piątek, 30 marca 2012

 
Na zrobienie tego ciasta zdecydowałam się w ciągu 2 minut, a składniki komponowałam na poczekaniu. Moim głównym celem było uratowanie reszty kremówki i wykorzystanie niechcianych ciasteczek, które zalegały w szafie. No i udało się :-) Pewnie to bliskość Wielkanocy sprawiła, że pomyślałam sobie, że właściwie to udało mi się przygotować mazurek ;-) No, ale przecież niewiele mu brakuje, prawda? Gdyby zamiast ciasteczek był kruchy spód...

 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/kokos.JPG


http://canihaveabite.blox.pl/resource/kokos_2.JPG 

Kokosowy...z czekoladą

na foremkę o średnicy 18 centymetrów

 

na spód:

  • 130 g herbatników z czekoladą

  • 30 rozpuszczonego masła


 

kokos:

  • 120 ml kremówki

  • 120 ml mleka

  • 40 wiórków kokosowych

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


 

polewa:

  • 100 g czekolady

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka białego rumu



Przygotowanie:

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka mielimy na pył, mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy do formy, wyrównujemy mocno przyciskając do spodu. Wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Wiórki mieszamy w garnuszku z mlekiem, kremówką, wanilią i cukrem. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje (około 10 minut), często mieszając, żeby się nie przypaliło. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę wykładamy na spód, wkładamy z powrotem do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Zestawiamy z ognia, dodajemy rum, mieszamy, wylewamy na kokos. Wstawiamy do lodówki, żeby zastygło.

 

Smacznego !

czwartek, 29 marca 2012


Mój ulubiony: kruchy spód, masa z mnóstwem orzechów przykryta pierzynką z chrupiącej bezy... W tym roku postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić kruchy spód z mąki orkiszowej. No i zamiast masy kajmakowej przygotowałam masę z masła orzechowego ! Mi bardzo smakowało ;-) Nie bójcie się ,całość wcale nie jest zabójczo słodka ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek_2.JPG

 

Mazurek orzechowo – bezowy
na formę o średnicy 18 centymetrów

na spód:

  • 140 g mąki orkiszowej

  • 70 g mocno zimnego masła (pokrojonego w cienkie plasterki)

  • ½ łyżki cukru trzcinowego

  • 2 łyżki zimnej śmietany (12 lub 18%)


masa:

  • 200 g gładkiego masła orzechowego

  • 60 g cukru trzcinowego + 1 łyżka wody

  • 50 g kremówki + 1 łyżka

  • 25 g masła

  • 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych, migdałów...)


beza:

  • 3 białka

  • 70 g drobnego cukru

  • 1 łyżeczka białego octu winnego


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, wylepiamy ciastem spód. Pieczemy około 15 minut w 185°C. Studzimy. Masło podgrzewamy z kremówką, aż lekko ściemnieje i masa będzie gładka. Odstawiamy. Cukier mieszamy w garnuszku z wodą, stawiamy na ogniu. Nie mieszamy, czekamy, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel. Gdy nabierze koloru ciemnego bursztynu, zestawiamy z ognia. Wrzucamy masło, energicznie mieszamy, wlewamy łyżkę kremówki, mieszamy. Stawiamy z powrotem na ogniu, mieszając zostawiamy jeszcze minutę. Wlewamy do masy z masłem orzechowym, energicznie mieszając. Wsypujemy orzechy, mieszamy. Masę wykładamy na spód, wstawiamy do lodówki, żeby zastygła. Białka ubijamy osypując stopniowo cukier (po 1 łyżce), na koniec wlewamy ocet. Ubite białka wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy około 30 minut w 120°C (beza powinna być krucha na wierzchu).

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/mazurek_3.JPG

 

Smacznego !

środa, 28 marca 2012

Czekoladowe babeczki, które robi się wyjątkowo szybko, głównie z uwagi na to, że do przygotowanie kremu użyłam Pomysłu na... creme caramel. Efekt był bardzo satysfakcjonujący i zastanawiam się czy nie powtórzyć tego wypieku na Wielkanoc...wystarczy położyć czekoladowe jajeczko na kremie i będą wyglądały bardziej świątecznie. Zrobiłam tylko 4 sztuki, bo zazwyczaj piekę małą ilość, gdy eksperymentuję ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia_4.JPG

 

Nadziane babeczki czekoladowe
przepis na 4 duże babeczki

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 30 g ciemnej czekolady (65 – 80 %)

  • 30 g masła

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • 3 łyżki maślanki

  • 1 Pomysł na … Creme caramel



Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w małym garnku, studzimy. Mąkę, sól i proszek przesiewamy do miski. Jajko ubijamy przez 2 minuty z cukrem, ciągle ubijając wlewamy masło z czekoladą. Wsypujemy mąkę, na końcu dodajemy maślankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto nakładamy do 4 papilotek. Pieczemy w 185°C około 15 minut (do „suchego patyczka”) Studzimy. Przygotowujemy krem z większej torebki Pomysłu na...z ¾ podanych składników. Studzimy bardzo często mieszając. W środku każdej babeczki wycinamy otwory. Nakładamy masę, resztą dekorujemy wierzch . Wkładamy na 1,5 – 2 godziny do lodówki. Przed podanie przygotowujemy sos z drugiej torebki, polewamy babeczki.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/winia_3.JPG

 

Smacznego !

wtorek, 27 marca 2012

Kiedy robi się coraz cieplej nic mnie nie cieszy tak bardzo jak  fakt, że w końcu można kupić świeże owoce, które przez zimę można było spotkać głównie w postaci mrożonek. Moją największą radością są truskawki, brzoskwinie i nektarynki, Wiem, to jeszcze nie do końca to...trzeba poczekać do lata, ale już teraz, jak dla mnie smakują wspaniale ! A kiedy chcę z brzoskwiń lub nektarynek wydobyć pełnię zapachu, po prostu je przysmażam na odrobinie masła - pachną obłędnie a smakują jeszcze lepiej ! Są doskonałą przekąską w towarzystwie smażonych bananów, granoli i świeżych truskawek.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/patelnia_2.JPG

 

Smażone owoce

  • 1 nektarynka

  • 1 banan

  • 2 - 3 truskawki

  • 3 -4 łyżki granoli (najlepiej domowej)*

  • 1/2 łyżki masła

 * albo na patelni mieszamy 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżkę otrąb, 1/2 łyżki rodzynek, 1/2 łyżki orzechów, chwilę podprażamy, dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy przez około 1 minutę i odstawiamy

 

Przygotowanie:

 

Nektarynkę i truskawki myjemy, osuszamy. Truskawki i banana kroimy w plasterki, nektarynkę na pół. Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy nektarynkę, przecięciem do dołu. Smażymy na małym ogniu ok 2 minut, dorzucamy banany, zostawiamy jeszcze na około 2 minuty. Przekładamy do miski bądź talerza, posypujemy granolą, na wierzchu układamy plasterki truskawek. Podajemy natychmiast.

 

Smacznego !

poniedziałek, 26 marca 2012

Tosty francuskie - takie proste, a jakie pyszne! Moja wersja nieco odbiega od tej tradycyjnej, ale jest równie pyszna, jeśli nie lepsza (przynajmniej dla mnie ;-)). Duży wpływ na to ma fakt, iż tosty zjada się z masłem orzechowym i zmiksowanym mrożonym bananem :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/french.JPG

 

Tosty francuskie

  • 2 kromki chleba (u mnie ciemne pieczywo)

  • 1 jajko

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • cynamon (do smaku)
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego

  • 1 mrożony banan (można również użyć świeżego)

  • 1 łyżeczka masła

 

Przygotowanie:

 

Mleko, jogurt, cynamon, jajko i cukier roztrzepujemy widelcem w płytkiej misce. Zanurzamy z obu stron chleb, czekamy, aż wchłonie trochę masy. Banany miksujemy blenderem na papkę. Chleb smażymy na średnio rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jedną kromkę smarujemy masłem orzechowym, następnie kładziemy część papki bananowej, przykrywamy drugim kawałkiem chleba. Na wierzch kładziemy resztę banana.

 

Smacznego !

niedziela, 25 marca 2012


Piliście kiedyś sok z brzozy? Podobno jest bardzo zdrowy i doskonale wpływa na urodę, a ponadto zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Można kupić zarówno sok o smaku naturalnym, jak i np. aroniowy. Ja kupiłam naturalny i niezbyt mi smakował, choć nie ma bardzo wyraźnego smaku, dlatego postanowiłam zrobić koktajl na bazie tego soku. Wyszedł bardzo smaczny i sycący koktajl, idealny na śniadanie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brzoza_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/brzoza.JPG

 

Koktajl z sokiem z brzozy

  • ½ szklanki soku z brzozy

  • 1 dojrzały banan

  • 1 duże, dojrzałe kiwi

  • 2 łyżki otrąb

  • opcjonalnie: łyżeczka miodu



Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Przelewamy do szklanki i podajemy.

 

Smacznego !

sobota, 24 marca 2012


I znów suszone truskawki, tym razem w śniadaniowych plackach ;-) Ja swoje zjadłam z gałką sorbetu truskawkowego, pycha! Ale można je również podać z dżemem, sosem owocowym, bitą śmietaną...Idealne na śniadanie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawkowe_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/truskawkowe_2.JPG

 

Placuszki
przepis na 9 małych placków

  • 2 łyżki mielonych migdałów

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 2 łyżeczki suszonych truskawek, zmielonych

  • ¼ szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 1 – 2 łyżki cukru trzcinowego

  • ½ łyżki oleju

  • do podania: sorbet truskawkowy, cukier puder...


Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Smażymy na złoty kolor, na patelni delikatnie posmarowanej olejem. Placki układamy w stosik, na wierzch kładziemy kulkę sorbetu truskawkowego ;-)

 

Smacznego !

piątek, 23 marca 2012

Jedna z moich pierwszych propozycji na Wielkanoc ! Babka jest wilgotna w środku, więc jest idealna dla amatorów takich ciast ;-) Trochę nietypowa - suszone truskawki nadają jej charakterystyczny smak i fajny aromat. Babka wyrasta równo, bez górki, więc nie trzeba nic obcinać, żeby równo stała ;-) Mi bardzo smakuje, może ktoś z Was też się skusi?

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/babka_3.JPG

 

Babka z mielonymi migdałami i suszonymi truskawkami

  • 1 szklanka mielonych migdałów (bez skórki)

  • ¾ szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 40 g cukru trzcinowego

  • 60 g miękkiego masła + do wysmarowania

  • 1 łyżka miodu akacjowego

  • 12 g suszonych truskawek, zmielonych na pył

  • 1 duże jajko

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany i jogurtu (pół na pół)

  • ¼ szklanki mleka



Przygotowanie:

Formę na bakę dokładnie smarujemy masłem. Mąkę, migdały, truskawki, proszek i cukier z wanilią mieszamy w większej misce, a śmietanę, jogurt i mleka w mniejszej. Masło ucieramy z cukrem przez 3 minuty, wlewamy miód, miksujemy, dodajemy jajko i krótko ubijamy. Ciągle miksując dodajemy na przemian suche i mokre składniki. Pieczemy około 30 minut w 180°C (do „suchego patyczka”).

 

Smacznego !

czwartek, 22 marca 2012

Szybkie ciasto, bez pieczenia o lekkim, orzeźwiającym smaku. W sam raz na pierwsze wiosenne dni ! Ja dodałam do niego suszoną miętę, można również użyć świeżej ,drobno posiekanej - tylko należy jej dodać mniej, bo jest bardziej intensywna w smaku niż suszona.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orzezwiajace.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orzezwiajace_3.JPG

 

Orzeźwiające ciasto z jabłkami

przepis na formę o średnicy 18 - 20 cm

 

spód:

  • 200 g ciasteczek (ja użyłam owsianych z pełnoziarnistej mąki), zmielonych na pył

  • 4 - 5 łyżek stopionego masła

 

I warstwa jabłkowa

 

  • 5 średnich jabłek, startych na dużych oczkach tarki

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka miodu akacjowego

  • 2 łyżki cukru trzcinowego (ilość cukru może być większa, zależy jakich jabłek użyjemy)

  • 1 łyżeczka suszonej mięty, zmielonej

  • 3 łyżki płatków migdałów

 

II warstwa jabłkowa

 

  • 2 jabłka, starte na mus

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

  • 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Przygotowanie:

 

Formę wykładamy folią spożywczą. Zmielone ciastka mieszamy ze stopionym masłem i wykładamy na dno i boki formy, przyciskając łyżką. Odstawiamy na jakieś 40 minut do lodówki. Masło rozpuszczamy w większym garnku z miodem i cukrem. Dodajemy jabłka, mieszamy i podgrzewamy przez około 2 minuty. Dodajemy miętę i migdały. Zostawiamy na ogniu, mieszając jeszcze kolejne 2 minuty. Zestawiamy, studzimy. Wykładamy na schłodzony spód. Robimy drugą warstwę jabłkową: Jabłka łączymy w garnku z cukrem i skórką, podgrzewamy mieszając przez około 3 - 4 minuty. Zestawiamy, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Energicznie mieszając wlewamy żelatynę do jabłek, a następnie dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Ciasto wytrzymuje w lodówce przez około 4 dni.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/orzezwiajace_2.JPG

 

Smacznego !

 

wtorek, 20 marca 2012

Muffinki w zdrowszej wersji, w wiosennym przybraniu. Pokryłam je lukrem z serka, cukru pudru i płatków migdałowych. Koślawe kwiatki zrobiłam pisakami cukrowymi ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zolte_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zolte.JPG

 

Muffinki z chałwą
przepis na 8 dużych babeczek

  • ¾ szklanki mąki żytniej razowej

  • ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej

  • 1/3 szklanki kakao

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • 100 g chałwy

  • 6 kostek mlecznej czekolady, posiekanej

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki oleju

  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • ¾ szklanki mleka


Przygotowanie:

Maki przesiewamy i mieszamy zresztą suchych składników. Mokre składniki mieszamy w osobnej misce i wlewamy do suchych. Mieszamy widelcem, aż się połączą. Dodajemy posiekaną czekoladę i rozdrobnioną chałwę. Papilotki napełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy 15 – 20 minut w 190°C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już suche.

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów