niedziela, 27 stycznia 2013
Hummingbird cake pojawiło się już kiedyś na blogu, jednak to jest jego zdrowsza wersja, bo bez użycia tłuszczu. Ja zdecydowanie wolę takie ciasto bez żadnego kremu, jedynie posypane cukrem pudrem, jednak możecie je posmarować lub przełożyć dowolną masą. Ciasto, jak dla mnie, jest idealne - wilgotne i aromatyczne, doskonale nadaje się do kubka ciepłej herbaty w zimowy wieczór. Przepis pochodzi stąd.
 
 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/humcake2.JPG
 
http://canihaveabite.blox.pl/resource/humcake.JPG
 
Skinny hummingbird cake
 
przepis na formę o średnicy 22 cm

 

  • 2 szklanki samowyrastającej mąki (ja dałam 2 szklanki mąki pszenne i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia)

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1 szklanka brązowego cukru (ja dałam nieco więcej niż pół szklanki cukru trzcinowego)

  • 2 jajka

  • 1 szklanka rozgniecionych, dojrzałych bananów

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 225 g rozgniecionych, nieodsączonych ananasów z puszki

  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny (u mnie suszone wiśnie)

 
Przygotowanie:
 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem, cynamon, sodę, gałkę i i imbir. Dodajemy cukier. Wbijamy jajka i dorzucamy banany, ananasa,żurawinę (lu wiśnie) i mieszamy (najlepiej widelcem), aż nie będzie grudek. jeśli jest zbyt gęste można dolać soku z ananasów. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy 40 - 45 minut, albo do suchego patyczka.

 
 
Smacznego!
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów