Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki z owsianką


Muszę przyznać, że nie jestem ekspertem w kwestii domowego pieczywa. Czasem zdarza mi się coś upiec, ale to najwyżej 2 – 3 razy w miesiącu ;-) Już dawno wpadł mi w oko przepis na te bułeczki w Pracowni Wypieków. Ostatnio miałam gorszy dzień w kuchni, wykipiało mi całe mleko na owsiankę (w sumie nic dziwnego, postawiłam je na ogniu i sobie poszłam...mam coraz więcej symptomów sklerozy ;-)), wstawiłam mleko jeszcze raz, ale wlałam go za dużo... Później dosypywałam te płatki i w konsekwencji zrobiłam 2 porcje owsianki zamiast jednej. Po południu zdjęłam pokrywkę z garnka, spojrzałam na sporą porcję zimnej owsianki i zrobiło mi się jej żal...No i przypomniałam sobie upatrzony przepis na bułeczki :-) Wyszły pyszne ! Przepis właściwie cytuję za Liską z Pracowni Wypieków, ja dokonałam tylko drobnych modyfikacji.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bulki.JPG

 

Bułeczki z owsianką
przepis na 12 sztuk

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g ugotowanej owsianki (gęstej, jeżeli jest rzadka to trzeba zmniejszyć ilość wody)

  • 100 g wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki melasy (ja użyłam miodu)

  • 30 g miękkiego masła

  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bulki_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bulki_3.JPG

 

Przygotowanie:

Drożdże łączymy z cukrem i melasą, następnie mieszamy z wodą i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, zagniatając elastyczne, gładkie i miękkie ciasto ( można użyć miksera).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 60 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy bułeczki i przekładamy je na blaszkę. Spryskujemy je delikatnie oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.
Wstawiamy wyrośnięte bułeczki, ścianki piekarnika spryskać wodą i piec ok. 15 minut (ten czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu w zależności od wielkości bułeczek). Po upieczeniu spryskać wodą i ostudzić na kuchennej kratce.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/bulki_4.JPG

 

Smacznego !

niedziela, 29 stycznia 2012, albahaca
Bułeczki z owsianką 2012/01/29 16:28:28

Polecane wpisy

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów