Blog > Komentarze do wpisu

Jagodowy sernik na kruszonkowym spodzie

Tym razem moje ulubione ciasto w wersji z jagodami ! Masę serową przygotowałam tak jak zwykle, używając zwykłego twarogu, trzykrotnie zmielonego. Ale już obmyślam podobny sernik, tylko z ricottą... Możliwe, że niedługo taki upiekę, zwłaszcza, że mam zapas ricotty w lodówce... Ale na razie polecam Wam sernik w tej wersji - jest delikatny i lekki, idealny na lato !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/jagodowy.JPG

 

Jagodowy sernik na kruszonkowym spodzie

spód

  • 50 g miękkiego masła

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego

  • 7 płaskich łyżek mąki pszennej

 

masa serowa

  • 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego

  • 100 g serka mascarpone + 3 łyżki

  • 1/ 2 szklanki cukru trzcinowego

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 3/4 szklanki jagód w syropie, odsączonych (można też świeże jagody zasypać cukrem, odstawić na jakieś 30 minut i odsączyć)

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami tak, aby przypominały okruchy chleba. Wykładamy do formy i lekko dociskając przykrywamy dno. Pieczemy około 15 minut, aż wierzch będzie lekko brązowy. Studzimy. Twaróg ubijamy z cukrem przez 3- 4 minuty, następnie dodajemy pojedynczo jajka, dobrze miksując po dodaniu każdego. Następnie dodajemy 100 g mascarpone i ekstrakt, krótko miksujemy. Dosypujemy mąkę, ubijamy do połączenia się składników. Połowę masy wylewamy na spód, przykrywamy jagodami i wylewamy resztę masy serowej. Pieczmy około 45 minut w 175 stopniach. Wierzch sernika powinien być lekko brązowy, a środek delikatnie się trząść przy poruszeniu. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 15 - 20 minut przy uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy i gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy. Przestudzone ciasto smarujemy na wierzchu resztą mascarpone i dekorujemy owocami (ja dałam maliny, żeby było bardziej kolorowo :-)). Wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki.

sobota, 14 lipca 2012, albahaca
Tagi: jagody sernik
Jagodowy sernik na kruszonkowym spodzie 2012/07/14 00:08:16 jagody sernik

Polecane wpisy

Komentarze
chantel111
2012/07/14 18:09:30
też na weekend upiekłam jagodowy sernik :)
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów