niedziela, 16 grudnia 2012

Szwedzkie ciasteczka imbirowe - doskonałe na zimowe dni! Zwłaszcza teraz, kiedy zamiast śniegu pada deszcz i desperacko potrzebujemy czegoś, żeby poprawić sobie humor. Ciasteczka są idealne- miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, pięknie pachną przyprawami i melasą. Moje są nieco ciemniejsze niż w przepisie, z którego korzystałam, ponieważ użyłam ciemnego cukru trzcinowego zamiast mieszanki białego i brązowego. Może skusicie się na nie w przerwie od pieczenia pierniczków i innych świątecznych słodkości?

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gincookie.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gincookie_2.JPG

 

Ginger cookies

  • 1 szklanka miękkiego masła

  • 1/2 szklanki białego cukru

  • 1/2 szklanki brązowego cukru*

  • 1 jajko

  • 4 łyżki melasy

  • 3 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki sody

  • 1/4 łyżeczki sody

  • 1  łyżeczka cynamonu (dałam 1,5)

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (u mnie 1)

  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

* ja użyłam tylko 3/4 szklanki cukru trzcinowego

 

Przygotowanie:

 

Masło ubijamy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta, około 5 minut. Dodajemy jako i melasę, miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, przyprawy, sól i sodę. ubijamy, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można je dodatkowo obtoczyć w cukrze, ja z tego zrezygnowałam). Kulki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Zostawiamy ciastka na blaszce przez około 3 minuty, później studzimy na kratce.

 

Smacznego!

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ta tarta ma zdecydowanie zimowo - świąteczny klimat! Wspaniale się prezentuje - może na zdjęciach tego nie widać, ale to dlatego, że fotografowałam ostatni kawałek, który zabrałam z domu (przejechał ze mną ponad 200 km). Ponadto kwaskowaty smak żurawin idealnie łączy się ze słodyczą karmelu...Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów, jednak kruche ciasto zrobiłam innym sposobem, podpatrzonym u Jamiego Olivera :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zurawinowe.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zurawinowe_2.JPG

 

Tarta z żurawiną, karmelem i migdałami

przepis na formę o średnicy około 22 cm

 

kruche ciasto:

  • 220 g mąki pszennej

  • 100 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 żółtko

  • 4 - 5 łyżek zimnej wody

 

nadzienie:

 

  • 1 i 1/4 szklanki śmietanki 36%

  • 113 g masła, pociętego na 8 kawałków

  • 1 szklanka cukru

  • 1 i 3/4 szklanki żurawin (ja użyłam świeżych)

  • 2 szklanki płatków migdałów (ja użyłam migdałów w słupkach)

 

Przygotowanie:

 

Jeżeli używamy świeżą żurawinę to myjemy ją i osuszamy. Robimy kruche ciasto: mąkę, sól i cukier umieszczamy w misce, wkrawamy masło i wyrabiamy palcami, aż powstanie "kruszonka". Następnie dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy (jeżeli ciasto jest za mało zwarte można dodać nieco więcej wody). Ciasto spłaszczamy formując dysk, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy śmietankę z masłem, aż masło się rozpuści. Odstawiamy. Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie umieszczamy cukier i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści będzie miał ciemnobursztynowy kolor. W trakcie możemy delikatnie poruszać garnkiem , żeby cukier rozpuszczał się równomierni, ale nie mieszać ! Zestawiamy z ognia, dodajemy masło ze śmietanką (uwaga: może pryskać !). Jeżeli utworzyły się grudki - stawiamy na ogień i podgrzewamy mieszając, aż całość będzie miała gładką konsystencję. Odstawiamy na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Odkrawamy nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem, żeby nadmiernie nie wyrosło. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Do ostudzonego karmelu wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy znów do piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut. Po upieczeniu studzimy w formie przez około godzinę.

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów