środa, 29 lutego 2012


Pyszne, wilgotne w środku i aromatyczne ciasto z dodatkiem kakao ! Ponieważ jest to wegański przepis, to nie używamy i jajek i powinniśmy się zaopatrzyć w wegańskie mleko i masło roślinne. Oczywiście można również użyć zwykłego mleka i masła, jeżeli nie zależy nam na tym, aby zachować wegańskie składniki. Przepis pochodzi od Joy.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czekobaba.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czekobaba_3.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czekobaba_4.JPG

 

Wegańskie ciasto czekoladowe
przepis na formę o średnicy ok. 23 cm

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej

  • ½ szklanki ciemnego kakao + do foremki

  • 1 ½ szklanki cukru (ja dałam niepełną szklankę)

  • 1 łyżeczka sody

  • ¼  łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½  łyżeczki soli

  • 1 szklanka ciepłej kawy (rozpuszczalnej)

  • ½ szklanki + 1 łyżka oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • opcjonalnie: garść posiekanej czekolady

  • masło roślinne posmarowania formy

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Kratkę do pieczenia umieszczamy na środkowym poziomie. Foremkę smarujemy wegańskim masłem i oprószamy kakao. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek, sodę, sól. W mniejszej misce łączymy olej, kawę, wanilię. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Dorzucamy posiekaną czekoladę, łączymy. Przelewamy ciasto do formy (będzie dość gęste). Pieczemy 30 – 35 minut, do „suchego patyczka”.  Po wyjęciu z piekarnika studzimy 10 minut w formie, a następnie na kratce. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przechowujemy zawinięte w papier w temperaturze pokojowej, do 3 dni.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/czekobaba_2.JPG

 

Smacznego !


poniedziałek, 27 lutego 2012


Babka jest naprawdę fantastyczna – aromatyczna i pyszna ! Serdecznie polecam ! Od razu powiem, że wprowadziłam pewne zmiany, podaję je w nawiasach obok oryginalnego przepisu, który pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Polskie Przepisy". Nie mam czasu nic więcej napisać, bo wyjeżdżam, walizka już stoi w progu, więc szybko do przepisu !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/baba2.JPG

 


Jeszcze tylko lista „wspólnopiecznieniowego" towarzystwa:

 Karto_flana
mojetworyprzetwory
abcmojejkuchni
Koper
Midnighht Spoon
przecinkowa
paulina_w
karolkazaczarowana
bozena-1968
Kulinarne pasje Ani , inicjatorka wspólnego pieczenia :-)
Kuchnia Pees
Prezydentowa
Milena

 

Babka pomarańczowa

  •     1 szklanka mąki pszennej

  •     1 szklanka mąki ziemniaczanej

  •     1 kostka margaryny (ja dałam 200g masła)

  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia

  •     1 szklanka cukru pudru

  •     4 jajka

  •     2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

  •     2 łyżki soku z pomarańczy (dałam jeszcze łyżkę soku z cytyny)

  •     dodałam 1 łyżeczkę mielonego cynamonu



lukier (u mnie go nie było, po prostu nie lubię lukru na cieście, posypałam babkę cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem)

  •     0,5 szklanki cukru pudru

  •     1 łyżeczka wrzącej wody

  •     2 łyżki otartej, przesmażonej skórki z pomarańczy



Przygotowanie:


Utrzeć margarynę z cukrem, dodać po jednym żółtku oraz sok. Następnie przesiane mąki i proszek. Ucierać ok 4 min. Po tym czasie dodać skórkę i ubitą pianę, mieszać delikatnie łyżką. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 55min (ja piekłam swoją babkę 35 minut w 185°C). Aby zrobić lukier mieszamy dokładnie składniki i polewamy jeszcze ciepłą babkę.
 

niedziela, 26 lutego 2012


Danie wygląda jak risotto, ale na pewno nim nie jest, bo nie ma w nim ryżu. Wykorzystałam pyszny makaron, który swoim wyglądem imituje ryż . Makaron jest bardzo smaczny i pasuje do wielu potraw, szczególnie dobrze sprawdza się w zupie  i właśnie w takich potrawach jak ta ;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pomidor.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pomidor_2.JPG

 

Oszukane pomidorowe risotto, bez ryżu
przepis na około 3 porcje

  • 150 – 200 g makaronu w kształcie ryżu

  • puszka krojonych pomidorów (400 g)

  • pół pęczka natki pietruszki

  • łyżka posiekanego szczypiorku

  • 1 marchewka

  • ząbek czosnku

  • małą biała cebula

  • 2 łyżki słodkiego sosu chili

  • pieprz cayenne

  • ¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki

  • sól

  • oliwa


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę kroimy w drobną kostkę. W średnim garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek i cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dokładamy marchewkę. Podsmażamy przez około minutę. Wlewamy pomidorki, dolewamy około1/3 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Można zmiksować blenderem, żeby sos był gładki. Dodajemy sos chili, paprykę, pieprz i sól. Wrzucamy makaron i gotujemy aż zmięknie, mieszając. Pod koniec dorzucamy posiekaną natkę i szczypiorek. Podajemy natychmiast.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/pomidor_3.JPG

 

Smacznego !

sobota, 25 lutego 2012

Nie lubię jeść w fast foodach, ale, zwłaszcza latem, nie potrafiłam sobie odmówić lodów z polewą czekoladową lub czekoladowego shake'a. Przepyszny, gęsty, czekoladowy deser ze słomką. Pyszności ! Oczywiście staram się ograniczać takie przyjemności, bo nie należą one do niskokalorycznych. Ostatnio bardzo często przyrządzam sobie śniadanie w postaci koktajlu, ale dziś miałam nieodpartą ochotę na coś czekoladowego...W lodówce miałam zamrożonego, pokrojonego w kawałki dojrzałego banana (na wypadek, gdybym miała ochotę na lody bananowe ;-)), do tego kakao i mleko... Wyszedł pyszny, gęsty shake, którego można zjeść albo wypić przez słomkę bez wyrzutów sumienia;-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/shake.JPG

 

Czekoladowy shake

  • 2/3 szklanki mleka

  • 1 duży zamrożony, pokrojony, dojrzały banan  (wyjmujemy go około 15 minut przed przyrządzeniem koktajlu)

  • 2 płaskie łyżeczki niesłodzonego kakao

  • opcjonalnie: odrobina miodu lub cukru trzcinowego (jeżeli shake będzie mało słodki, ja nic nie dodawałam)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Podajemy natychmiast.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/shake_2.JPG

 

Smacznego !

 

 

12:14, albahaca
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 lutego 2012


Uwielbiam wymyślne desery, torty... Lubię robić nieco bardziej skomplikowane słodkości, zawsze czuję ogromną satysfakcję, gdy mi się udają. Jednak zawsze wracam do rzeczy najprostszych, takich które nie wymagają wielu składników i długich przygotowań...i za każdym razem jestem zachwycona tym jakie bogactwo smaków kryje się w prostym deserze. Moja ukochana tarta z jabłkami wymaga tylko kilku składników, ale smakuje fantastycznie, a aromat, który unosi się w całym domu podczas pieczenia jest boski !

http://canihaveabite.blox.pl/resource/aa.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/a.JPG

 

Tarta z jabłkami

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 100g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • kilka łyżek zimnej wody (zazwyczaj wystarczają 3 – 4)

  • szczypta gałki muszkatołowej


farsz:

  • 4 – 5 średnich jabłek

  • 2 łyżka zimnego masła

  • 1 łyżka miodu (najlepiej akacjowy lub lipowy)

  • łyżeczka cynamonu

  • odrobina cukru do posypania

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/a5.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/a4.JPG

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól, cukier i gałkę umieszczamy w misce.  Dorzucamy masło pokrojone w cienkie plasterki. Zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy pierwszą łyżkę masła z łyżką miodu, wsypujemy cynamon, mieszamy. Wrzucamy pokrojone jabłka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Ciasto wałkujemy w okrąg o średnicy około 30 cm. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy jabłka, rozprowadzamy je zostawiając około 4 cm margines. Zaginamy brzegi ciasta, smarujemy rozmąconym jajkiem. Drugą łyżkę  masła drobno kroimy. Jabłka posypujemy masłem i odrobiną cukru. Pieczemy 25 – 30 minut w 180°C, aż ciasto nabierze złotego koloru.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/a3.JPG

 

Smacznego !

czwartek, 23 lutego 2012


Hunza pie to właściwie odmiana tarty popularna w Australii i Nowej Zelandii. Jest bardzo prosta w przygotowanie, nie zawiera mięsa, a dwa główne składniki farszu to ugotowany brązowy ryż i szpinak. Znalazłam fantastyczny przepis na blogu Lemon & Lavender, na którym trochę się wzorowałam. Jednak moje huzna pie zrobiłam inaczej i podaję wam mój sposób przygotowania. Naprawdę polecam, bo połączenie ryżu i szpinaku w hunza pie jest zaskakująco pyszne, a całość jest lekka, ale sycąca. Pierwotnie chciałam zrobić spód z mąki pełnoziarnistej, ale akurat się skończyła ;-) Z całą pewnością danie jest jeszcze lepsze ze świeżym szpinakiem, ale ja wykorzystałam mrożony i też wyszło świetnie !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hunza.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hunza_3.JPG

 

Hunza pie
przepis na formę o średnicy 18 cm

ciasto:

  • 150 g mąki pszennej

  • 75 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • kilka łyżek lodowatej wody


farsz:

  • 100 g ugotowanego brązowego ryżu

  • ¾ szklanki szpinaku (rozmrożonego i odsączonego z wody)

  • 120 g jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki startego parmezanu

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżka posiekanego koperku

  • ząbek czosnku

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • ½ łyżeczki curry

  • mielona ostra papryka

  • + okruszki chleba, mielona słodka papryka do posypania


Przygotowanie:

Mąkę i sól umieszczamy w misce, dorzucamy maso pokrojone w plasterki i zagniatamy dolewając stopniowo wodę. Gotowe cisto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Szpinak podsmażamy z drobno posiekanym czosnkiem. Studzimy. Mieszamy z ugotowanym ryżem, parmezanem, koperkiem, natką, jogurtem i przyprawami. Foremkę smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim spód i boki formy (do wysokości ok. 4 cm). Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy okruszkami i mieloną słodką papryką. Pieczemy około 35 - 40 minut w temperaturze 160°C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/hunza_2.JPG

 

Smacznego !


Dziś druga,moim zdaniem lepsza, wersja sycącego koktajlu – z brzoskwiniami,mango i truskawkami. Koktajl ma fantastyczny kolor i świetnie smakuje, na pewno doda energii w każdy poranek :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/meal_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/meal_3.JPG

 

Meal in a cup II

  • mała brzoskwinia (może być z puszki, ale odsączona)

  • kawałek dojrzałego mango

  • 3 duże truskawki

  • 1 łyżka płatków owsianych

  • 1 łyżka otrąb

  • 1/3 szklanki mleka

  • 80 ml jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

Obrane owoce kroimy na mniejsze części i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w blenderze. Miksujemy, podajemy w wysokiej szklance.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/meal.JPG

Smacznego !

 

 

środa, 22 lutego 2012


Jak zwykle jestem spóźniona, bo Dzień Naleśnika był wczoraj, a ja o tym kompletnie zapomniałam. W ramach rekompensaty na dzisiejsze śniadanie zrobiłam pyszne, ale jednocześnie zdrowe naleśniki – z mąki owsianej, z odrobiną cukru z prawdziwą wanilią i szczyptą kardamonu. U mnie jako dodatki wystąpiły jagody i masło orzechowe.  Pychota !

http://canihaveabite.blox.pl/resource/nalesnik.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/nalesnik_2.JPG

 

Owsiane naleśniki z wanilią i kardamonem
przepis na około 6 sztuk

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka (ja używam 1,5% lub 2%)

  • 1,5 szklanki mąki owsianej*

  • szczypta soli

  • 2 – 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • ½ łyżeczki kardamonu (do smaku, ale nie można przesadzić ;-))

  • łyżka oleju roślinnego

  • dodatki: jagody, masło orzechowe, twaróg...


*jeżeli nie możemy kupić mąki owsianej, można po prostu zmielić odpowiednią ilość płatków owsianych

Przygotowanie:

Jajka, mleko, sól, cukier i kardamon ubijamy, dodając stopniowo mąkę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dolać więcej mleka. Patelnię smarujemy delikatnie olejem, rozgrzewamy i smażymy naleśniki na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Smacznego !

 

wtorek, 21 lutego 2012


Podczas mojej ostatniej wizyty w Warszawie odwiedziłam lokal, w którym serwowano fantastyczne koktajle. Między innymi była też oferta na lunch w postaci jednego z takich sycących koktajli z owocami i jogurtem. Nie skusiłam się wtedy na taką propozycję, jednak postanowiłam coś podobnego stworzyć w domu. Muszę przyznać, ze całość wyszła pyszna i naprawdę sycąca. Mój koktajl był dość gęsty, można dodać więcej mleka lub jogurtu, jeżeli wolicie rzadszą konsystencję. Dla mnie to idealna propozycja na śniadanie.

http://canihaveabite.blox.pl/resource/koktajl_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/koktajl.JPG

 

Meal in a cup
przepis na 1 porcję

  • 1 średni, dojrzały banan

  • 1 łyżka jagód

  • 80 ml jogurtu

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 łyżka płatków owsianych

  • 1 łyżka otrąb ( u mnie wielozbożowe, ale mogą być dowolne)



Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy. Przelewamy do wysokiej szklanki. Podajemy natychmiast. Można też przygotować większą porcję i resztę schować na kilka godzin do lodówki (w szczelnie zamkniętym pojemniku).

 

Smacznego !

 


poniedziałek, 20 lutego 2012


Chyba każdy z nas próbował ciasta marchewkowego...Można go spotkać praktycznie w każdej kawiarni, poza tym z łatwością można upiec takie ciasto w domu. Już kilka razy piekłam ciasto marchewkowe, jednak muszę przyznać, ze nie udało mi się znaleźć idealnego połączenia przypraw i dodatków. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Dorotus i muszę przyznać, że ciasto jest naprawdę doskonałe :-) Wilgotne i aromatyczne... Oczywiście wprowadziłam drobne zmiany ;-) Praktycznie zrezygnowałam z polewy, bo posmarowałam nią tylko boki ciasta, ale tylko dlatego, że najbardziej lubię takie ciasto posypane tylko cukrem pudrem. Przepis podaję z moimi zmianami. Załączam również przepis na krem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/carrot_4.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/carrot_2.JPG

 

Ciasto marchewkowe
przepis na małą tortownicę o średnicy około 20 cm


ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki drobnego cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (ja dałam przyprawę do piernika)

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (u mnie biały pieprz)

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich (użyłam słonecznikowego)

  • 2 jajka, roztrzepane

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (u mnie mieszanka orzechów laskowych i migdałów

  • pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)

  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

krem:

  • 300 g serka philadelphia

  • 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej

  • 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego

  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/carrot_3.JPG

 

Przygotowanie:

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, sodę, proszek i przyprawy. W mniejszej misce łączymy jajka z olejem, roztrzepując widelcem. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, łączymy łyżka lub łopatką. Ciasto wylewamy do formy, pieczemy 40 – 45 minut  w temperaturze 175°C ( do suchego patyczka). Studzimy w formie, później na kratce. Składniki na krem ucieramy na gładką masę w mikserze. Gdy ciasto jest zupełnie wystudzone – kroimy  je na pół, przekładamy połową kremu, resztą smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy orzechami. Można również zrezygnować z kremu i oprószyć ciasto tylko cukrem pudrem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/carrot.JPG

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów