Blog > Komentarze do wpisu

Tagiatelle z cukinią i wędzonym łososiem


Właściwie to jest danie z resztek... Czasem wyciągam z lodówki i szafek produkty, których jest za mało, żeby zrobić z nich całe danie, ale są jeszcze całkiem dobre no i przecież ich nie wyrzucę...Dziś wyciągnęłam z lodówki pół cukinii i kilka plasterków wędzonego łososia, a z szafki resztki dwóch paczek tagiatelle. No i jeszcze miałam 2 żółtka, które mi pozostały po pieczeniu ciastek ;-) Dodałam jeszcze kilka rzeczy i wyszedł całkiem smaczny obiad ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/losos.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/losos_2.JPG

 

Tagiatelle z cukinią i wędzonym łososiem
przepis dla 2 osób

  • ok. 100 – 150 g makaronu tagiatelle

  • ok. 70 g wędzonego łososia

  • pół średniej cukinii

  • ząbek czosnku

  • pół łyżki świeżego rozmarynu

  • garstka świeżej bazylii lub pietruszki

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki jogurtu greckiego (bałkańskiego)

  • 1/3 szklanki mleka

  • sól

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • oliwa



Przygotowanie:

Czosnek, rozmaryn, bazylię drobno siekamy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, łososia w paski. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W większym garnku rozgrzewamy około 2 łyżek oliwy, wrzucamy czosnek i rozmaryn, podsmażamy. Dodajemy cukinię, mieszamy, smażymy przez 3 – 4 minuty. Zmniejszamy ogień i wlewamy mleko. Żółtka mieszamy z jogurtem i dodajemy do mleka, mieszając. Czekamy aż sos się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy bazylie, doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy natychmiast!

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/losos_3.JPG

wtorek, 20 grudnia 2011, albahaca
Tagiatelle z cukinią i wędzonym łososiem 2011/12/20 11:58:00 wędzony łosoś tagiatelle szybkie danie z makaronem cukinia

Polecane wpisy

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów