piątek, 22 czerwca 2012

Pyszna tarta z ciasta z dodatkiem mąki ryżowej, cienką warstwą migdałowego karmelu, delikatnego kremu z białą czekoladą i plasterkami świeżych truskawek. Pycha !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawki.JPG

 

Trzywarstwowa tarta truskawkowa

na formę o średnicy 22 cm

 

ciasto:

  • 160 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ryżowej

  • 100 g zimnego masła, pokrojonego

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • szczypta soli

  • 1 łyżka jogurtu, zimnego

 

karmel

  • 80g cukru

  • 2 łyżki masła

  • 1/4 szklanki kremówki

  • 5 łyżek mielonych migdałów

 

krem

  • 350 g kremowego serka

  • 100 g mascarpone

  • 200 g białej czekolady

  • 3 łyżki kremówki

  • 300 g truskawek

 

 

Przygotowanie:

 

Formę smarujemy masłem. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wylepiamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Przygotowujemy karmel: cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem, gdy kryształki cukru się rozpuszczą, zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i kremówkę, zmielone migdały. Stawiamy z powrotem na ognień i trzymamy jeszcze jakąś minutę, ciągle mieszając. Odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy w garnku razem z kremówką. Studzimy. Serek ubijamy na niskich obrotach, dodajemy mascarpone i stopniowo ostudzoną czekoladę. Na ostudzony spód wykładamy karmel, na to krem, a na wierzch kładziemy umyte i pokrojone w plasterki truskawki.

 

Smacznego !

niedziela, 17 czerwca 2012

No i Polska przegrała z Czechami! Chociaż do wszystkich występów reprezentacji staram się podchodzić z ostrożnym optymizmem, to tym razem wydawało mi się, że jednak się uda... A tu nic! I choć mecz oglądałam w telewizji, to nawet przez ekran dawało się wyczuć niesamowitą atmosferę i doping też był fantastyczny... Najbardziej żal mi tego, że już nie będzie można dopingować Polaków i część tej niesamowitej atmosfery, która szalała na ulicach Poznania i innych miast Polski gdzieś się ulotni...Ale, ale na osłodę mam dla Was ciasteczka z dulche de leche - może ktoś się skusi? Są naprawdę pyszne - mięciutkie z chrupiącą skórką :-) No i robi się je dość szybko (tylko ciasto musi swoje odstać w lodówce), co ostatnio ma dla mnie duże znaczenie, bo zdecydowanie brakuje mi czasu!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche_2.JPG

 

Ciasteczka dulche de leche

na około 20 sztuk

 

  • 100 g dulche de leche (kajmaku)

  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • +cukier puder do obtoczenia

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/leche_3.JPG 

 

Przygotowanie:

 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Olej miksujemy z cukrem, stopniowo dodając dulche de leche. Gdy składniki się połączą, dodajemy jajko, miksujemy. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, minimum na 3 godziny. Z gotowego ciasta, formujemy małe kulki, które delikatnie obtaczamy w cukrze pudrze, nadmiar cukru strzepujemy. Kulki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy około 12 - 15 minut w 185 stopniach.

 

Smacznego !

 

wtorek, 05 czerwca 2012

Czerń i biel zawsze dobrze razem wyglądają albo, jak w przypadku tego ciasta - dobrze razem smakują :-) Ciemny spód jest dość ciężki i przypomina brownie, natomiast biały krem jest lekki i stanowi idealną równowagę dla ciasta. Do tego świeże, soczyste borówki... Pycha !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czarnobiale_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czarnobiale.JPG

 

Czarno - białe ciasto z borówkami

przepis na formę o średnicy 20 cm

 

ciasto:

wszystkie mokre składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki kakao

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki + 2 łyżki maślanki

  • 4 łyżki mleka

  • szczypta soli

 

krem:

  • 250 g mascarpone, w temperaturze pokojowej

  • 100 g białej czekolady

  • 6 łyżek mleka (3,2%)

  • 250 g borówek

 

Przygotowanie:

 

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, kakao, sól i proszek mieszamy w dużej misce. W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy. Ciasto będzie dość gęste, wylewamy je do formy. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch powinien być suchy, a środek powinien zostać lekko wilgotny. Ciasto powinno przypominać brownie. Przygotowujemy krem: posiekaną czekoladę rozpuszczamy w garnku z grubym dnem wraz z mlekiem. Studzimy, mieszamy od czasu do czasu. Mascarpone ubijamy na najniższych obrotach miksera, wlewając powoli czekoladę. Gdy tylko składniki się połączą, wyłączamy mikser. Krem wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta (wystudzone ciasto wkładamy z powrotem do formy, krem może być na początku trochę rzadki). Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Po wyjęciu udekorować borówkami.

 

Smacznego !

niedziela, 03 czerwca 2012

No właśnie... U mnie nie ma śniadania bez kawy...Po prostu nie wyobrażam sobie, żebym mogła zjeść poranny posiłek nie popijając go kawą. Później mogę już jej nie pić (choć często zdarza mi się wstąpić po południu do ulubionej kawiarni), ale rano kawa musi być ! A co do kawy na śniadanie? Hmmmm... z tym bywa różnie, ale jedną z moich ulubionych propozycji jest twarożek wiejski z dodatkami. Można go zrobić na tysiąc sposobów, ale może będziecie mieli ochotę spróbować mojej wersji.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kawa.JPG

 

Twarożek śniadaniowy

 

  • 200 g twarożku wiejskiego

  • 1 łyżka posiekanej natki

  • 1/2 małego pomidora, pokrojonego w drobną kostkę

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/twarozek.JPG

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów