Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i migdałow± kruszonk±

Na wstępie chciałam uprzedzić, ze zdjęcie ciasta jest fatalne, bo robione telefonem, niestety aparat odmówił posłuszeństwa :-/. Niemniej jednak drożdżówka jest pyszna - użyłam do niej m±ki pszennej poznańskiej, m±ki pełnoziarnistej, domowego cukru z wanili±, jajek od kur z wolnego wybiegu, a masło zast±piłam olejem rzepakowym. Kruszonka to mieszanka płatków migdałowych, cukru, odrobiny m±ki i ...oleju rzepakowego. Efekt jest naprawdę pyszny!

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zd.jpg

 

Waniliowe ciasto drożdżowe

na formę o wymiarach 20 na 20cm

 

  • 1 szklanka maki pszennej

  • 1 szklank± m±ki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa i pszenna)

  • 2 łyżeczki suchych drożdży

  • 2 łyżki cukru z prawdziw± wanili±

  • 4 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 duże żółtko jajka(w temperaturze pokojowej)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • szczypta soli

kruszonka i porzeczki

  • 60 g migdałów w płatkach

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1,5 łyżki m±ki pszennej

 

  • 2 gar¶cie czerwonych porzeczek umytych i obranych

  • 2 płaskie łyżki m±ki kukurydzianej

  • 2 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Drożdże i 1 łyżkę cukru wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy. M±ki przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier z wanili±, szczyptę soli. Gdy drożdże zaczn± "b±blować", wlewamy je do m±ki i mieszamy drewnian± łyżk± lub ręk±. Następnie wbijamy żółtko i wlewamy olej. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do r±k. W razie potrzeby można podsypać m±k±. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy foli± i odstawiamy do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoj± objęto¶ć. Ja swoje wstawiłam na noc do lodówki, nie miałam już wieczorem czasu na pieczenie- wyrosło bardzo ładnie. Kiedy ciasto wyrasta, wkładamy porzeczki do miski, posypujemy cukrem i m±k± kukurydzian± i odstawiamy na jak±¶ godzinę. Wszystkie składniki na kruszonkę ł±czymy ze sob± i wyrabiamy palcami. Wyro¶nięte ciasto przekładamy do formy, na wierzch wykładamy porzeczki i kruszonkę, zostawiamy do wyro¶nięcia jeszcze na jakie¶ pół godziny. Pieczemy około  minut w 175 stopniach.

¶roda, 24 lipca 2013, albahaca
Waniliowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i migdałow± kruszonk± 2013/07/24 23:15:13 ciasto drożdżowe wanilia

Polecane wpisy

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów