Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowy sernik "rocky road"

Specjalnie na wczorajszy Dzień czekolady, dopiero dziś mogłam się nim cieszyć, bo wczoraj cały dzień byłam poza domem. Sernik to moje ukochane ciasto. Uwielbiam je także dlatego, że jest tak proste do zrobienia ! No a czekoladowy sernik to już niebo w gębie ;-) Moja "kamienista droga" usypana jest z migdałów, pianek marshmallow i krówek, ale można tworzyć inne wariacje. Ważne, żeby na wierzchu ciasta znalazło się coś chrupiącego...no i powinno być tego dużo, żeby droga była odpowiednio kamienista ;-)

Mój przepis dołączam do akcji "Dzień czekolady".

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rocky_road_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/rocky_road_3.JPG

 

Czekoladowy sernik „rocky road”
na formę o średnicy 20 cm

spód:

  • 120 g ciasteczek zmielonych na pył (ja użyłam owsianych, ale mogą być również herbatniki – z czekoladą lub bez, ciasteczka oreo, itp.)

  • 3 łyżki stopionego masła

  • opcjonalnie: łyżka cukru


masa:

  • 500 g twarogu (3 razy zmielonego lub z wiaderka)

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 jajka

  • 50 g kremówki

  • 120 g czekolady (90 g mlecznej i 30 g gorzkiej)


polewa:

  • 60 g kremówki

  • 80 g czekolady

  • 1 łyżka białego rumu


na wierzch:

  • garść uprażonych migdałów (lub orzechów laskowych, włoskich, macadamia...)

  • 4 kruche krówki

  • 5 - 6 pianek marshmallow (lub garść mini pianek)


Przygotowanie:

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Zmiksowane ciasteczka łączymy ze stopionym masłem. Wykładamy na dno formy, dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Czekoladę na masę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Twarożek ubijamy z cukrem i jajkami, aż masa będzie jednolita i gładka. Wlewamy wanilię i wsypujemy mąkę, miksujemy. Powoli wlewamy czekoladę, ubijając na niskim biegu. Na koniec wlewamy kremówkę, miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 35 - 40 minut w 175 stopniach. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na kolejne 40 minut. Studzimy. Migdały, krówki i pianki siekamy dość grubo. Kremówkę podgrzewamy, wrzucamy posiekaną czekoladę. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy rum, mieszamy. Dwie łyżki czekolady odkładamy, resztę wylewamy na wierzch ciasta. Na to sypiemy migdały, krówki i panki. Polewamy resztą czekolady. Wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny.

 

Smacznego !

 

piątek, 13 kwietnia 2012, albahaca
Czekoladowy sernik "rocky road" 2012/04/13 19:22:34 czekolada migdały sernik

Polecane wpisy

Komentarze
mikimama
2012/04/13 19:33:44
Ale tu pyszności. Ja też serniki kocham najbardziej...
-
albahaca
2012/04/13 22:51:12
Sernik to najlepsze ciasto, zdecydowanie !
-
Gość: dorotas30, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/14 11:54:58
ja też uwielbiam serniki, a twój to już mistrzostwo świata!!!
-
bozena-1968
2012/04/14 12:48:57
Mniam..pyszności..dziękuję za udział w akcji.
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów