Blog > Komentarze do wpisu

Torcik kajmakowy z borówkami

Nawet nie zauważyłam kiedy minęło aż tyle czasu od mojego ostatniego wpisu. Musicie mi wybaczyć, byłam bardzo zajęta i po prostu nie starczało mi czasu i sił na pisanie postów i dodawanie zdjęć. Mam kilka fajnych przepisów, które już niedługo pojawią się na blogu - wypieki z moim ulubionym, przynajmniej ostatnio, alkoholem - amaretto, trochę jesiennych już słodkości, a także kilka obiadowych przepisów. Całkiem niedawno moja przyjaciółka brała ślub i dwa tygodnie wcześniej przygotowałyśmy jej wieczór panieński z motywem afrykańskim. Ja, z pomocą mojej siostry, przygotowałam jedzenie na ten wieczór i upiekłam tort. Bardzo żałuję, że nie zdążyłam zrobić zdjęć i przepisy nie pojawią się na blogu, bo wszystko wyszło naprawdę fantastycznie, łącznie z tortem z motywem zebry, który ozdobiłam masą z pianek marshmallows. Może niedługo powtórzę niektóre przepisy :-) A na razie torcik kajmakowy - pyszny i prosty w przygotowaniu ! A już w weekend pojawi się przepis na galette ze śliwkami i amaretto! Obiecuję :-)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kajmak.JPG

 

Torcik kajmakowy z borówkami

na formę o średnicy 18 cm

 

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 50 g masła

  • 300 g masy kajmakowej

  • 3 jajka

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

krem:

  • 300 g ricotty

  • 150 g serka mascarpone

  • 4 - 5 łyżek cukru pudru

  • około 8 - 10 sztuk ciasteczek amaretti

  • 200 g borówek + owoce do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy dodając powoli masę, a następnie pojedynczo jajka. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy do "suchego patyczka". Ricottę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół. Kilka łyżek masy odkładamy do posmarowanie wierzchu ciasta. Pozostały krem mieszamy z borówkami i przekładamy nim ciasto. Wierzch tortu smarujemy kremem, dekorujemy owocami i ciasteczkami.

 

Smacznego !

czwartek, 20 września 2012, albahaca
Torcik kajmakowy z borówkami 2012/09/20 17:20:02 kajmak mascarpone ciasto

Polecane wpisy

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów