Blog > Komentarze do wpisu

Kolorowa tarta


Ta tarta swoim kolorem przypomina mi wiosnę, ale jednocześnie jest sycąca... Doskonała na zimne dni! Ciasto zrobiłam według mojego ulubionego przepisu M. Roux, który już pojawił się na moim blogu. Ja do farszu użyłam mięsa mielonego i uważam, że doskonale się ono komponuje z warzywami i suszonymi pomidorami. Moim stałym dodatkiem do farszu jest ocet balsamiczny, a tym razem zdecydowałam się na jeszcze jeden, dość nietypowy - niewielką ilość golden syrupu...Efekt był naprawdę dobry, polecam !

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kolorowa.JPG

 

Kolorowa tarta

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1 jajko (lekko rozmącone)

  • łyżeczka soli

  • łyżka mleka


farsz:

  • małą cukinia

  • mały brokuł

  • około 10 suszonych pomidorów odsączonych z oleju

  • 300 – 350 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego, może być inne)

  • 4 łyżki octu balsamicznego

  • łyżeczka golden syrupu

  • mały ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz czarny

  • słodka i ostra papryka

  • jajko

  • 2 łyżki gęstego jogurtu

  • papier do pieczenia


Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wkrawamy masło, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Brokuł myjemy, odkrawamy różyczki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki a pomidory w paski, czosnek drobno siekamy. Mięso podsmażamy na średnim ogniu, dodajemy posiekany czosnek. Dodajemy cukinię, mieszamy. Wlewamy ocet balsamiczny, czekamy aż ocet odparuje i dodajemy golden syrup. Mieszamy i dodajemy pomidory, na koniec dorzucamy zblanszowane brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Odstawiamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy tak, aby uzyskać okrągły kształt o średnicy około 35 – 40 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto, na które ciasto wykładamy farsz zostawiając około 5 cm wolnego miejsca przy brzegach. Farsz wygładzamy, a ciasto z brzegów zakładamy na wierzch. Pieczemy około 30 – 40 minut w temperaturze 180 °C.

 

http://canihaveabite.blox.pl/resource/kolorowa_2.JPG

poniedziałek, 26 grudnia 2011, albahaca
Kolorowa tarta 2011/12/26 14:30:33 ocet balsamiczny mięso mielone suszone pomidory szybka tarta

Polecane wpisy

Kosmetyczka_300x250
Skrzynka pocztowa
albahaca@gazeta.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów