Blog > Komentarze do wpisu

Chapati


Chapati to płaskie chlebki, które można można spotkać zarówno w Afryce, jak i w Indiach. Fantastyczne, niezwykle proste w przygotowaniu. Można je je¶ć np. z hummusem lub wykorzystać jako dodatek do zup czy mięsa. Przepis pochodzi od Beth Michelle.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chapati.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chapati_2.JPG

 

Chapati
przepis na około 10 chlebków

  • ok. 300 g pełnoziarnistej m±ki

  • łyżeczka soli

  • ok. 480 ml wody

  • olej ro¶linny

  • ewentualnie: za'atar



Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy m±kę i sól, mieszamy, powoli wlewamy wodę, mieszaj±c. Powinno powstać geste ciasto. Wykładamy je na powierzchnię posypan± m±k± i zagniatamy, w razie potrzeby dosypujemy m±kę. Zagniecione ciast wkładamy do miski, przykrywamy czyst± ¶ciereczk± i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odrywamy kawałki wielko¶ci piłeczki do ping ponga. Cienko wałkujemy. Patelnie lekko smarujemy olejem, stawiamy na ¶rednim ogniu. Kiedy patelnia już się rozgrzeje smażymy na niej placki, aż będ± br±zowe z obu stron. Gotowe chapati można posypać za'atarem.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/chapati_3.JPG

poniedziałek, 09 stycznia 2012, albahaca
Chapati 2012/01/09 21:48:00 m±ka pełnoziarnista chapati

Polecane wpisy

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów