Blog > Komentarze do wpisu

Ginger cookies

Szwedzkie ciasteczka imbirowe - doskonałe na zimowe dni! Zwłaszcza teraz, kiedy zamiast śniegu pada deszcz i desperacko potrzebujemy czegoś, żeby poprawić sobie humor. Ciasteczka są idealne- miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, pięknie pachną przyprawami i melasą. Moje są nieco ciemniejsze niż w przepisie, z którego korzystałam, ponieważ użyłam ciemnego cukru trzcinowego zamiast mieszanki białego i brązowego. Może skusicie się na nie w przerwie od pieczenia pierniczków i innych świątecznych słodkości?

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gincookie.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/gincookie_2.JPG

 

Ginger cookies

  • 1 szklanka miękkiego masła

  • 1/2 szklanki białego cukru

  • 1/2 szklanki brązowego cukru*

  • 1 jajko

  • 4 łyżki melasy

  • 3 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki sody

  • 1/4 łyżeczki sody

  • 1  łyżeczka cynamonu (dałam 1,5)

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (u mnie 1)

  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

* ja użyłam tylko 3/4 szklanki cukru trzcinowego

 

Przygotowanie:

 

Masło ubijamy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta, około 5 minut. Dodajemy jako i melasę, miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, przyprawy, sól i sodę. ubijamy, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można je dodatkowo obtoczyć w cukrze, ja z tego zrezygnowałam). Kulki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Zostawiamy ciastka na blaszce przez około 3 minuty, później studzimy na kratce.

 

Smacznego!

niedziela, 16 grudnia 2012, albahaca
Ginger cookies 2012/12/16 14:18:45 Boże Narodzenie ciastka

Polecane wpisy

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów