.jpg

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kruszona_2.jpg

 

Sernik z ricotta, nektarynkami i kruszonką

na formę o średnicy 16 cm

 

spód:

 

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, zimnego

 

masa serowa

  • 500 g ricotty

  • 2 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 3 jajka

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

 

owoce i kruszonka:

  • 2 duże nektarynki + łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • szczypta cynamonu

  • szczypta proszku do pieczenia

  • mąka pszenna

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, wylepiamy ciastem dno formy. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy około 10 - 15 minut, aż wierzch będzie złoty. Studzimy. Ricottę ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pojedynczo jajka, dobrze miksujemy po dodaniu każdego, żeby składniki się dokładnie połączyły. Nadal ubijając dodajemy ekstrakt, następnie mąkę i jogurt. Masę wylewamy na spód i pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i zostawiamy na jakieś 15 minut. Owoce kroimy w plasterki, opruszamy cynamonem. Masło łączymy z cukrem, proszkiem i cynamonem, dosypujemy mąki wyrabiając palcami, aż powstanie kruszonka. Owoce wykładamy na wierzch ciasta, na to kładziemy kruszonkę. Zapiekamy tylko od góry przez około 10 minut w 180 stopniach, aż wierzch się zezłoci.

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów