Blog > Komentarze do wpisu

Domowy chleb...z pietruszką, białym pieprzem i chrupiącą skórką

Myślę, że jest coś magicznego w pieczeniu domowego chleba... Nie wiem czy chodzi o cudowny zapach, który wydobywa się z piekarnika ? Czy o to, że coś co zazwyczaj kupujemy w piekarni, tym razem wychodzi spod naszych rąk? Nie wiem, w każdym razie upieczenie bochenka chleba daje niesamowitą radość i satysfakcję, która płynie nie tylko z jedzenia ! Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/wiejski.JPG

 

Chleb z pietruszką i białym pieprzem

na żeliwną formę o średnicy 21 - 24 cm (ja użyłam podłużnej)

  •  400 g (3 szklanki) mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej, pełnoziarnistej i orkiszowej)

  •  1 łyżeczka soli

  •  1/4 łyżeczki suchych drożdży 

  •  1 łyżeczka białego pieprzu

  •  1 łyżka suszonej pietruszki

  •  300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, pieprz i pietruszkę. wlewamy wodę. Mieszamy szybko łyżką (ok. 30 sekund). Przykrywamy talerzem lub folią, odstawiamy na 12 - 14 godzin (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na blat posypany mąką wykładamy ciasto, dłonie sypiemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Rozkładamy czystą ścierkę, posypujemy mąką i przekładamy na nią bochenek łączeniem do dołu. Przykrywamy brzegami ścierki i odstawiamy na 1 - 2 godziny, aż podwoi objętość. Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiamy kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żeliwny.Ostrożnie wyjmujemy gorący garnek z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Kładziemy ciasto w garnku łączeniem do góry. Garnek przykrywamy i pieczemy chleb przez 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb się mocno zarumieni przez 15 - 30 minut.

 

Smacznego !

 

piątek, 13 kwietnia 2012, albahaca
Domowy chleb...z pietruszką, białym pieprzem i chrupiącą skórką 2012/04/13 00:08:22 chleb pietruszka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/13 08:30:06
Napewno pieczenie samemu chleba jest magiczne, jest piękne i powoduje, że mamy powody do dumy! Uwielbiam to uczucie! Twój chlebek wygląda wspaniale i pachnie mi aż tutaj nutą pietruszki;)
-
albahaca
2012/04/13 11:16:57
Dziękuję ! Pierwszy raz piekłam taki chleb i bardzo się cieszę, że tak się udał :-)
-
Gość: Krysia, *.55.161.122.airtelbroadband.in
2012/04/18 06:24:36
Co prawda to prawda, dla mnie pieczenie chleba to prawie jak rytuał i uwielbiam jego zapach jak jest jeszcze w piekarniku! Twój wyszedł pięknie i koniecznie muszę następnym razem spróbować z tą pietruszką:)
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów