Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z żurawiną, karmelem i migdałami

Ta tarta ma zdecydowanie zimowo - świąteczny klimat! Wspaniale się prezentuje - może na zdjęciach tego nie widać, ale to dlatego, że fotografowałam ostatni kawałek, który zabrałam z domu (przejechał ze mną ponad 200 km). Ponadto kwaskowaty smak żurawin idealnie łączy się ze słodyczą karmelu...Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów, jednak kruche ciasto zrobiłam innym sposobem, podpatrzonym u Jamiego Olivera :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zurawinowe.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/zurawinowe_2.JPG

 

Tarta z żurawiną, karmelem i migdałami

przepis na formę o średnicy około 22 cm

 

kruche ciasto:

  • 220 g mąki pszennej

  • 100 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 żółtko

  • 4 - 5 łyżek zimnej wody

 

nadzienie:

 

  • 1 i 1/4 szklanki śmietanki 36%

  • 113 g masła, pociętego na 8 kawałków

  • 1 szklanka cukru

  • 1 i 3/4 szklanki żurawin (ja użyłam świeżych)

  • 2 szklanki płatków migdałów (ja użyłam migdałów w słupkach)

 

Przygotowanie:

 

Jeżeli używamy świeżą żurawinę to myjemy ją i osuszamy. Robimy kruche ciasto: mąkę, sól i cukier umieszczamy w misce, wkrawamy masło i wyrabiamy palcami, aż powstanie "kruszonka". Następnie dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy (jeżeli ciasto jest za mało zwarte można dodać nieco więcej wody). Ciasto spłaszczamy formując dysk, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy śmietankę z masłem, aż masło się rozpuści. Odstawiamy. Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie umieszczamy cukier i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści będzie miał ciemnobursztynowy kolor. W trakcie możemy delikatnie poruszać garnkiem , żeby cukier rozpuszczał się równomierni, ale nie mieszać ! Zestawiamy z ognia, dodajemy masło ze śmietanką (uwaga: może pryskać !). Jeżeli utworzyły się grudki - stawiamy na ogień i podgrzewamy mieszając, aż całość będzie miała gładką konsystencję. Odstawiamy na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Odkrawamy nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem, żeby nadmiernie nie wyrosło. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Do ostudzonego karmelu wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy znów do piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut. Po upieczeniu studzimy w formie przez około godzinę.

poniedziałek, 10 grudnia 2012, albahaca
Tarta z żurawiną, karmelem i migdałami 2012/12/10 20:34:39 żurawina Boże Narodzenie karmel tarta

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/12/10 20:50:23
Wygląda obłędnie - bardzo bogato :)
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów