piątek, 25 maja 2012

Dziś propozycja ciasta na Dzień Mamy - delikatne, z dodatkiem truskawek, szybkie w przygotowaniu i pięknie się prezentuje :-) Myślę, że idealnie się sprawdzi jako dodatek do kawy w ten wyjątkowy dzień. Przepis zaczerpnęłam stąd - nieco go zmodyfikowałam, bo pierwotny przepis wymagał dodatku pistacji, a ja akurat nie mogłam nigdzie dostać niesolonych. Ale jeśli macie pod ręką właśnie takie, to spróbujcie upiec to ciasto z pistacjami - na pewno jest równie pyszne, jeśli nie lepsze od mojego :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawka_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawka.JPG

 

Ciasto truskawkowo - migdałowe

na formę o średnicy 23 cm

  • 1 1/2 szklanki mąki

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 6 łyżek masła

  • 1 1/4 szklanki cukru (ja dałam 2/3 szklanki)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 4 łyżki mielonych migdałów

  • 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych na połówki

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem. Mieszamy w misce pierwsze 4 składniki. Masło i cukier ubijamy, aż będzie miało kremową konsystencję. Dodajemy pojedynczo jajka, nadal ubijając. Następnie dodajemy mieszaninę mąki, na przemian z mlekiem. Dodajemy mielone migdały, mieszamy. Wylewamy do formy. Na wierzch wykładamy truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy 50 minut.

 

Smacznego !

środa, 23 maja 2012

Ufff...Przerwa, którą jakiś czas temu ogłosiłam, okazała się być dłuższa niż tego chciałam. Ale musicie mi wybaczyć - ostatnio tyle się działo, że nie miałam czasu i możliwości, żeby cokolwiek napisać na blogu. Ale teraz wszystko powoli się normuje - znów mieszam w moim ulubionym Poznaniu, mam nową pracę, no i zostałam ciocią najsłodszego Maluszka na świecie :-) A propos słodkości, kiedyś obiecywałam drugą część kwietniowego wyzwania Daring Bakers - i proszę bardzo, oto jest! Armeńskie ciasto z gałką muszkatołową - niezwykle aromatyczne, wilgotne i pyszne. Podstawą do zrobienia ciasta jest kruszonka. Nie widać tego na zdjęciach, ale spód, zrobiony w całości z kruszonki ma nieco inna fakturę niż reszta ciasta - lekko chrupie podczas jedzenia, a pozostała część ciasta jest miękka i równie pyszna. Ciasto jest banalnie łatwe w przygotowaniu, a efekt jest niesamowity. Przepis pochodzi stąd. I jeszcze jedno - ciasto można również przygotować przy użyciu robota kuchennego - zajrzyjcie do oryginalnego przepisu po instrukcje :-)

Ale fajnie! Tęskniłam za blogowaniem !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/armenskie_2.JPG

 

Armeńskie ciasto z gałką muszkatołową

na formę o średnicy około 20 cm

składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżeczka sody

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę)

  • 170 g masła

  • 2 szklanki orzechów włoskich

  • 1 - 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (jeżeli jest świeżo strata, dajemy mniej)

  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę smarujemy masłem. Mleko mieszamy z sodą, odstawiamy. Mąkę i proszek przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i masło. Za pomocą palców lub widelca robimy kruszonkę. Połowę wrzucamy do formy, dociskamy do dna. jajko ubijamy mikserem razem z gałką przez około 1 minutę, dodajemy mleko z sodą, krótko ubijamy. Wsypujemy resztę kruszonki, mieszamy, wylewamy na spód. Na wierzch wysypujemy orzechy. Pieczemy 30 - 40 minut, do "suchego patyczka".

 

Smacznego !

środa, 09 maja 2012

Ogłaszam przerwę na blogu ! Nie będzie ona długa, mam nadzieję, że potrwa tylko do końca tygodnia, ale z pewnej ważnej przyczyny nie mam teraz czasu na gotowanie i blogowanie. Mam nadzieję, że mimo wszystko będziecie do mnie zaglądać !

Do przeczytania :-)

A.

08:12, albahaca
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 maja 2012

W jednym ze swoich programów Gordon Ramsay był na Islandii i przyrządzał różne potrawy w otoczeniu zapierających dech w piersi widoków. Najbardziej zafascynowało mnie pieczenie chleba - z mąki ryżowej i pełnoziarnistej, z dodatkiem drożdży, soli i rozmarynu. Gordon przyrządzał go w pobliżu gorących źródeł. Niesamowity był sam sposób pieczenia - ciasto powędrowało do zamykanej metalowej puszki, a następnie Gordon Ramsay wykopał dziurę w gorącej ziemi, włożył do niej puszkę z ciastem, zasypał i zostawił na kilka godzin. Jeśli dobrze pamiętam to właśnie w taki sposób islandzcy pasterze przyrządzali kiedyś chleb. Tak mi się spodobał ten przepis - a w szczególności połączenie mąki ryżowej i pełnoziarnistej, że postanowiłam spróbować zrobić podobny chleb w domu. Z oczywistych względów sposób pieczenia jest u mnie zupełnie inny, ponadto skorzystałam z metody, w której ciasto wyrasta co najmniej 12 godzin (tej z Kwestii Smaku). Chleb wyszedł przepyszny i ma ciekawy smak, chrupiącą skórkę i pięknie pachnie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/islandzki.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/islandzki_2.JPG

 

Chleb islandzki

na formę o średnicy około 18 cm

  • 150 g mąki pełnoziarnistej

  • 150 g mąki ryżowej

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 3/4 łyżeczki białego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży

  • 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu

  • 225 g wody, w temperaturze pokojowej

 

Przygotowanie:

 

Obie mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy. Wlewamy wodę i szybko mieszamy łyżką lub ręką, żeby składniki się połączyły. Miskę przykrywamy talerzem lub folią i odstawiamy na 12 - 18 godzin w temperaturze pokojowej. o tym czasie wyjmujemy ciasto i kładziemy na posypanej mąką powierzchni. Formujemy okrągły bochenek. Czystą ścierkę posypujemy mąką, przekładamy na nią uformowany bochenek, wierzch również posypujemy mąką, przykrywamy brzegami ścierki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na pół godziny prze końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego żaroodporne naczynie, żeby się rozgrzało. Rozgrzane naczynie wyjmujemy z piekarnika, wkładamy ciasto. Pieczmy 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze na 15 - 20 minut. Wyjmujemy z garnka, dopiero, kiedy ostygnie.

 

Smacznego !

niedziela, 06 maja 2012

Krewetki to jedna z tych rzeczy, które gotuję tylko dla siebie, bo w moim domu nie mają one, oprócz mnie, innych zwolenników. To jeden z moich ulubionych sposobów na krewetki - mam ich kilka, bardzo lubię również krewetki z czosnkiem albo w cieście, ale to innym razem :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/krewetki.JPG

 

Krewetki na pomarańczowo

 

  • 250 g krewetek (u mnie krewetki tygrysie), obranych

  • sok z 1 pomarańczy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • kawałek posiekanej papryczki chili, do smaku

  • 1 ząbek czosnku, posiekany

  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej

  • sól

  • oliwa

 

Przygotowanie:

 

Krewetki myjemy, osuszamy. W dużej misce łączymy 3 łyżki soku z pomarańczy, sok z cytryny, imbir, mąkę kukurydzianą, chili, czosnek, wrzucamy krewetki, mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odsączamy krewetki z marynaty, którą zachowujemy i łączymy z resztą soku z pomarańczy. Krewetki podsmażamy na odrobinie oliwy. Dolewamy marynatę, mieszamy. Solimy do smaku, wrzucamy posiekaną natkę. Podajemy.

 

Smacznego !

sobota, 05 maja 2012

Prota tarta z rabarbarem i truskawkami - pyszna i pachnąca ! Ciasto zrobiłam ze zwykłej mąki pszennej i mąki kukurydzianej, żeby uzyskać ładniejszy kolor i bardziej kruchą strukturę ciasta. Serdecznie Wam polecam ten przepis, jest prosty i nie wymaga wiele pracy, a tarta jest krucha i pyszna.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/galette.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/galette_2.JPG

 

Galette z rabarbarem i truskawkami

ciasto:

  • 150 g mąki pszennej

  • 80 g mąki kukurydzianej

  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

wypełnienie:

  • 200 g truskawek

  • 4 łodygi rabarbaru

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki dżemu z rabarbaru/truskawek (ja użyłam dżemu z postu poniżej :-))

+ biało do posmarowania

 

Przygotowanie:

 

Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części. Rabarbar obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na 4 - 5 cm kawałki. Rabarbar i truskawki umieszczamy w misce, dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej, sok z cytryny cukier z wanilią i 2 łyżki cukru trzcinowego, mieszamy. wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wałkujemy w kształt koła o średnicy około 35 cm. Na środku ciast rozprowadzamy dżem, zostawiając około 2 - 3 cm wolnych brzegów. Na dżem wykładamy owoce. Zawijamy brzegi, smarujemy białkiem. Pieczemy w 185 stopniach przez około 35 minut, aż ciasto bezie miało złoty kolor.

 

Smacznego !

 


piątek, 04 maja 2012

Dżem rabarbarowy, który składa się tylko z 3 składników: oczywiście rabarbaru, soku z cytryny i cukru. Ten fantastyczny przepis znalazłam tutaj. To super pomysł dla wszystkich wielbicieli rabarbaru, w dodatku nie jest pracochłonny, trzeba po prostu wszystko przygotować odpowiednio wcześniej i wstawić do lodówki. Doszłam również do wniosku, że do tego dżemu świetnie by pasowały kwiaty hibiskusa lu dzikiej róży - niestety nie miałam ich pod ręką, może spróbuję następnym razem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rabarbar.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rabarbar_2.JPG

 

Dżem rabarbarowy

na około 1 litr dżemu

  • 1 kg rabarbaru, łodygi przecięte na pół i pokrojone na kawałki o długości około 1- 1,5 cm

  • 600 g cukru

  • sok z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

 

Rabarbar, cukier i sok z cytryny mieszamy w dużym garnku (garnek powinien być wykonany z niereaktywnego materiału). Przykrywamy i wstawiamy do lodówki,na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę i stawiamy garnek na dużym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszamy, aż dżem będzie odpowiednio gęsty. Powinno to zająć około 15 minut. Można sprawdzić czy dżem ma odpowiednią gęstość: na zimny talerz nakładamy odrobinę dżemu, wkładamy na 5 minut do lodówki, jeżeli po tym czasie dżem pod naciskiem palca marszczy się, to znaczy, że ma odpowiednią gęstość i można skończyć gotowanie. Dżem przelewamy do czystych, ciepłych słoików. Wycieramy brzegi czystą ścierką, zakręcamy. Słoiki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą tak, aby woda przykrywała słoiki co najmniej 2,5 cm warstwą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze na 5 minut. Studzimy na kratce zostawiając około 2,5 cm odstępu pomiędzy słoikami. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na 12 - 24 godziny. Na koniec sprawdzamy jeszcze czy słoiki sa dobrze zakręcone.

 

Smacznego !


 

czwartek, 03 maja 2012

To ciasto, które zniewala aromatem - zapach pomarańczy miesza się z rozmarynem i rozchodzi się po całej kuchni :-) W dodatku do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera - wystarczy widelec i dwie miski...idealne na leniwy dzień !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rozmaryn.JPG

 

Ciasto pomarańczowe z rozmarynem

na formę o średnicy około 20 cm

 

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 pomarańcza (wyciskamy sok i ocieramy skórkę)

  • 3/4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu

 

Przygotowanie:

 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier i proszek przesiewamy do jednej miski. W drugiej mieszamy olej, jajka, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki łączymy z suchymi, dodajemy rozmaryn, mieszamy, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach, do suchego patyczka.

 

Smacznego !

środa, 02 maja 2012

Zawijańce ze świeżym szpinakiem, cukinią, mozarellą i szynką parmeńska. Można je zrobić w wersji mini, wtedy z wyjdzie nam kilka sztuk, albo, tak jak ja, dwa większe. Składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań, ja wykorzystałam moje ulubione produkty. To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na piknik !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/roll.JPG

 

Pizza rolls

ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 3/4 łyżeczki cukru

  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży

  • 3/4 szklanki letniego mleka

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka miękkiego masła

  • zioła: oregano, bazylia,zioła prowansalskie...według upodobań

 

farsz:

  • 2 garście świeżego szpinaku

  • 1 mała cukinia

  • 200 g mozarelli

  • 6 plasterków szynki parmeńskiej

  • sól

  • pieprz

  • kilka listków bazylii

 

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, zioła, oliwę, masło i drożdże. Mieszając drewnianą łyżką powoli wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Smarujemy ciasto odrobiną oliwy, wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy z solą, pieprzem i bazylią. Studzimy. Szpinak myjemy i osuszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozciągamy lub wałkujemy w prostokąt. Na każdym kawałku ciasta kładziemy plasterki szynki, na tym szpinak, cukinię, na końcu kawałki mozarelli. Zawijamy, wierzch smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż wierzch będzie rumiany.

 

Smacznego !

wtorek, 01 maja 2012

Tak jak obiecałam, prezentuję przepis z marcowego wyzwania Daring Bakers. Dutch crunch, cracle tiger albo giraffe - wszystkie nazwy tych cudownych bułek jednakowo mi się podobają. Jednak najbardziej zachwycił mnie ich wygląd - ta popękana skórka prezentuje się wręcz obłędnie ! Dlatego nie mogłam pominąć tego wyzwania, tym bardziej, że przepis nie jest bardzo skomplikowany, ani nie wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba się jednak uzbroić w odrobinę cierpliwości, bo ciasto musi wyrosnąć oraz zaopatrzyć w mąkę ryżową. Pamiętajcie również o wcześniejszym rozgrzaniu piekarnika ! Ja tego nie zrobiłam i dlatego skórka nie popękała w taki piękny sposób, jak powinna. Przepis pochodzi stąd.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/giraffe.JPG

 

Dutch crunch buns

przepis na 6 bułek lub 2 małe bochenki

 

ciasto na bułki

  • 1 łyżka suchych drożdży

  • 1/4 szklanki ciepłej wody

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 1 1/2 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 1/2 łyżeczki soli

  • około 4 szklanek mąki pszennej

 

na popękaną skórkę

  • 1 łyżka suchych drożdży

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 łyżka cukru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (białej)

 

Przygotowanie:

 

Robimy ciasto na bułki: w dużej misce mieszamy wodę, mleko, drożdże i cukier. Odstawiamy na 5 minut, mieszanina powinna lekko się spienić lub przynajmniej pachnieć drożdżami. Dodajemy sól, olej i 1 szklankę mąki. Używając miksera (z hakiem do ciasta drożdżowego) lub drewnianej łyżki, mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę, w porcjach po 1/4 szklanki, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zagniatamy przez około 4 minuty, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski lekko posmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do czasu aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na powierzchnię lekko posypaną mąką, dzielimy na 6 części. Formujemy z nich kule i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy folią, odstawiamy na 15 minut.

Wszystkie składniki na popękaną skórkę łączymy w misce, najlepiej zrobić to trzepaczką, żeby nie było grudek. Konsystencja powinna być dość gęsta, jak gęsty lukier. Jeżeli trzeba dodajemy trochę mąki lub wody. Odstawiamy na 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 190 - 195 stopni.

Przygotowaną mieszaninę nakładamy na wierzch bułek - warstwa powinna być dość gruba, żeby powstały pęknięcia. Najlepiej zrobić to palcami, można również użyć łyżki. Pieczemy 25 - 30 minut.

 

Smacznego !

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów