Blog > Komentarze do wpisu

Tagiatelle w aksamitnym sosie z leśnymi grzybami


Wiem, że za oknem już jest grudzień, mróz zaczyna szczypać w policzki, a ja z niecierpliwością czekam na śnieg i szykuję się na bożonarodzeniowe gotowanie... Jednak postanowiłam jeszcze raz, chociaż na chwilę wrócić do aromatów jesieni. Otworzyłam puszkę z suszonymi prawdziwkami i zrobiłam z nimi pyszny sos do makaronu, a zapach grzybów unosił się w całym domu...Było pysznie ;-)

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagiatelle.JPG

 

Tagiatelle w aksamitnym sosie z leśnymi grzybami
przepis na około 3 porcje

  • 350 – 400g makaronu tagiatelle (ja użyłam makaronu pełnoziarnistego)

  • szklanka suszonych grzybów (ja użyłam prawdziwków, ale mogą być inne)

  • pół piersi z kurczaka (ale niekoniecznie)

  • 2 łyżki śmietanki (30 %)

  • 1 łyżka serka mascarpone

  • 1 łyżka gętego jogurtu (grecki, bałkański)

  • 2 łyżki świeżego rozmarynu

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagaitelle_2.JPG

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagiatelle_3.JPG

 

Przygotowanie:

Grzyby wrzucamy do miski, zalewamy wodą tak, aby przykryła je wszystkie. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odsączamy grzyby zachowując wodę, w której się moczyły. Makaron gotujemy al dente. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, rozmaryn i czosnek siekamy. W średnim garnku rozgrzewamy 1 lub 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, podsmażamy, dodajemy czosnek i rozmaryn, mieszamy. Podsmażamy 1 – 2 minuty i dorzucamy grzyby. Po około 3 minutach wlewamy 1,5 – 2 szklanki wody odlanej z grzybów. Doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy śmietankę, dodajemy jogurt i mascarpone. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy. Podajemy natychmiast !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/tagiatelle_4.JPG

niedziela, 04 grudnia 2011, albahaca
Tagiatelle w aksamitnym sosie z leśnymi grzybami 2011/12/04 16:50:33 rozmaryn szybkie danie z makaronem

Polecane wpisy

Komentarze
slyvvia
2011/12/04 17:54:37
Uwielbiam takie kremowe sosy.Ja też już czekam na świąteczne klimaty :)
-
albahaca
2011/12/06 22:25:26
Ja najbardziej czekam na śnieg, ale jeszcze nie widać go na horyzoncie... niestety !
Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów